pasted image 0

Денят на мъртвите или Día de los Muertos

Открийте сърцето и душата на Мексико с честванията на Деня на мъртвите - ако искате да видите как се празнува на живо, запишете се за нашата програма: https://voyagebtravel.com/ekskurzia-v-mexico/

В живия гоблен на мексиканската култура Денят на мъртвите или Dia de los Muertos стои като свидетелство за дълбоката връзка между живите и починалите. В основата си Dia de los Muertos е празник на живота и начин семействата да си спомнят тези, които са починали. Вярва се, че през това време духовете на починалите се връщат в света на живите, за да се съберат отново със семействата си. Вместо да бъде мрачен повод, Dia de los Muertos е колоритен и радостен празник, изпълнен с музика, танци и смях.

Тази уникална традиция, която съчетава местните ацтекски ритуали с католицизма, се провежда ежегодно от 31 октомври до 2 ноември. Въпреки че често е свързван с Хелоуин, Dia de los Muertos е отделен културен празник със собствени богати обичаи.

Олтари на паметта

Един от най-емблематичните елементи на Día de los Muertos е създаването на ofrendas или олтари в домовете на местните. Тези олтари са украсени с невен, свещи, захарни черепи и любимите храни и напитки на починалите. Семействата често включват снимки, лични вещи и дори любимите предмети на починалия, за да създадат гостоприемно пространство за неговия дух. Смята се, че невенът, известен като cempasúchil, насочва духовете обратно към света на живите. Тези свещени пространства служат като мост между световете, канейки духовете обратно при живите си роднини.

Захарни черепи и pan de muerto

Захарните черепи или calaveras de azúcar са друга неразделна част от празника. Тези сложно украсени, ярко оцветени сладкиши са изписани с имената на починалите и са както дарове за духовете, така и символ на сладостта на живота. Семействата също приготвят и pan de muerto, специален хляб, който се яде през това време.

Символични Калакас и Катринас

По време на празненствата улиците оживяват с помощта на мъже и жени маскирани като скелети налечни Калакас и Катринас. Символизирайки цикъла на живота и приемането на смъртността, тези причудливи фигури вдъхват празника с усещане за игривост сред тържественото възпоменание.

Оживени шествия и паради

От оживени градски улици до спокойни села, Dia de los Muertos събира общности в оживени шествия и паради. Цветни костюми, традиционна музика и буйни танци създават атмосфера на празниk.

Гробищата оживяват по време на Dia de los Muertos, когато семействата се събират, за да почистят и украсят гробовете на своите близки. Атмосферата е на благоговение и празничност, със семейства, които споделят истории, музика и ястия край гробовете.

По същество Dia de los Muertos не само служи като начин да си спомним и да ценим онези, които са починали, но също така засилва значението на семейството, общността и вярата, че духовете на починалите никога не са си отишли ​​наистина.

Посещението на Мексико по време на честванията на Деня на мъртвите обещава изключително богато културно изживяване, изпълнено с живи традиции и символични ритуали. Станете свидетели на оживените празненства, присъединете се към общността и уловете завладяващите моменти, които превръщат този празник в уникално и запомнящо се пътешествие в сърцето на мексиканското културно наследство.

Share this post