Имперското сърце на Виетнам: Хюе

Facebook
X
Telegram
LinkedIn
Pinterest

Още за четене

Цитаделата в Хюе
При династията Нгуен, Хюе се превръща в културен епицентър.

Разположен по бреговете на Парфюмираната река в Централен Виетнам, Хюе е свидетелство за богатото културно наследство и историческото значение на страната. 

Някога имперска столица на династията Нгуен, Хюе е град, където историята оживява чрез древната си архитектура, кралски реликви и оживени традиции. 

Присъединете се към нас, докато пътуваме през завладяващата история на Хюе. Това е град, който е свидетел на възхода и падението на империи, въздействието на колониализма и белезите на войната.

Много преди да се превърне в “сърцето на имперския Виетнам”, районът около Хюе е бил известен като Туан Хоа. Този регион е стратегически разположен в Централен Виетнам. Той играе жизненоважна роля в ранното развитие на виетнамската цивилизация.

История:

Земята първоначално е била населена от различни местни племена и по-късно става част от кралството Чампа. Това е значителна морска търговска държава.

Влиянието на Хюе започва да се оформя в средата на 16 век с появата на господарите Нгуен. Тези мощни феодали са управлявали Централния и Южния Виетнам и са създали своя административен център в Хюе. Под управлението на господарите Нгуен, Хюе започва да процъфтява като политически и културен център. Подготвя сцената за бъдещето си като имперска столица.

Най-значимата глава в историята на Хюе започва през 1802 г. Тогава Нгуен Фук Ан, известен също като император Гиа Лонг, основава династията Нгуен. Той избра Хюе за столица на обединения Виетнам. Джиа Лонг и неговите наследници започнали амбициозен проект да превърнат Хюе във велик имперски град.

По модела на Забранения град в Пекин, императорският град Хюе е разпространен комплекс от дворци, храмове, стени и порти. Тази крепост се превърнала в политическото, културното и религиозно сърце на Виетнам. Забраненият пурпурен град, разположен в императорския град, е бил запазен за императора и най-близките му довереници.

При династията Нгуен, Хюе се превръща в културен епицентър. Градът станал известен със своята изискана придворна музика, поезия, кухня и традиционни занаяти като изящни копринени дрехи, сложни лакирани и керамични изделия.

От XIX век до наши дни:

В средата на 19-ти век се налагат значителни промени в Хюе. Френските колониални амбиции навлизат във Виетнам. Въпреки ожесточената съпротива, династията Нгуен е принудена да стане френски протекторат през 1884 г. По време на френския колониален период, Хюе запазва статута си на имперска столица. Политическата му власт намалява. Французите въвеждат модерна инфраструктура и образование, смесвайки европейските влияния с традиционната виетнамска култура.

Историческият пейзаж на Хюе е драстично променен по време на Виетнамската война. Градът е бил централна точка по време на Тет офанзивата през 1968 г. Това води до опустошителната битка при Хюе. Тази битка е една от най-кървавите и най-разрушителни от войната, което води до значителни щети на историческите обекти и инфраструктурата на Хуей. Белезите от конфликта са все още видими в някои части на града.

След Виетнамската война Хюе се сблъсква с предизвикателството да възстанови и запази културното си наследство. Първите следвоенни години са белязани от пренебрегване и допълнителни щети. Те се дължат на връзката на града с имперското минало. Въпреки това през последните десетилетия се полагат усилия за възстановяване и защита на историческите забележителности на Хуей.

Съвременният Хюе е хармонична смесица от история и съвременен живот. Улиците на града са изпълнени с културни фестивали, изпълнения на традиционна музика и оживени пазари. Университетът Хюе привлича студенти от цялата страна, допринасяйки за младежката енергия и интелектуалната атмосфера на града.

Вижте нашата програма до Виетнам и Камбоджа тук –> линк

Вижте нашата програма до Виетнам „Сърцето на Дракона“ тук –> линк

 

 

 

 

 

За повече информация се свържете с нас на: +359 899 913627 или ни пишете на: voyagebt@gmail.com

Енигматичният свят на гейша и майко

Въпреки тяхното световно признание, много от тези очарователни фигури остават забулени в мистерия и погрешни схващания.  В този блог ще изследваме историята,

Цитаделата в Хюе