Определено страната е едно от най- добрите ваканционни места по света. Ще се насладите на уникално красивата природа на дъждовните гори и ще имате възможност да си разпуснете на чист, екзотичен плаж. Независимо дали търсите приключения, семейна ваканция или добра храна и луксозни хотели, за всичко това отговор има в Коста Рика. Тази красива страна става все по-популярна в туристическия свят и успява да се нареди между едни от най- туристическите страни в света. И това наистина съвсем не е странно, тъй като всеки може да намери нещо по свой вкус в тази невероятна страна. Коста рика е особено известна с националните си природни паркове, където освен да се насладят на чудно красивата природа туристите имат възможност да изпитат и много различни адвенчър атракции като рафтинг, каякинг, спускане по въжена линия. Ще се срещнете отблизо и с животни като големите папагали ара, морски костенурки и прекрасните ленивци, в които може да се влюбите. Има също така и доста по-лъскави, градски места в столицата Сан Хосе, където можете да откриете прекрасни специалитети от местната и международна кухня, както и прекрасни възможности за шопинг. Градът става все по известен и с неустоимо вкусната бира, която правят в местните барове. А хората, наистина ще ги харесате, защото те сами се определят като най- щастливите. И ако все още е нужно да ви убеждаваме защо да посетите тази прекрасна страна, може да разгледате аргументите ни.

известната птица Тукан в Коста Рика
  1. Националните паркове – Коста Рика се гордее с 27 национални парка, в които може да видите цели 5% от световното биоразнообразие. Това е страната с най- много природни паркове и защитени зони в света. Може да разгледате известните облачни тропически гори или да изкачите вулкан.
  2. Вулканите в Коста Рика– в момента има 6 действащи вулкана на територията на страната и още над 60 заспали вулкани в тази относително малка Централно Американска страна. Вулканът Аренал е едно от най- популярните туристически места в Коста Рика. Има много възможности за хайкинг, както и прекрасни спа центрове в хотелите в подножието на вулкана.
3. Много богатия див животински и растителен свят– счита се, че над 30% от територията на малката държава са природни паркове, където животинските видове са добре защитени и за тях Държавата се е погрижила добре. В която и част на държавата да изберете да отидете, със сигурност можете да посетите националните паркове и да се срещнете с над 500 000 вида животни като червените папагали ара, различни видове маймуни, пъстроцветни пеперуди, гърбави китове, игуани и морски костенурки, ленивци.
 
4. Определено Коста рика е позната и като световната столица на колибритата. Счита се, че на нейна територия могат да се наблюдават над 50 вида различни колибирита.
5. Земята на приключенията– независимо на какъв вид приключения сте любител, всеки може да намери по нещо интересно в Коста Рика. Има голям брой местни туроператори, които са специализирани в каякинг, риболов, скуба дайвинг, каране на АТВ-та, яздене на коне, както и спускане по въжена линия през дъждовната гора.
 
6. Сан Хосе– столицата на Коста Рика става все по-популярна като място за любителите на кулинарията и нощния живот. Местните деликатеси са чудесна комбинация от традиционните храни, както и привнесените от испанците специалитети.
7. Уникално красиви плажове- Коста Рика е символ както на богата природа, така и на невероятно красиви и чисти плажове. Страната разполага с повече от 800 мили прекрасни и диви брегове, както от Тихоокеанското крайбрежие, така и от страна на Карибите. Тамариндо например е много известно като едно от най- добрите места за сърфинг, както и за наблюдение на морските костенурки.
8. Хотелски вериги със световно качество- да, Коста Рика е подходяща освен за приключенски, така и за луксозен спа туризъм. Особено територията около вулкана Аренал е изключително популярна за любителите на луксозния спа туризъм, там можете да се докоснете до естествените горещи минерални извори и да релаксирате добре. По крайбрежието пък може да отседнете в чудесни 5 звездни хотелски вериги, от наистина световно качество.

9. Рай за любителите на кафето– голяма част от производството на кафе по света е в Коста Рика. Самите местни обичат много напитката и се счита, че всеки от тях изпива по 6 чаши кафе на ден. Това е и един от основните двигатели на икономиката.

10.Местните обичат освен кафената напитка и местния много сладък ликьор– cacique guaro, който е прозрачен на цвят, много сладък и се прави от сока на захарната тръстика. С много висок алкохолен процент е.
 
11.Местното население- основно мото на местните е Pura vida, което в превод означава чист, прост живот. Коста Рика е дом на много различни етноси и племена, но определено едно е нещото което ги държи заедно- това да се наслаждават на живота на пълни обороти и може би заради това и това е страната с едни от най- щастливите хора на планетата, според проучвания. На въпроса- Как си, местните обичат да отговарят с фразата Pura vida.
Разгледайте програмите ни за тези прекрасни Централно Американски държави- Коста Рика и Панама и запазете мястото си до края на октомври. – 
Площ51 000 km²[1]

Води 589 000 km²[1]
Климаттропичен
СтолицаСан Хосе
Най-голям градСан Хосе
Официален език
испански
Религиякатолицизъм (70,6%)
протестантство (13,8%)
Демонимкоста риканец
Население (2016)4 195 914 души
Мнозинството от населението77% са бели, 17% метиси и 3% чернокожи и по 1%- китайци и индианци
Индекса на човешкото развитие69-о място в света през 2015 г., сред най-високите в Латинска Америка[
Най- висока точка връх Серо Чирипо, висок 3820 m,
Управление
Формапрезидентска република
ПрезидентКарлос Алварадо Кесада
ВицепрезидентЕпси Кембъл
ОрганизацииООН
История
Независимост от
Испания
1838г.
Участва във Втората Световна война на страната на антихитлеристите1941 г.
Гражданска война1948г.
Приета конституция1949 г.
Неутралитет към въоражения конфликт в Централна Америка1983г.
Президента Оскар Ариас Санчес, който получава Нобелова награда за мир 1986г. 
за пръв път е избрана жена за президент на страната2010г. 
Икономика
БВП (ППС, 2016)$61.5 милиарда
БВП на човек (ППС)$18 651
БВП на човек (ном. $12 690
  
ИЧР (2018))
(на 69-о място)
Джини (2015)Понижение 47,8 (висок)

Прод. на живота79,91 години
(на 30-о място)
Детска смъртност8,8/1000
41-во място
Грамотност94,9%
(на 67-о място)
ВалутаКосторикански колон
Други данни
Часова зона(GMT-6)
Формат на дататамм-дд-гггг
Авт. движениеляво
Код по ISOCRI
Интернет домейн.cr
Телефонен код+506
ITU префиксTEA-TEZ