Амазонка- и къде са живели племената от амазонки!

Реката Рио мадре де Диос

Най- могъщата речна система в света отводнява една трета от Южна Америка. Да си представите Амазонка е почти толкова трудно колкото и безкрайността. Разумът се обърква като не намира границите и. Със своите 15 000 притока тя отводнява район в Южна Америка с площта на Австралия и е достатъчно дълбока, за да могат океански лайнери да минават по половината и дължина на път от Атлантическия океан до Икитос в Перу. При това през по-голямата част от пътуването реката е така широка, че не се виждат двата и бряга.

Амазонка пресича целият континент. Най-отдалечените и притоци се раждат от ледникови езера в Перуанските Анди, на 190 км.от Тихия океан. Мътните им глинести потоци се спускат с грохот по източните склонове и издълбават величествени клисури. Те обаче са известни като беловодни, а съществуват и черни притоци, оцветени от разлагащата се блатна растителност, които все пак остават прозрачни. С отслабването на наклона бурните потоци забавят ход, преди да навлязат в равнината в подножието на склоновете- огромната Амазонска низина. Низинният район не надвишава 200 м.надморска височина и е с площ 2 пъти колкото Индия. Покрит е с гъсти тропически гори, предимно на територията на Бразилия. Топящите се снегове от Андите и обилните валежи подхранват целогодишно богата растителност. Горски участък с размерите на Исландия с месеци е потопен във вода с дълбочина към 9м., а други части са целогодишно наводнени. В горите постоянно е горещо и влажно, а температурите са около 33 градуса през деня и 23 през нощта. Близо до Манауш в Бразилия, на 1600 км от Атлантическия океан, става сватбата на водите, където черните води на река Рио Негру, широка 16 км.на това място, се сливат с белите води на основното течение.

Долното течение на Амазонка е така равнинно , че по реката се получават приливни вълни до Обидуш, на 966 км.навътре от Атлантическия океан. Преди да се влее в него тя образува масивен лабиринт от канали заедно с други две реки- Токантинс и Пара, които се присъединяват към него от юг. Като цяло устието и се разпростира на около 320км, два от ръкавите му са разделени от остров Маражо, голям колокото Швейцария.

Жени войни

Висенте Янес Пинсон, испански капитан и спътник на Колумб е първият известен европеец, проучвал устието на Амазонка през 1500г. Той помислил, че това е сладководно море. През 1541-42г., друг испанец Франсиско де Ореляно, първи осъществява плаване надолу по реката с отправан точка река Напо в Перу. Ореляно тръгва от Еквадор в състава на испанската експедиция на Гонсало Писаро в търсене на злато, подправки и на легендарния град Елдорадо. Когато експедицията навлиза в перуанските джунгли, те построяват кораба Сан Педро и го изпращат за храна под командването на Ореляно. Той така и не се завръща. Писаро и хората му с големи усилия се връщат по суша в Еквадор, а Ореляно стига на изток през делтата на Амазонка до Карибско море.

Ореляно и групата му срещат много опасности, сред които и неприятелски настроени племена. Едно от тях се състои единствено от жени. По-късните разкази на изследователите така заинтригуват европейците, че те наричат жените амазонки- на племето на жестоките жени войни от древногръцката митология. Така и реката получава названието Амазонка, въпреки че Ореляно я нарича Ел Рио Мар- реката море, заради огромните и размери.

Никъде другаде в света не се среща по -разнообразна флора. Дърветата извисяващи се над 60м., не пропускат слънчева светлина и земята в незаблатената гора често наподобава килим от гниеща растителност. В блатистите райони храстите и дърветата като капок например имат здрави корени, които им помагат да оцелеят. Навсякъде разстланите на етажи клони гъмжат от живот- лиани, орхидеи и бромелии се съревновават за място сред горните клони, които подслоняват същества като маймуни, ленивци, колибрита, папагали ара, грамадни пеперуди и безброй прилепи.

В реката живеят каймани и водни костенурки, а също и морски крави и сладководни делфини. На сушата се срещат ягуари, ягуаранди, американски диви свине, тапири, капибари и броненосци. Това е домът на 2500 вида риби и над 1600 вида птици. Някой части на тропическите гори са природни резервати, включително национален парк Амазония, който граничи с река Тапажос в Бразилия и обхваща почти 10 000 кв.км. Но ако обезлесяването продължава с настоящето темпо, тази огромна джунгла, представляваща една трета от световните горски площи, ще изчезне до края на 21 век.

Червено- жълт макао
Най- високата платформа в цялата Амазонска джунгла
 
 
Разгледайте програмата ни за Перу тук
Програмата Перу и Боливия- тук
Програмата Перу, Аржентина и Бразилия- тук
Площ‎1 285 216 km²; (‎на 19-о място‎)
Води (%)0,41
Климаттропичен и екваториален
СтолицаЛима
Най-голям градЛима
Официален език
испански
РелигияРимокатолицизъм
Демонимперуанец
Население (2020)32 824 358; (на 44-то мяс.
Население (2018)32 162 184
Гъстота на нас. 22,9 души/km²; (на 198-о място
Градско нас.78,3%; (на 49-о място‎)
Управление
Формаунитарна президентска република
ПрезидентМартин Визкара
Вицепрезидентвакантно
ОрганизацииООН
История
Пристига първа експедиция, водена от Пизаро1531г.
Пизаро основава Лима1535г.
Аржентинецът Хосе де Сан Мартин осовбождава Перу от испанците1821г.
Конфедерация с Боливия(1836 – 1839)
диктатура на президента Рамон Кастиля (1845 – 18511855 – 1862)
Чили откъсва провинцията Тарапака след Тихоокеанската война(1879 – 1883)
Икономическа криза и протести1990-2000г.
Икономика
БВП (ППС, 2020)
 $ 505,450 млрд. (на 36-о място
 
БВП на човек (ППС):$ 15 399; (на 85-о място
БВП (ном., 2020)$ 240,175 млрд. (на 41-во място
БВП на човек (ном.) $ 7317; (на 80-о място
ИЧР (2018)0,763 (висок); (на 82-ро място‎)
Производство и износмед, злато, цинк, текстил, химикали, фармация, риба, птичи тор
Прод. на живота76,29 години

Детска смъртност
14,3/1000; (на 134-то място
 
Грамотност94,2%; (на 100-о място‎)
ВалутаСол (PEN‎)
Други данни
Часова зона PET (UTC-5‎)
Формат на дататамм-дд-гггг
Авт. движениедясно
Код по ISOPE
Интернет домейн.pe
Телефонен код+51
ITU префикс OAA-OCZ; 4TA-4TZ