Арменският коняк – дух от световна класа

Facebook
X
Telegram
LinkedIn
Pinterest

Още за четене

Арменският коняк е често определян като символ на богатия културен и исторически гоблен на Армения.

Арменският коняк е не просто напитка, а наследство и свидетелство за столетия изкуство. Присъединете се към нас на пътешествие през историята, производството и културното значение на тази емблематична напитка линк

Историята на арменския коняк:

Произходът на арменския коняк може да се проследи до края на 19 век, въпреки че производството на вино в Армения датира от преди повече от 6000 години. Той е известен също и като арменско бренди.

Съвременната история на арменския коняк започва през 1887 г. Тогава Нерсес Таирян и Василий Таиров създават първата дестилерия за бренди в Ереван. По това време Ереван е част от Руската империя. Тази дестилерия, положила основите на това, което щяло да стане национално съкровище. Дестилерията е известна като „Ереванска компания за бренди“ в момента.

Климатът и релефът на Армения осигуряват идеални условия за отглеждане на гроздето за производството на коняк. Особено плодородна е долината Арарат. Комбинацията от горещо лято и вулканична почва допринася за отличителния вкусов профил на арменския коняк. Точно това го отличава от другите брендита.

Производственият процес

Процесът на приготвяне на арменския коняк включва няколко основни етапа. Всеки от тях допринася за уникалния му характер и качество:

  • Отглеждане и бране на гроздето

Арменският коняк се произвежда предимно от местни сортове грозде. Част от тях са гроздето Areni и Voskehat. Сезонът на бране обикновено започва в края на септември, когато гроздето е в пика на зрялост. Качеството на гроздето е от решаващо значение. То пряко влияе върху вкуса и аромата на крайния продукт.

  • Ферментация и дестилация

След като е събрано, гроздето се смачва и ферментира, за да се получи вино. Това вино се подлага на двойна дестилация в медни дестилатори. Това е процес, който пречиства алкохола и концентрира вкусовете му. В резултат на това се получава спирт, известен като „сурово бренди“. Той е с високо съдържание на алкохол и силен, плодов профил.

  • Отлежаване в дъбови бъчви

След това необработеното бренди отлежава в дъбови бъчви. Те често са направени от местния кавказки дъб, който придава уникални вкусове и аромати на виното. Арменският коняк трябва да престои най-малко три години. Въпреки това много от най-добрите сортове престояват много по-дълго. Някои дори надхвърлят 20 години. По време на този процес на стареене конякът абсорбира танини и други съединения от дъба. Така развива сложния си аромат и богат янтарен цвят.

  • Смесване и бутилиране

След като е отлежал, майсторът-смесител умело комбинира различни отлежали коняци. Целта му е да получи балансиран и хармоничен краен продукт. Изкуството на смесването е високо уважаван занаят в Армения. Изисква се дълбоко разбиране на вкусовите профили и характеристиките на стареене. След като се смеси, конякът се разрежда до желаното съдържание на алкохол. После се бутилира, за да може да му се наслаждават ценителите по целия свят.

Дегустация и оценяване на арменски коняк:

Вкусът на арменския коняк е мултисензорно изживяване, което трябва да се изживява бавно. Ето някои съвети, за да оцените напълно този отличителен и специфичен вкус:

  • Външен вид: Изсипете коняка в чаша с форма на лале и я дръжте на светло. Наблюдавайте богатия му янтарен цвят и начина, по който се прилепва към стъклото. Това показва неговата вискозност и възраст. 
  • Аромат: За да се освободи ароматът на коняка, леко завъртете чашата. Вдишвайте дълбоко и обърнете внимание на сложния букет от  вкусове. Ще усетите сушени плодове, ванилия, подправки и дъб. Ароматът може да даде представа за процеса на стареене на коняка и качеството на използваното грозде.
  • Вкусът: Опитайте една малка глътка и я оставете да се задържи на небцето Ви. Обърнете внимание на първоначалните вкусове, средния вкус и финала. Висококачественият арменски коняк ще има гладък, добре закръглен вкус със слоеве аромат. Те се развиват с течение на времето. 
  • Завършване: Това е остатъчният вкус, който остава след поглъщането. Дългото, топло покритие с леки подправки и аромат от дъба е отличителна черта на добре остарелия арменски коняк.

Културно значение и световно признание

Арменският коняк е повече от просто напитка. Той играе важна роля в социалния и културен живот на арменците от поколения. Често се ползва по време на тържества, семейни събирания и важни церемонии.

Едно от най-известните одобрения на арменския коняк идва от британския министър-председател Уинстън Чърчил. Твърди се, че е станал почитател за целия си живот, след като го е опитал на конференцията в Ялта през 1945 г. Това потвърждение значително повишава световната репутация на арменския коняк.  Затвърждава се статута му като дух от световна класа.

Съвременният арменски коняк

Днес арменският коняк продължава да се произвежда със същата отдаденост на качеството и традицията, които го определят от повече от век. Ереванската компания за бренди сега е собственост на френския гигант на напитките Pernod Ricard. Тя остава най-известният производител. Въпреки това много други дестилерии в Армения допринасят за жизнената индустрия на коняка.

През последните години се наблюдава възраждане на интереса към занаятчийскитеспиртни напитки. Ново поколение производители експериментира с иновативни техники и смеси. Това възраждане вдъхва нов живот на древното изкуство на арменското производство на коняк. Така се арантира, че този легендарен дух продължава да се развива, като същевременно се почита богатото му наследство.

Арменският коняк е доказателство за изкуството и отдадеността на неговите създатели. Той въплъщава духа на Армения и нейната история. Независимо дали сте опитен ценител или любопитен новодошъл, изследването на света на арменския коняк си заслужава. То предлага поглед към традиция, която е издържала изпитанието на времето. Същевременно осигурява несравнимо качество и вкус във всяка глътка.

Наздраве за трайната привлекателност на арменския коняк!

За повече информация се свържете с нас на: +359 899 913627 или ни пишете на: voyagebt@gmail.com 

Енигматичният свят на гейша и майко

Въпреки тяхното световно признание, много от тези очарователни фигури остават забулени в мистерия и погрешни схващания.  В този блог ще изследваме историята,