Азербайджан – няколко интересни факти

Facebook
X
Telegram
LinkedIn
Pinterest

Още за четене

Баку, столицата на Азербайджан. Интересен факт е, че силуетът на Баку е доминиран от Пламенните кули. Това са три емблематични небостъргача, които символизират модерното развитие на страната.

 

Един от скъпоценните камъни на Кавказ е именно Азербайджан. В този блог ще Ви представим няколко факта, които показват защо Азербайджан е специално място. Ще научите повече за разнообразните и завладяващи аспекти на културата, историята и географията на страната.

Географски факти:

 1. Азербайджан се намира на кръстопътя между Източна Европа и Западна Азия. Граничи с Каспийско море на изток, Русия на север, Грузия на северозапад, Армения на запад и Иран на юг.
 2. Каспийско море е най-големият вътрешен воден басейн в света. Азербайджан е единствената страна в света, която граничи с него.
 3. Национален парк Гобустан е обект от световното наследство на ЮНЕСКО. Той е известен със своите скални петроглифи. Те изобразяват древни човешки селища, ритуални танци и ловни сцени.
 4. Азербайджан има една от най-високите концентрации на кални вулкани в света. Над 350 са. Това явление е уникално и предизвиква научен интерес.
 5. Разположено в Каспийско море, Шах Дениз е едно от най-големите газови находища в света. То има значителен принос за икономиката на Азербайджан.

Исторически факти:

 1. Известен като „Огнената земя“, Азербайджан исторически се свързва с петрола. Това е едно от родните места на петролната индустрия. Петролът се добива тук от векове.
 2. В страната се намира първият в света петролен кладенец. Пробит е през 1846 г. в предградието Биби-Хейбат на Баку.
 3. През 1918 г. Азербайджан става първата светска демократична държава в мюсюлманския свят, която дава на жените право на глас. Това се случва дори преди много западни страни.

 4. Азербайджан е бил домакин на встъпителните Европейски игри в Баку. По този начин демонстрира способността си да бъде домакин на големи международни спортни събития.

 5. Метрото в Баку е едно от най-старите в света. Открито е през 1967 г. Известно е с красивата си архитектура от съветската епоха.

 6. Баку е домакин на Гран при на Азербайджан. Това е състезание от Формула 1, което се провежда на пистата Баку Сити. Баку Сити е известен със своите вълнуващи улични състезания.

Други факти:

 1. Азербайджанската кухня е богата и разнообразна. Тя  съчетава влияния от Турция, Иран и Русия. Популярни са ястия като плов (пилаф), кебап и долма.
 2. Азербайджанските килими са известни в цял свят със своето качество и майсторство. Те са неразделна част от културното наследство на страната.
 3. Официалният език е азербайджански. Той принадлежи към семейството на тюркските езици.
 4. Повечето азербайджанци са мюсюлмани шиити. Въпреки това страната е известна със своята религиозна толерантност и светско управление.
 5. Азербайджан има богата литературна традиция. Поети като Низами Ганджави и Фузули са известни фигури в персийската и тюркската литература.
 6. Мугамът е традиционен азербайджански музикален жанр. Той съчетава поезия, вокална и инструментална музика. Признат е от ЮНЕСКО за шедьовър на устното и нематериално културно наследство на човечеството.
 7. Новруз е традиционното азербайджанско празнуване на Нова година. С него се отбелязва началото на пролетта. Това е празнично време с различни обичаи и традиции.
 8. Столицата Баку е известна с уникалната си комбинация от модерна архитектура и исторически сгради. 

Запишете се за нашата програма до Азербайджан, Грузия и Армения –> линк

За повече информация се свържете с нас на: +359 899 913627 или ни пишете на: voyagebt@gmail.com 

Енигматичният свят на гейша и майко

Въпреки тяхното световно признание, много от тези очарователни фигури остават забулени в мистерия и погрешни схващания.  В този блог ще изследваме историята,