Баку: древни традиции и съвременни чудеса

Facebook
X
Telegram
LinkedIn
Pinterest

Още за четене

Old Town, Baku, Azerbaijan
Ичеришехер, Стария град на Баку. Затворен е сред древни крепостни стени. Този обект на ЮНЕСКО за световно наследство е лабиринт от тесни улички, исторически сгради и културни съкровища.


Баку е столицата на Азербайджан. Градът е сгушен край Каспийско море и е хипнотизираща смесица от чар на стария свят и футуристична архитектура.

Това уникално съпоставяне прави Баку очарователна дестинация за пътешественици, търсещи както историческа дълбочина, така и съвременна елегантност. Тук древните традиции безпроблемно се сливат със съвременните чудеса.

Забележителности:

Ичеришехер, Стария град на Баку и Девическата кула:

Докато се скитате из калдъръмените му улици, ще срещнете величествената Девическа кула. Тя е енигматична структура от 12-ти век, обвита в легенди. Дали е служила като наблюдателна кула, храм или фар остава загадка, но панорамните гледки към Баку безспорно спират дъха.

Дворецът Ширваншах:

Недалеч от Девическата кула се намира дворецът Ширваншах. Той е впечатляващ комплекс от 15-ти век, който някога е служил като резиденция на управляващата династия на Азербайджан. Дворецът със своята сложно издълбана каменна зидария и спокойни дворове предлага поглед към богатството на средновековния период. 

Пламенните кули:

Оставяйки зад гърба си историческия квартал, силуетът на Баку е доминиран от Пламенните кули. Те са трио от небостъргачи, които символизират модерните стремежи на града. Оформени като трептящи пламъци, тези кули са особено впечатляващи през нощта, когато осветяват хоризонта с ослепително светлинно шоу. Пламенните кули не са просто архитектурни чудеса. В тях се помещават луксозни хотели, апартаменти и офиси, представящи бързото развитие на Баку и ролята му на регионален център.

Център Хейдар Алиев:

Друго свидетелство за модерността на Баку е Центърът на Хейдар Алиев. Той е проектиран от известния архитект Заха Хадид. Тази емблематична сграда има преливащ, вълнообразен дизайн. Тя е в ярък контраст с ъгловатите структури от съветската епоха, осеяли града. Вътре центърът е домакин на изложби, концерти и културни събития. Това го прави фокусна точка за процъфтяващата сцена на изкуствата в Баку.

Булевард Баку:

За спокойно преживяване се разходете по булевард Баку. Той е живописна алея, която се простира покрай Каспийско море. Тук старото се среща с новото в перфектна хармония. Можете да се насладите на традиционен азербайджански чай в една от очарователните чайни или да вечеряте в модерен крайбрежен ресторант с международна кухня. На булеварда се намира и Бакинското око. Това е виенско колело, което предоставя зашеметяваща гледка към града и морето.

Кулинарни изкушения:

Никое посещение в Баку не е пълно, без да се отдадете на неговите кулинарни изкушения. Азербайджанската кухня е възхитителна комбинация от близкоизточни, източноевропейски и централноазиатски вкусове. Започнете с обилна купа пити. Това е традиционна агнешка яхния, приготвена в глинен съд. За основно ястие опитайте плов. То представлява ароматен ориз с шафран, подправки и сочно месо. И разбира се, не забравяйте да опитате баклава за десерт.

Баку е град на контрасти, където древните традиции съжителстват със съвременните иновации. 

Кратка история:

Районът около днешния Баку е обитаван най-малко от каменната епоха. Има доказателства за селища, датиращи от 4-то хилядолетие пр.н.е. Този район бил част от различни древни цивилизации, включително шумерите, асирийците и персите.

Баку става известен през средновековието като търговски и културен център. Той е управляван от различни династии. Част от тях включват Ширваншахите и Сефевидите. Градът станал важен търговски център по Пътя на коприната, свързващ Европа и Азия.

През 19-ти век, Баку попада под контрола на Руската империя след Руско-персийските войни. Откриването на петрол в околния регион в средата на 19 век превръща Баку в един от водещите световни производители на петрол. Това води до бърза индустриализация и урбанизация.

Баку преживява петролен бум в края на 19-ти и началото на 20-ти век, привличайки инвеститори и работници от цял свят. Градът бил осеян с петролни канали и бил известен като „столицата на черното злато“ заради огромните си петролни запаси.

XX – XXI век:

Баку става част от Съветския съюз след Руската революция през 1917 г. Под съветското управление градът продължил да расте като основен индустриален и културен център. Въпреки това, той също преживява периоди на политически репресии. Известни са сталинските чистки от 30-те години на миналия век.

След разпадането на Съветския съюз през 1991 г. Азербайджан придобива независимост, а Баку става столица на новата република. Градът претърпява бързо развитие. Създават се нови инфраструктурни проекти, усилия за модернизация и нарастващо международно присъствие.

Днес Баку е оживен мегаполис със смес от модерни небостъргачи, историческа архитектура и културни забележителности. Той остава важен център за производство и търговия на петрол. Той е и център за туризъм и търговия в Кавказкия регион. Градът е бил домакин на големи международни събития, включително на конкурса за песен „Евровизия“ и на Европейските игри, което допълнително повишава значението му на световната сцена.

С какво е известен Баку, Азербайджан?

Нефтената индустрия: Баку е исторически известен като основен център за добив на нефт. 

Историческа архитектура: Баку се гордее със смесица от древни, средновековни и модерни архитектурни стилове. В града също така има и елегантни сгради от 19-ти и 20-ти век – от епохата на петролен бум.

Културно наследство: Баку е културен център с богато наследство. Градът е дом на многобройни музеи, театри и художествени галерии. Те представят азербайджанската култура, история и изкуство. През цялата година там се провеждат различни културни събития, фестивали и представления.

Кулинарни удоволствия: Азербайджанската кухня е смесица от влияния от Близкия изток, Средиземноморието и Централна Азия. Тя се предлага в ресторантите и кафенетата в Баку. Местните специалитети включват ястия като кебап и долма (пълнени гроздови листа).

Историята на Баку обхваща хиляди години, а градът е изпълнен с култура. Разглеждането на Стария град (Ичеришехер) ви позволява да се потопите в средновековното минало на града с неговите тесни улички и древна архитектура. 

В допълнение, Баку се намира на брега на Каспийско море и предлага красиви гледки и възможности за отдих. Можете да се разхождате по крайбрежната алея, да посетите паркове и градини или да се повозите с лодка. Освен това Баку е заобиколен от живописни пейзажи, включително калните вулкани на Гобустан и живописния полуостров Абшерон.

Вижте нашата програма до Азербайджан, Грузия и Армения –> тук 

За повече информация се свържете с нас на: +359 899 913627 или ни пишете на: voyagebt@gmail.com

Енигматичният свят на гейша и майко

Въпреки тяхното световно признание, много от тези очарователни фигури остават забулени в мистерия и погрешни схващания.  В този блог ще изследваме историята,

Old Town, Baku, Azerbaijan