Чарът на Чианг Май

Facebook
X
Telegram
LinkedIn
Pinterest

Още за четене

Чианг Май по време на И Пънг
Чианг Май е домакин на няколко уникални фестивала през цялата година. 

 

Чианг Май – културното и историческо сърце на Северен Тайланд. 

Сгушен сред буйни планини и осеян с древни храмове, този град предлага уникална комбинация от традиционни и модерни атракции. Разгледайте древните му храмове и се насладете на прекрасната тайландска кухня!

Храмове:

Чианг Май е дом на над 300 храма (или „wats“). Всеки от тях има собствена уникална история и архитектура. Трябва обезателно да посетите Wat Phra That Doi Suthep. Кацнал на планината Дой Сутеп, този емблематичен храм предлага зашеметяваща гледка към Чианг Май. Златните чеди (ступа) и сложните резби го правят едно от най-свещените места в Северен Тайланд. Не пропускайте изкачването по 306-те стъпала на стълбището на змията Нага, за да стигнете до храма.

Друг важен храм е Ват Чеди Луанг. Разположен в сърцето на стария град, Wat Chedi Luang е известен със своите масивни чеди. Те са били частично разрушени при земетресение през 16 век. В храмовия комплекс се намират и Градската колона и реплика на Изумрудения Буда.

Известен със своята архитектура в стил Lanna, Wat Phra Singh е дом на почитаното изображение на Буда Phra Singh. Този красиво декориран храмов комплекс също трябва да бъде включен във вашата обиколка.

Какво можете да правите в Чианг Май?:

Разходете се из Стария град. Това е историческа зона, заобиколена от древни стени и ров. Разходете се по тесните му улички, за да откриете традиционни дървени къщи, оживени пазари и старинни кафенета. Тук се намира портата Tha Pae. Тази източна порта е популярна отправна точка за разглеждане на Стария град. Районът около портата е оживен, с улични представления, продавачи и кафенета.

Чианг Май е известен със своята вкусна кухня от Северен Тайланд. Много училища за готвене предлагат пазарни обиколки. Те са последвани от практически сесии за готвене, където можете да приготвите ястия като Khao Soi (супа с фиде с къри) и Som Tum (салата от папая).

След ден на разглеждане, поглезете се с традиционен тайландски масаж. В Чианг Май има множество спа центрове и салони за масаж. Те предлагат набор от процедури, от масажи на краката до терапии за цялото тяло с ароматни билки.

Нощният базар е рай за купувачите. Там се предлага всичко – от ръчно изработени занаяти и дрехи до бижута и сувенири. Живата атмосфера, с цветните си сергии и оживени забавления, го прави задължителна дестинация за посещение вечер.

Местни фестивали:

Изживейте местните фестивали! Чианг Май е домакин на няколко уникални фестивала през цялата година. Първият от тях е И Пенг (Лой Кратонг). Провеждан през ноември, този фестивал е известен със зашеметяващите си пускания на фенери. Хиляди фенери се пускат в небето. Те създават вълшебна гледка. Фестивалът включва и плаващи кратонг (декоративни кошници) по реката, паради и културни представления.

Вторият е Сонгкран. Празнуван през април, Сонгкран отбелязва тайландската Нова година с масово водно пръскане. Местните и туристите излизат по улиците с водни пистолети и кофи, което го прави един от най-забавните и освежаващи фестивали в Тайланд.

Чианг Май е град, който без усилие съчетава богата история с модерен чар. От неговите древни храмове и оживени пазари до спокойните природни паркове и възхитителната кухня, всяко нещо си заслужава напълно.

Линк към нашата програма до Камбоджа, Тайланд и Лаос  –> тук

За повече информация се свържете с нас на: +359 899 913627 или ни пишете на: voyagebt@gmail.com 

Енигматичният свят на гейша и майко

Въпреки тяхното световно признание, много от тези очарователни фигури остават забулени в мистерия и погрешни схващания.  В този блог ще изследваме историята,

Чианг Май по време на И Пънг