Колка каньон

 
Високо в Перуанските Анди се намира каньонът Колка, описан в книгата на рекордите “Гинес” като най-дълбоката клисура в света. Въпреки това малко хора са чували за него и въпреки, че е световен рекордьор и е великолепен, едва неколцина се осмеляват да навлязат в тези планини и да надникнат в привидно бездънната бездна, издълбана някога от река Колка.
В този район на Перу има и други удивителни открития- угаснали вулкани са разпръснати по дъното на долина, каменни блокове пазят загадъчни скални рисунки и се носят разкази за хора със заострени глави. Малко посетители поемат по прашни пътища през незаселени пасища и каменисти пустини, където слънцето силно напича и изкачат високи над 4000м.планинисъс спускащи се по склоновете им ледени потоци.

Откъсната от външния свят, тази част на Андите пази ревниво своите тайни. Достигналите каньона са възнаградени с възхитителна гледка- прорез в планината сякаш направен от нож. В подножието се намира река Колка, бурна и мътна през дъждовния сезон. На цели 3,2 км.над нея се издигат величествени планини, чиито снежнобели върхове често се губят високо в облаците. В продължение на много векове местните планинци са терасирали по-ниските склонове и по тях отглеждали различни култури, както и лами. Те разказват как предците им се преселили в региона от покрития със сняг конусовиден вулкан Колягуата и самите те се наричали колягуас, в чест на свещената им планина. В старанието си да приличат на нея носели островърхи шапки и пристягали главите на своите деца, за да им придадат конусовидна форма, докато испанските завоеватели не забранили тази практика през 1570г.

От дъното на долината на каньона се издигат 86 конусовидни хълма, високи по 300м. и с кръгли кратери по върховете. Този тайнствен лунен пейзаж представлява дългата 64км. Долина на вулканите. На места в нея конусите на утихналите вулкани се издигат от полето, а други имат в подножието си навята втърдена черна лава. Между долината на вулканите и Тихия океан, по горещата къмениста долина Торо муерто са разпръснати хиляди бели каменни блокове с издълбани геометрични фигури, слънчеви дискове, змии, лами и хора, облечени в подобие на скафандри. Валуните вероятно са следи от вулканична дейност, но не е ясно кой е гравирал рисунките. Според някой учени фигурите със скафандри изобразяват космонавти. Тук няма други следи от древни жители, затова липсват по-реалистични обяснения за произхода на скалните рисунки. Предполага се, че те са сътворени преди 1000г. от преселнически племена на път от планините към крайбрежието.

От голите склонове на тази сурова земя, стърчат валчестите съцветия на класове дълги 1,2м. Това е растението Пуя, чиито подобни на сабя листа, изникват от дебело стълбо и по краищата си имат извити шипове, които държат настрана тревопасните животни. Тук убежищата са така редки, че някои птици пренебрегват бодилите и си строят гнезда сред листата, въпреки че броят на труповете показва колко много домове се превръщат в смъртоносни капани. Някои биолози смятат, че растението се нуждае от химическите вещества на умрелите птици. Труповете на птици и животни са храна и на огромния южноамерикански кондор. Въпреки това този лешояд, който с разперени криле достига дължина от 3,2 м., е по-беззащитен отколкото изглежда. Храната в планината е оскъдна, а кондорите се размножават единствено когато тя е в изобилие, затова бъдещето им е застрашено. Опустошителните бури приблизително на всеки 5 години осигуряват много мърша- те убиват по-слабите животни и многото насекоми причиняват болести и мор. Само тогава кондорите снасят по едно яйце. Тези грациозни птици, които хвърлят сянка по склоновете с разперени криле, знаят всички тайни на планините.

 
 
Разгледайте програмата ни за Перу тук
Програмата Перу и Боливия- тук
Програмата Перу, Аржентина и Бразилия- тук
Площ‎1 285 216 km²; (‎на 19-о място‎)
Води (%)0,41
Климаттропичен и екваториален
СтолицаЛима
Най-голям градЛима
Официален език
испански
РелигияРимокатолицизъм
Демонимперуанец
Население (2020)32 824 358; (на 44-то мяс.
Население (2018)32 162 184
Гъстота на нас. 22,9 души/km²; (на 198-о място
Градско нас.78,3%; (на 49-о място‎)
Управление
Формаунитарна президентска република
ПрезидентМартин Визкара
Вицепрезидентвакантно
ОрганизацииООН
История
Пристига първа експедиция, водена от Пизаро1531г.
Пизаро основава Лима1535г.
Аржентинецът Хосе де Сан Мартин осовбождава Перу от испанците1821г.
Конфедерация с Боливия(1836 – 1839)
диктатура на президента Рамон Кастиля (1845 – 18511855 – 1862)
Чили откъсва провинцията Тарапака след Тихоокеанската война(1879 – 1883)
Икономическа криза и протести1990-2000г.
Икономика
БВП (ППС, 2020)
 $ 505,450 млрд. (на 36-о място
 
БВП на човек (ППС):$ 15 399; (на 85-о място
БВП (ном., 2020)$ 240,175 млрд. (на 41-во място
БВП на човек (ном.) $ 7317; (на 80-о място
ИЧР (2018)0,763 (висок); (на 82-ро място‎)
Производство и износмед, злато, цинк, текстил, химикали, фармация, риба, птичи тор
Прод. на живота76,29 години

Детска смъртност
14,3/1000; (на 134-то място
 
Грамотност94,2%; (на 100-о място‎)
ВалутаСол (PEN‎)
Други данни
Часова зона PET (UTC-5‎)
Формат на дататамм-дд-гггг
Авт. движениедясно
Код по ISOPE
Интернет домейн.pe
Телефонен код+51
ITU префикс OAA-OCZ; 4TA-4TZ