ДМЗ – корейската демилитаризирана зона

Facebook
X
Telegram
LinkedIn
Pinterest

Още за четене

Южнокорейска демилиратизирана зона
ДМЗ – корейската демилитаризирана зона е силно укрепена буферна зона, която разделя Северна Корея и Южна Корея по 38-ия северен паралел. Тя е една от най-интригуващите граници в света.
Простирайки се през Корейския полуостров, тя символизира както разделението, така и надеждата за обединение. 

Какво представлява ДМЗ и как е създадена:

ДМЗ води началото си от Корейската война (1950-1953). Тя завършва с примирие, а не с мирен договор. Примирието, подписано на 27 юли 1953 г., установява линия за прекратяване на огъня по 38-ия паралел. Чрез него се разделя Корейския полуостров на две отделни нации: Северна Корея (Демократична Народна Република Корея) и Южна Корея (Република Корея). ДМЗ обхваща 250 километра дължина и 4 километра ширина.

Споразумението за примирие създава и Корейската демилитаризирана зона. Тя минава по линията за прекратяване на огъня, с военната демаркационна линия (MDL) в центъра си. Предназначена е да служи като буфер между двете Кореи. Цели предотвратяване на по-нататъшен военен конфликт и поддържане на мира и стабилността на Корейския полуостров. Този опустошителен конфликт между Северна и Южна Корея е бил със значително участие на международни сили. По-специално участие имат Съединените щати и Китай.

ДМЗ е една от най-силно укрепените граници в света. Има огради, охранителни постове, оборудване за наблюдение, които обхващащат цялата му дължина. Както Северна, така и Южна Корея поддържат големи военни сили по протежението и. Двете страни са да отговорят на всяка потенциална агресия или провокация.

Достъпът до ДМЗ е силно ограничен, но определени зони са отворени за туристи и посетители. 

ДМЗ се превърна в мощен символ на разделението между Северна и Южна Корея. Тя представлява продължаващото напрежение и неразрешен конфликт на Корейския полуостров. Въпреки усилията за постигане на помирение, корейската демилитаризирана зона остава ярко напомняне за разделението и враждебността между двете Кореи.

Международно внимание:

През годините са направени различни усилия за облекчаване на напрежението и насърчаване на мира на Корейския полуостров. Пример за това са междукорейски срещи на върха, дипломатически преговори и мерки за изграждане на доверие. Въпреки това напредъкът към траен мир и помирение е бавен и често неуловим. ДМЗ продължава да служи като бариера за междукорейското сътрудничество и комуникация.

Тя привлича значително международно внимание като символ на разделението в Студената война между Северна и Южна Корея. Тя е посещавана от много световни лидери, включително президенти на САЩ. Те са я използвали като фон за дипломатически жестове и изявления за бъдещето на Корейския полуостров.

Районът е дом на множество редки и застрашени видове. Част от тях са червен жерав, амурски леопард и азиатска черна мечка. И двете Кореи, заедно с международни организации, са изразили интерес към запазването на уникалната екосистема на ДМЗ. 

Защо да посетите корейската демилитаризирана зона?

Посещението на корейската демилитаризирана зона предлага уникално и отварящо мирогледа Ви преживяване. То ще Ви даде представа за една от най-силно укрепените граници в света и трайното разделение между Северна и Южна Корея.

  • Историческо значение: ДМЗ има огромно историческо значение като реликва на Студената война и Корейската война. Посещението на ДМЗ ви позволява да научите за сложната политическа и военна динамика. Те оформят разделението на Корея и са довели до създаването на буферната зона.
  • Символ на разделението: Тя служи като мощен символ на продължаващото разделение между Северна Корея и Южна Корея. Тя представлява резкия контраст между две много различни политически системи и идеологии. Чрез посещението на ДМЗ, вие придобивате по-дълбоко разбиране за трайното наследство на Корейската война и предизвикателствата към постигането на мир на Корейския полуостров.
  • По-близък поглед върху военните съоръжения: Посещението в ДМЗ предлага рядката възможност да се видят отблизо тези военни съоръжения и да се разбере какви мерки за сигурност са предприети и Северна, и Южна Корея.
  • Исторически обекти и паметници: В ДМЗ има няколко исторически обекта и паметници, които отбелязват ключови събития и фигури. Те са свързани с Корейската война и включват Третия тунел на агресията. Той е изкопан от Северна Корея като част от план за инфилтрация. Също така обсерваторията Дора, която предлага панорамни гледки към ДМЗ и севернокорейската провинция.
  • ДМЗ привлича значително международно внимание като потенциално място за дипломатическа ангажираност и усилия за изграждане на мира. 
  • Образователно и културно преживяване: Посещението в ДМЗ осигурява образователно и културно преживяване, което предлага прозрения за сложната история, политика и култура на Корея. Обиколките с екскурзовод предоставят контекст и перспектива за значението на ДМЗ и последиците от нея за Корейския полуостров и света.

В нашата програма до Южна Корея и Филипини предлагаме възможността да посетите ДМЗ → линк

За повече информация се свържете с нас на: +359 899 913627 или ни пишете на: voyagebt@gmail.com 

Енигматичният свят на гейша и майко

Въпреки тяхното световно признание, много от тези очарователни фигури остават забулени в мистерия и погрешни схващания.  В този блог ще изследваме историята,

Южнокорейска демилиратизирана зона