Древен, но чаровен: Хой Ан

Facebook
X
Telegram
LinkedIn
Pinterest

Още за четене

Река Ту Бон, Хой Ан
Река Ту Бон, която тече през Хой Ан, допринася за очарователната атмосфера на града.

 

Хой Ан е много колоритен град. Той един от най-старите и пъстри градове в Азия. Бил е важно търговско пристанище от векове. 

 

Хой Ан не е просто дестинация, а преживяване, което оставя трайно впечатление и спомени за цял живот у всеки посетител. Със завладяващата си комбинация от история, култура и природна красота, градът кани пътешествениците да се впуснат в пътешествие във времето и в богатството на наследството на страната.

Забележителности:

Най-големите забележителности на Хой Ан са живописният Стар квартал и дървените сгради, върху които личат следите на времето. Те са свидетелство за всички култури, търгували и процъфтявали тук от векове. Около пешеходните алеи из Стария квартал можете да се натъкнете на много на брой малки и големи къщи не само във виетнамски, но и в китайски и японски стил. Те са култови фамилни постройки. Тук има и поразителни пагоди и японски дървен мост от 17 век с будистки храм в него.

Точно това е обликът на Хой Ан! Той е пресечна точка между различните азиатски култури.

Няколко от по-забележителните места в града са: историческата резиденция –   “Домът на стария Хунг” и сградата на асамблеята “Фу Киен” от 17 век.

Градът е малък и компактен. Заслужава си да го усетите сами. По време на разходката си ще се натъкнете на фасади с дървени прозорци, стотици фенери в причудливи форми, красиви цветни сгради. Градът е пъстър, запомнящ се, а локацията му – с централно разположение. Намира се по средата на виетнамското крайбрежие и това го прави най-популярното пристанище в региона от 15 до 17 век. Хой Ан несъмнено е един от най-значимите културни центрове на страната.

С какво е известен Хой Ан?:

Архитектурата в града отразява космополитното минало на града със смесицата си от различни влияния (виетнамски, китайски, японски и европейски).

Река Ту Бон тече през Хой Ан. Тя допринася за очарователната атмосфера на града. Спокойните разходки с лодка по реката осигуряват панорамна гледка към околностите и предлагат поглед към местния живот. През нощта крайбрежието на реката оживява.

Градчето е известно с уличната си храна. Жени с островърхи шапки обикалят из павираните улички. Те са понесли на раменете си своите “подвижни ресторанти”. Когато открие подходящо място, ресторантьорът разполага инвентара си и вади няколко пластмасови столчета. Скоро след това около него се насъбират гладни туристи, желаещи да опитат местната кухня. Препоръчваме Ви  сандвичи с франзела “бан ми”. Това е един от типичните примери за смесването на кухните на Югоизточна Азия с Европа. Опитайте го и няма да съжалявате! Сандвичът е толкова популярен, че от 2011 г. думата “бан ми” фигурира в Оксфордския английски речник.

Заключение:

В заключение можем да обобщим, че Хой Ан е едно от най-чаровните места в страната. Град със собствен дух. Не случайно името му в превод означава  „Място за мирни срещи“. 

Линк към нашата програма до Виетнам и Камбоджа  –> тук

За повече информация се свържете с нас на: +359 899 913627 или ни пишете на: voyagebt@gmail.com 

Енигматичният свят на гейша и майко

Въпреки тяхното световно признание, много от тези очарователни фигури остават забулени в мистерия и погрешни схващания.  В този блог ще изследваме историята,

Река Ту Бон, Хой Ан