Древната столица на Сиам: Аютая

Facebook
X
Telegram
LinkedIn
Pinterest

Още за четене

Аютая, Тайланд
Докато се скитате из Аютая, ще се пренесете назад във времето, изследвайки останките от някога славно кралство.

Аютая е град с богата история и култура. Той е задължителна дестинация за пътуващите, които изследват Тайланд. 

Разположена точно на север от Банкок на около 80 километра, тази бивша столица на Кралство Сиам предлага завладяващ поглед към миналото на страната. 

Аютая е бил някога процъфтяващ метрополис в сърцето на Тайланд. Сега стои като свидетелство за величието на своето минало. Градът е известен със своите исторически руини, храмове и културни забележителности. Докато се скитате из Аютая, ще се пренесете назад във времето, изследвайки останките от някога славно кралство.

Едно от най-емблематичните места в града, Wat Mahathat, е известно с главата на Буда, вплетена в корени на дърво. Този храм, построен през 14 век, някога е бил религиозен център на града.

Други забележителности:

  1. Wat Phra Si Sanphet

Разположен в територията на стария кралски дворец, Wat Phra Si Sanphet е най-свещеният храм в Аютая. Неговите три големи чеди (ступи) са впечатляващи и трябва да се видят.

  1. Ват Чайваттанарам

Разположен на брега на река Чао Прая, Wat Chaiwatthanaram предлага зашеметяваща гледка особено при залез слънце. Архитектурата му в кхмерски стил и множеството статуи на Буда го правят популярно място за фотографи.

  1. Дворецът Bang Pa-In

Този летен дворец на тайландските крале съчетава европейска и тайландска архитектура. Красиво оформените градини и спокойната атмосфера го правят чудесно място за почивка.

Какво да правите в Аютая?:

Направете обиколка с лодка около островния град, за да видите храмовете и руините от различна гледна точка. Не пропускайте местните пазари, където можете да опитате традиционни тайландски закуски и да си купите сувенири.

Обличайте се подходящо! Когато посещавате храмове, уверете се, че носите скромно облекло, покриващо раменете и коленете ви.

Останете хидратирани! Аютая може да бъде гореща, така че носете вода и слънцезащитни продукти.

История:

Аютая е столица на Сиам (Тайланд) в продължение на около 400 години – от 1350 година до средата на 18 век. През 1767 г. градът е сринат до основи в резултат на бирманско нашествие и оттогава насам за столица е обявен Банкок. Аютая е била избрана за столица по стратегически причини. Тя е заобиколена от всички страни от реки и изкуствени канали, които действат като естествени бариери срещу съседните Бирма и Лаос. Градът е всъщност своеобразен остров, обграден от 3 реки. Те са Чао Прая, Лопбури и Па сак. Някога тук се е намирал търговският център на света. През 1700г. градът се е разраснал толкова много, че наброява над 1 милион жители и е най- големият град в света по това време.

Изключително красив град е бил за времето си. Търговците от Европа са споделяли, че това е най- красивият град в света. Имало е изключително красиви дворци, покрити със злато, и един от най-силните флотове за времето си. Хората са живели много луксозно. За съжаление, градът е изцяло изгорен от Бирманци. Днес са останали само спомени и руини, които да напомнят за някогашното величие. 

Мястото е под защитата на Юнеско. Тук има руини на невероятно красиви дворци и храмове. Те са изградени от камък, защото единствено каменните постройки са оцелели.

Заключение:

Аютая е град, който улавя същността на богатата история и културно наследство на Тайланд. Независимо дали сте любител на историята, фотографски ентусиаст или просто искате да изпитате нещо уникално, Аютая предлага по нещо за всеки. Неговите древни храмове, спокойните гледки към реката и очарователната местна атмосфера го правят дестинация, която си заслужава да бъде проучена.

Вижте нашата програма до Камбоджа, Тайланд и Лаос тук –> линк

 

 

 

 

 

За повече информация се свържете с нас на: +359 899 913627 или ни пишете на: voyagebt@gmail.com

Енигматичният свят на гейша и майко

Въпреки тяхното световно признание, много от тези очарователни фигури остават забулени в мистерия и погрешни схващания.  В този блог ще изследваме историята,

Аютая, Тайланд