ПРОМО ЦЕНА: 4750 лева


14.09 - 21.09 .2024 г. - само Узбекистан (3550 лв); 14.09 - 24.09.2024 - с продължение Таджикистан - Нова дата! Има места! 06.05 - 13.05.2025 г. - само Узбекистан (3550 лв); 06.05 - 16.05.2025 г. - с продължение Таджикистан - Нова дата! Има места!

Узбекистан и Таджикистан - Сърцето на "пътя на Коприната"

Дни
0
Града
0
Забележителности
0
Дни
Часове
Минути
Секунди

изживей 12 незабравими дни

Програма
Екскурзия до Узбекистан и Таджикистан - Сърцето на "Пътя на коприната"

ДАТИ: 14.09- 21.09.2024 г. (само Узбекистан); 14.09 – 24.09.2024 г. (дълъг вариант, продължение с Таджикистан). НОВА ДАТА – Има места!

06.05 – 13.05.2025 г. (само Узбекистан); 06.05 – 16.05.2025 г. (дълъг вариант, продължение с Таджикистан). Нова дата. Има места!

06.05 – 13.05.2024 г. (само Узбекистан) ; 06.05 – 16.05.2024г. (дълъг вариант, продължение с Таджикистан) <- НЯМА МЕСТА! 

МАРШРУТ: София – Ташкент – Ургенч – Хива – Букхара – Самаркханд (и връщане в България при вариант само Узбекистан)- Панджикент – езеро Искандеркул – Душанбе – София (при дълъг вариант и с Таджикистан).

Настаняване в добри хотели, с висок рейтинг 4* 

При сключване на договор се заплаща капаро в размер на 1000 лв. Мястото Ви се гарантира само чрез договор + заплатено капаро. До 50% от сумата се заплаща до 6 месеца преди отпътуване, а последните 50% – до месец преди отпътуване.

* Обявените дати са за организирано пътуване с група от около 10 човека и водач от България! Ако желаете да пътувате индивидуално (без водач), се свържете с нас да ви направим оферта за датите, броя дни и местата, които искате да посетите! Ние ще направим за вас цялата логистика, ще ви дадем съвети и ще ви помогнем да направите пътуването си незабравимо!

Самолетен билет София – Ташкент – Душанбе – София с включени летищни такси

*Цената на самолетните билети е калкулирана в най-ниската икономическа класа. При желание да се избере друг вариант на полет, различен от предложения се доплаща разликата в цената на самолетния билет

 • Багаж – 30 кг. регистриран багаж и 8 кг. ръчен
 • Всички трансфери по програмата
 • Билет за влак Букхара – Самаркханд
 • Настаняване на база двойни стаи в хотели 4* и бутикови хотели с добър рейтинг
 • 5 нощувки в Узбекистан и 1 късен чек аут – при къс вариант със закуски
 • 9 нощувки в Узбекистан и Таджикистан и 1 късен чек аут- при дълъг вариант със закуски (с 1бр ранен чек аут и 1 късен чек ин)
 • 4 включени вечери (при къс вариант); 6 включени вечери (при дълъг вариант)
 • 1 обяд – при вариант с Таджикистан
 • Всички входни такси за забележителности  включени в програмата
 • Фолклорно шоу в Букхара
 • Майсторски клас за готвене на национално ястие – плов
 • Чаена церемония „Подправките на Пътя на коприната“
 • Опитен ВОДАЧ с български език. По време на целия престой той ще бъде с Вас, за да Ви дава подробна информация за цялата програма, ще Ви съветва, превежда и оказва съдействие.
 • Местни водачи през цялото време
 • Медицинска застраховка с покритие 10 000 евро и Ковид 19 покритие

-Лични разходи
-Бакшиш за местните водачи
-Единично настаняване 500 лв при Вариант с Таджикистан, 350 – само Узбекистан
-Изхранване, неупоменато в програмата
-Алкохолни и безалкохолни напитки по време на храненията
-Виза за Таджикистан

*застраховка Отмяна на пътуване (Застраховката е валидна при спазване на сроковете за плащане, изискване от Застрахователите.)

 • Плащане на депозит по банков път. При сключване на договор се заплаща капаро в размер на 1000 лв. Мястото Ви се гарантира само чрез договор + заплатено капаро. До 50% от сумата се заплаща до 6 месеца преди отпътуване, а последните 50% – до месец преди отпътуване.
 • Местата се гарантират единствено и само чрез заплащането на депозит! Доплащане на цялата сума 30 дни преди заминаването.
 • Копие на международния Ви паспорт
  Важно!

  Международният Ви паспорт трябва да е с валидност най-малко 6 месеца от датата на заминаване.
 • За контакти: Воаяж Би Травел ООД, лиценз No. РК-01-7617 Борислава Цекова, Мениджър Пътувания 
 • Тел.: 0899 913 627 
 • e-mail: voyagebt@gmail.com
 • Банкови данни: Воаяж Би Травел ООД Уникредит Сметка в лева IBAN – BG92UNCR70001522746415
 • Моля, на платежното нареждане отбележете : 1.Основание: Екскурзия до Узбекистан и Таджикистан
 • 2.Получател: Воаяж Би Травъл ООД 3.Наредител: Вашето име

Електричество

Узбекистан използва контакти и щепсели от тип C & F. 

Напрежението е 220 V.

Тип C – Стандартният европейски щепсел. Често се използва в Европа, Южна Америка и Азия, но също и в немалко други страни. Щепселите от тип E и F също ще се поберат в контакт от тип C.

Тип F – Използва се в почти всички европейски страни и Русия. Известен още като щепсел Schuko. Щепселите от тип C и E също ще се поберат в гнездо тип F.

Безопасно ли е да пиете чешмяна вода?

Пиенето на чешмяна вода не се препоръчва. Бутилирана вода може да се купи в цялата страна.

Език

Официалният език е узбекски, но основната част от населението може да говори руски. В някои райони (Самарканд, Бухара) хората говорят и по таджикски. Английският става все по-популярен сред младите хора.

Валута

Националната валута на Узбекистан е сума (също сом, сум). 

Банкнота от 200 суми, 500 суми, 1000, 5000, 10000 суми, 50000 суми и 100 000.

В Узбекистан се предлагат монети в номинали от 1, 5, 10, 25, 50, 100 и 500 суми.

1.00 лв. =

6,412.4096 сум

Може ли да се плаща с карта?

На някои места в Ташкент е възможно да плащате с кредитни карти. Master Card и Visa се приемат.

Бакшиш

В повечето случай бакшишът е включен към цената в ресторанти, кафенета и барове, но се оценява ако оставите.

Wi-fi 

Има Wi-Fi Hotspots, но ако се нуждаете от постоянна интернет връзка може да наемате джобен Wi-Fi.

uzbekistan.html

https://uzwifi.com 

При пътуване за Узбекистан и престой до 30 дни е необходимо да притежавате само  валиден задграничен паспорт. Валидността на паспорта трябва да изтича 6 месеца след планираната дата за напускане на страната. 

Изисква се виза за Таджикистан.

Програмата ни обхваща едни от най-красивите, забележителни и световно известни забележителности по пътя на Коприната.

Специални сме, защото работим с фиксирани и обявени цени, без скрити такси и допълнителни, неупоменати плащания. Подбираме маршрута на програмата и атракциите след предварително обстойно проучване на място и ви предлагаме уникална туристическа програма за най-великата страна в света. Водачът ни познава страните удивително добре, посещавал ги е и е живял за известен период от време на територията на Узбекистан.

Предлагаме ви пътуване назад към дните на Великия път на коприната в приключение през Узбекистан и Таджикистан. Ще кацнем в Ташкент и ще разгледаме едни от най-красивите кътчета на страните: Ургенч – столица на Хорезм; Хива –  първият обект в Узбекистан в списъка на ЮНЕСКО, Самарканд – най-старият град в Узбекистан, Душанбе – най-големият политически, културен и икономически център на Таджикистан.

Ще открием заедно светите места в Бухара, ще продължим към Самарканд, където ще се удивим на славната му архитектура и за финал ще посетим красива група планински езера в Таджикистан.

Обещаваме ви приятелско посрещане на всяка крачка, ще се присъединим към кулинарен час по готвене на традиционно ястие, ще се насладим на узбекски фолклорен спектакъл и ще имаме обяд с красива планинска гледка в Таджикистан.  От средновековни градове и цветни пазари до харизматични общности, Узбекистан и Таджикистан определено имат много неща да ни разкрият.

Излитане от София за Ташкент с полет TK‐1032 в 15:25 ч

Пристигане в Ташкент с полет TK-370 в 00:55ч. на следващия ден. Среща на летището. Трансфер до хотела и настаняване (ранен чек ин).

Закуска в хотела. 

Ташкент, оживената столица на Узбекистан, привлича пътешественици с богатия си гоблен от история, култура и модерност. Той е смесица от култури, което отразява позицията му по древния Път на коприната. От величествена ислямска архитектура до оживени базари, градът предлага поглед към разнообразното му наследство. Ташкент служи като врата за изследване на чудесата на Централна Азия. Ще се впуснем в пътешествие във времето, докато проследяваме стъпките на древните търговци на Пътя на коприната.

Целодневна обиколка на Ташкент. Ще посетим:
Комплекс Хаст-Имам
Медресе Кукелдаш и базар Чорсу
Централен площад
Бродуей
сградата на Театъра за опера и балет
Музеят на приложните изкуства
градският парк на Ташкент.

Вечеря в местния ресторант.

Нощувка.

Закуска в хотела (или сух пакет).

Трансфер до летището, вътрешен полет до Ургенч.
Пристигане в Ургенч, трансфер до Хива. 

Настаняване в хотела следобед. 

Някога тук са минавали керваните от Великия път на коприната. Хива е била и столица на Хивинското ханство. След като стъпите в Хива, ще се озовете моментално в истински средновековен град, където духът на модерността се излъчва само от електрически проводници. Калдъръмени улички, глинени джамии, сложни шарки и величествени крепостни стени ще впечатлят и най-взискателния турист. Целият стар град е включен в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Обиколката на Хива ще ви пренесе в жив музей, където древният градски пейзаж се разгръща като страница от приказка. 

Според легендата Хива е израснала около кладенец, наречен Хейвак, изкопан от Сим, син на праведния Ной. Археолозите твърдят, че Хива е съществувала още през VI век пр.н.е. и наистина се е наричала Хейвак. А едноименният кладенец все още стои в центъра на града. Преди арабското завоевание Хива е бил зороастрийски град. През 712 г., след идването на власт на Кутейба Ибн Муслим, в Хива са унищожени учени и представители на знатни семейства. През IX-XI век Хива се превръща в основен център на религията и науката. Например учените Ал-Хорезми и Ал-Беруни са работили тук. През 1220 г. Хива е разрушена от войниците на Чингис хан.

През XVI век узбекските номадски племена идват в Хива. През 1598 г. Хива е провъзгласена за столица на Хивинското ханство и през първата половина на XVII век се превръща в един от ислямските центрове. Тук са издигнати много джамии, както и медресета – учебни заведения за изучаване на исляма. XVIII-XIX век също се създават много архитектурни забележителности. Тогава са издигнати няколко величествени хански дворци. През 1873 г. Хивинското ханство е частично завладяно от руските войски. През 1920 г. в града е свален последният хан Саид Абдула Хан. И четири години по-късно градът става част от Узбекская СССР.

Целодневна обиколка на Хива:
Главната порта, медресето на Мохамед Амин Хан, минарето Калта Минор, крепостта Куня Арк,Наблюдателна кула Ак Шейх Бобо, медресе Мухаммад Рахим Хан, джамия Джума, Минаре и медресе Khoja, дворец Tosh Khauli, комплекс Pakhlavan Mahmud

Вечеря в местния ресторант с тераса и фолклорно шоу

Нощувка.

Закуска в хотела. Трансфер до Бухара с автобус.

Ще прекосим пустинята Къзъл-Кум, ще направим невероятни снимки сред дюните.

Ще спрем за обяд в кафене по пътя (не включено в цената)

Късния следобед или привечер пристигане в Бухара, настаняване в хотела.

Бухара, обект на ЮНЕСКО за световно наследство в Узбекистан, е вечна съкровищница по история и култура. Със своите лабиринтни улици, древни паметници и оживени базари, този град е живо свидетелство за наследството на Пътя на коприната. От величествената джамия Калян и извисяващата се крепост Арк до оживената атмосфера на комплекса Ляб-и Хауз, чарът на Бухара е толкова траен, колкото и очарователен. Ще открием магията на Букхара!

Нощувка.

Закуска в хотела. 

Целодневен тур на Бухара:
Комплекс Пойкалон, двойните медресета на Улугбек и Абдулазиз-хан, Търговски куполи, Комплекс Khauz, Chor Minor, джамия Magoki Attori

Чаена церемония „Подправките на Пътя на коприната“ (включена в цената)

Посещение на известната работилница с майсторски клас по калиграфия и миниатюра.

Бухара, която се е намирала на Пътя на коприната, е на повече от 2000 години. Това е най-пълният пример за средновековен град в Централна Азия, с градска тъкан, която е останала до голяма степен непокътната. Паметниците включват известната гробница на Исмаил Самани, шедьовър на мюсюлманската архитектура от 10-ти век, и голям брой медресета от 17-ти век.

Вечеря с фолклорно шоу в медресето.

Настаняване в хотел Sultan Bukhara 3* или подобен

Закуска в хотела.

Трансфер до гарата. Влак до Самаркханд (включено в цената).

Пристигане в Самаркханд. Разходка из града. 

Историческият град Самарканд е кръстопът на световните култури. Основан през 7 век пр.н.е. като древен Афрасиаб, Самарканд има най-значимото си развитие в периода на Тимуридите от 14-ти до 15-ти век. 

Името на града идва от согдийски samar „камък, скала“ и kand „крепост, град“.  В това отношение Самарканд споделя същото значение като името на узбекската столица Ташкент, като tash- е тюркският термин за „камък“. “ и -kent тюркският аналог на kand.

Дегустация на вино във винарната на Ховренко

Вечеря с местно семейство с майсторски клас по плов (включено в цената).

Нощувка.

Закуска в хотела. 

Самарканд е още една перла по Пътя на коприната в Узбекистан, която хипнотизира посетителите с вечната си красота и историческо минало. Дом на архитектурни чудеса като площад Registan, Shah-i-Zinda и величието на мавзолея Gur-e-Amir, този град е живо платно от история и култура. От сложните си плочки до оживените базари, очарованието на Самарканд е колкото трайно, толкова и неустоимо.

Самарканд – където ехото от миналото резонира с жизнеността на настоящето.

Целодневна обиколка на Самарканд:
Площад Регистан, музей Гур Емир, базар Сиаб, джамия Биби Хоним, Конигил – 

Работилница за хартия, фабрика за килими Худжум

Нощувка.

Закуска в хотела. 

Трансфер до таджикската граница. Преминаване на границата, среща с водача в Таджикистан.

Ще отидем да посетим Седемте красавици – удивителните 7 езера на Маргузор. Всяко от езерата изумява с уникалния си цвят – зелено, тюркоазено, синьо, индиго и виолетово.

Ще пътуваме по серпентините на планинските пътища до езерата и ще спираме за снимки на всяко езеро.

Обяд в планината (включен в цената). След като посетим шестото езеро, по желание можете да се разходите до езеро 7 пеша.

Трансфер обратно до град Пенджикент, където ще посетим древното селище Саразъм

Вечеря в местен ресторант. Нощувка.

Закуска в хотела. 

Продължаваме с автобус до Душанбе, като по пътя ще посетим:

Езерото Искандеркул – перлата на Фанските планини! Зелено-сините води на езерото отразяват околните планински върхове. 

Невъзможно е да си представите пътуване до Таджикистан, без да посетите езерото Искандеркул. Все едно да сте в Париж, но да не сте видели Айфеловата кула. 

Името на езерото Искандеркул означава езерото на Александър Македонски, където „Искандер” – така е кръстен Александър Велики на Изток, а „кул” означава езеро на тюркските езици. Не е доказано дали известният командир е бил там или не, но има няколко легенди за езерото, свързани с неговото име. Според една от тях, Александър Велики се сблъскал със съпротива в едно от планинските села, те не искали да се подчиняват на великия водач. Тогава Александър заповяда да се промени течението на реката, за да се удавят непокорните; така се появява езерото Искандеркул. Според друга легенда, по време на завоеванията си Александър Македонски решил да спре на брега на езерото, а любимият му кон Буцефал изстинал, след като пил леденостудена вода от езерото Искандер Кул. Когато конят отново се оправил, скочил в езерото от висока скала. Оттогава казват, че по време на лунна светлина можете да видите снежнобял кон, който излиза от водата, за да пасе край езерото.

Пикник за обяд.

Ще се разходим до „Фен Ниагара” – 40-метров водопад, за да си направим пикник сред цялата тази красота и да се насладим на очарователните пейзажи.

Вечеря в местен ресторант и нощувка.

Закуска.

Душанбе е възхитителен град, изграден около паркове, езера и фонтани. Възниква на мястото на неголямо селище, разположено на важен кръстопът, в което всеки понеделник се е организирал голям пазар. Оттук произлиза името на града (душанбе на персийски означава понеделник).

През 1920 г. бягащият от болшевиките последен емир на Бухара основава в Душанбе своя резиденция, но скоро е изгонен от настъпващите части на Червената армия. В края на 1921 г. градът е превзет от войските на басмачите под предводителството на Енвер паша. На 14 юли 1922 г. отново преминава под властта на болшевиките и е провъзгласен за столица на Таджикската автономна социалистическа република, която е преобразувана в Таджикска съветска социалистическа република през 1929 г. През 1929 г. в Душанбе е построена първата железопътна линия, съединяваща града с Ташкент, Узбекистан и съветската столица Москва. Това дава силен тласък за развитието на града. По време на така наречената Гражданска война в Таджикистан (1992 – 1997) някои части от града са полуразрушени.

Обиколка на столицата на Таджикистан:

→ Ще разгледаме колекцията от антики в Националния музей и Музея на Антики

→ Ще разберете защо е известен Исмаил Сомони, на когото е издигнат паметник в центъра
→ Ще посетим главната джамия на Душанбе, базара Баракат и древната крепост Хисар.

Нощувка.

Късен чек аут и полет за София. Прибираме се на 11-тия ден.

Трансфер до летището. Полет на TK до София (от 03:10 ч)

Знаме на Узбекистан

Запознай се с Узбекистан

Запознай се с Таджикистан

Галерия

Имате въпроси?