3690 лева

ДАТИ: 14.09-23.09.2023г- няма свободни места!10 дни/8нощувки ; 01.04 - 10.04.2024 г. - Нова дата!

Екскурзия до Узбекистан - открийте древните богатства по пътя на коприната!

0
Дни
0
Града
0
Забележителности
Дни
Часове
Минути
Секунди

изживей 10 незабравими дни

Програма
Екскурзия до Узбекистан - открийте древните богатства по пътя на коприната!

ДАТИ:  14.09-23.09.2023г.- Няма места; 01.04 – 10.04.2024 г. – Нова дата!

МАРШРУТ: София – Хива – Букхара – Шахрисабз – Самарканд – Ташкент – София

ЦЕНА: 3690 лв. с настаняване в добри хотели, с висок рейтинг.

Вижте и програма с включена нощувка в юрта. Дати: 06.05 – 16.05.2024

* Обявените дати са за организирано пътуване с група от около 10 човека и водач от България! Ако желаете да пътувате индивидуално (без водач), се свържете с нас да ви направим оферта за датите, броя дни и местата, които искате да посетите! Ние ще направим за вас цялата логистика, ще ви дадем съвети и ще ви помогнем да направите пътуването си незабравимо!

6350.00 лв.

13 дни/10 нощувки 03.04 - 13.04.2023 - няма свободни места! 08.11 - 20.11.2023 - ЖЕНА за КОМБИНАЦИЯ, Последно място!

Самолетен билет София – Ургенч – Ташкент – София с включени летищни такси

*Цената на самолетните билети е калкулирана в най-ниската икономическа класа. При желание да се избере друг вариант на полет, различен от предложения се доплаща разликата в цената на самолетния билет

 • Багаж – 30 кг. регистриран багаж и 8 кг. ръчен 
 • Всички трансфери по програмата
 • Билет за влак – Самарканд – Ташкент
 • Ранно настаняване в хотел първия ден
 • Хотели с 3 и 4 звезди – общо 8 нощувки 
 • 8 закуски и 8 вечери и 1 обяд в Шахрисабз
 • Хива – 1,5
 • Ташкент, 2 нощувки
 • Букхара, 3 нощувки 
 • Самарканд, 2 нощувки 
 • Всички входни такси за забележителности  включени в програмата
 • Фолклорно шоу в Букхара
 • Майсторски клас за готвене на национално ястие – плов
 • Майсторски клас за плареве на хляб
 • Опитен ВОДАЧ с български език. По време на целия престой той ще бъде с Вас, за да Ви дава подробна информация за цялата програма, ще Ви съветва, превежда и оказва съдействие.
 • Местни водачи през цялото време
 • Медицинска застраховка с покритие 10 000 евро и Ковид 19 покритие

Лични разходи

Бакшиш за местните водачи

застраховка Отмяна на пътуване (Застраховката е валидна при спазване на сроковете за плащане, изискване от Застрахователите.)

 • Плащане на депозит от 50% от сумата по банков път
 • Местата се гарантират единствено и само чрез заплащането на депозит! Възможно е плащане на вноски – обадете ни се и заедно ще измислим най- доброто решение! Доплащане на цялата сума 30 дни преди заминаването.
 • Копие на международния Ви паспорт
  Важно!

  Международният Ви паспорт трябва да е с валидност най-малко 6 месеца от датата на заминаване.
 • За контакти: Воаяж Би Травел ООД, лиценз No. РК-01-7617 Борислава Цекова, Мениджър Пътувания 
 • Тел.: 0899 913 627 
 • e-mail: voyagebt@gmail.com
 • Банкови данни: Воаяж Би Травел ООД Уникредит Сметка в лева IBAN – BG92UNCR70001522746415
 • Моля, на платежното нареждане отбележете : 1.Основание: Екскурзия до Узбекистан
 • 2.Получател: Воаяж Би Травъл ООД 3.Наредител: Вашето име

Електричество

Узбекистан използва контакти и щепсели от тип C & F. 

Напрежението е 220 V.

Тип C – Стандартният европейски щепсел. Често се използва в Европа, Южна Америка и Азия, но също и в немалко други страни. Щепселите от тип E и F също ще се поберат в контакт от тип C.

Тип F – Използва се в почти всички европейски страни и Русия. Известен още като щепсел Schuko. Щепселите от тип C и E също ще се поберат в гнездо тип F.

Безопасно ли е да пиете чешмяна вода?

Пиенето на чешмяна вода не се препоръчва. Бутилирана вода може да се купи в цялата страна.

Език

Официалният език е узбекски, но основната част от населението може да говори руски. В някои райони (Самарканд, Бухара) хората говорят и по таджикски. Английският става все по-популярен сред младите хора.

Валута

Националната валута на Узбекистан е сума (също сом, сум). 

Банкнота от 200 суми, 500 суми, 1000, 5000, 10000 суми, 50000 суми и 100 000.

В Узбекистан се предлагат монети в номинали от 1, 5, 10, 25, 50, 100 и 500 суми.

1.00 лв. =

6,412.4096 сум

Може ли да се плаща с карта?

На някои места в Ташкент е възможно да плащате с кредитни карти. Master Card и Visa се приемат.

Бакшиш

В повечето случай бакшишът е включен към цената в ресторанти, кафенета и барове, но се оценява ако оставите.

Wi-fi 

Има Wi-Fi Hotspots, но ако се нуждаете от постоянна интернет връзка може да наемате джобен Wi-Fi.

uzbekistan.html

https://uzwifi.com 

При пътуване за Узбекистан и престой до 30 дни е необходимо да притежавате само  валиден задграничен паспорт. Валидността на паспорта трябва да изтича 6 месеца след планираната дата за напускане на страната. 

Програмата ни обхваща едни от най-красивите, забележителни и световно известни забележителности по пътя на Коприната.

Специални сме, защото работим с фиксирани и обявени цени, без скрити такси и допълнителни, неупоменати плащания. Подбираме маршрута на програмата и атракциите след предварително обстойно проучване на място и ви предлагаме уникална туристическа програма за най-великата страна в света. Водачът ни познава страната удивително добре, посещавал я е многократно и е живял за известен период от време на територията и. 

Предлагаме ви пътуване назад към дните на Великия път на коприната в 8-дневно приключение през Узбекистан. Ще кацнем в Ургенч, западен Узбекистан и ще се придвижим към Хива – първият обект в Узбекистан в списъка на ЮНЕСКО. Ще открием заедно светите места в Бухара, ще продължим към Самарканд, където ще се удивим на славната му архитектура и за финал ще посетим древните паметници на Шахрисабз. Обещаваме ви приятелско посрещане на всяка крачка, ще се присъединим към кулинарен час по готвене на традиционно ястие   и ще се насладим на узбекски фолклорен спектакъл.  От средновековни градове и цветни пазари до харизматични общности, Узбекистан има толкова много неща да разкрие.

Тръгваме към Ургенч с нощен полет с прекачване и кратък престой в Истанбул. Пристигаме в този град в западен Узбекистан в 07:05 ч. и следва трансфер около 40 км до Хива. Ранно настаняване в хотела, след което ще закусим и ще можем да си починем в стаите преди да се отправим на сити тур. 

Според археологически данни градът Хива е създаден преди около 1500 години. Това е бившата столица на Хорезмия, ханството Хива и Хорезмската народна съветска република. Хива е и първият обект в Узбекистан, който е вписан в Списъка на световното наследство през 1991 г.

Следва обиколка на града:

Мохамед Амин Хан Медреса и Калта Минор – построена през 1850 г. и служеща от новото време като хотел Хива.

Джума джамия (X – XVII в) катедрална джамия, чийто покрив лежи върху 212 дървени резцови колони с уникална акустика и оригинални технически идеи, естествено осветление Мавзолей на Сейид Алаудин (XIV в) с надгробната плоча от цветна майолика в уникална сред световна архитектурна керамика;

Куня ковчег (XVII в) – вътрешна крепост с административни сгради, барутници, съдилища, джамия.

Комплекс Пахлаван Махмуд (XIV – XIX в) – най-забележителният архитектурен мемориален комплекс в Хива с уникални плочки.

Минаре и медресе Ислам Ходжа (1908 г.) – 45 м височина е най-високата сграда в Хива с наблюдателната зона.

Вечеря в ресторанта с фолклорна музика. 

Настаняване в хотел Grand Capital 4* или подобен. 

След закуска ще се придвижим до Букхара (453km, 8-9h). 

Вечеря в местен ресторант.

Настаняване в хотел Sultan Bukhara 3* или подобен

След закуска продължаваме със забележителностите на града. 

Ще започнем с Крепост ARK (VI – XIXв.) – през средновековието е бил цял град с къщата на емирите, със съпруги, монетен двор на джамии, държавни институти, складови помещения, затвор и площад за публични екзекуции. 

Следва Архитектурен ансамбъл „Пойкалон“ (XII – XVIв.) в центъра на стара Бухара – включва катедралната джамия „Масджид Калон“, медресето „Мири Араб“ и най-високото минаре (46 м) по това време в Ориента.

Продължаваме с Медресета Улугбек (1417г.) е най-ранната от трите, поръчани от просветения владетел Тимутид (другите две щандове в Самарканд и Гиджуван) и неговото светско влияние доминира във външния дизайн на религиозния колеж.

Ще посетим Абдул Азиз Хан Медресе (1652г.) и Тим Абдулахан. Построен през 1577 г.  е една от най-елегантните търговски зали в Бухара, където коприна и вълна се продават от афганистански занаятчии.

Пешаходна обиколка из стария град с Tok-i-Zargaron (1570) – Jeweller’s Bazaar, Tok-i-Tilpak Furushon – Cap Maker’s Bazaar, Tok-i-Sarrafon – Moneychanger’s Bazaar, където все още се предлагат пъстър набор от стоки, включително бродерии, бижута, подправки, занаяти и всякакви съкровища на Пътя на коприната. Ще посетим и чаена къща „Spices of the Silk Road“.

Комплекс Laby Khauz  –  един от централните площади на Бухара, създаден през 16-17 век. Централната част на площада е заета от хаус (басейн, езерце), който е най-големият и най-древен сред конструкциите от този тип в цяла Централна Азия. Водоемът е осмоъгълно езерце, стените на басейна имат формата на каменни стъпала. Оригинална бронзова статуя на Ходжа Насреддин, остроумие и герой от народни истории, е издигната сред дърветата в близост до медресето Диван-Беги.

Chor – Minor – уникална и една от най-изненадващите сгради в Бухара с четири минарета – по един за всеки ъгъл. Построен е през 1807 г. от туркменския търговец Халиф Ниязкул.

Вечеря в местен ресторант.

Настаняване в хотел Sultan Bukhara 3* или подобен

След закуска ще разгледаме останалите забележителности на града. Отправяме се към Джамия Bolo Khauz (1712), Мавзолей Chashma Ayub – оригиналната конструкция датира от управлението на Караканид Арслан Хан от 12 век, най-ранният оцелял купол е издигнат от Амир Тимур през 1380 г. над съществуващата гробница.

Мавзолея на Саманид (IX – X в) – това е първата сграда в Централна Азия, построена от тухли под формата на куб, покрит с купол с неповторим геометричен тухлен дизайн – шедьовър на световната архитектура.

Приготвили сме ви и посещение на майсторски клас по миниатюри в Художествена школа „Давлат Тошев“. 

Дворецът Ситорай Мохи-Хоса – в средата на XIX век емирът на Бухара Насрула хан решава да построи новото си седалище. За да изберат най-хладното място, където максимално да се избегнат летните горещини, избраните за тази работа архитекти използват познат стар метод. А именно, на потенциалните места за строеж са поставяли овче месо. Мястото, където месото се е разваляло последно, е избрано за построяването на крайградската перла на Бухара. За съжаление този дворец не е оцелял до наши дни, но в това, което е останало в момента се помещава Музеят за декоративно и приложно изкуство.

Тази вечер ще се насладим насладим на узбекски фолклорен и музикален спектакъл, преди да се отправим на вечеря в прекрасен местен ресторант.

Вечеря в местен ресторант.

Настаняване в хотел Sultan Bukhara 3* или подобен

След закуска ще се отправим към Самарканд. На около 90 км от Самарканд  ще се спрем в Шахрисабз. Историческият център, който е побрал в себе си  колекция от изключителни паметници и древни квартали, които свидетелстват за светското развитие на града, и особено за периода на апогея му под управлението на Амир Темур и Темуридите, през 15-16 век. Ще посетим  останки от двореца Ак-Сарай, мавзолей на Jakhongir и Omar-Shaykh. Още и Мавзолей на Дор-ут Тиловат, където са погребани бащата на завоевателя Тамерлан, както и Кок-Гумбаз джамия. 

Ще обядваме в местен ресорант, а след това придвижим до Самарканд.

Настаняване в хотел Arba 3* или подобен. 

След закуска ще се впуснем в очарователното културно наследство на Самарканд. Градът отдавна е център на занаятчии и търговци и притежава богата и сложна история. Ще посетим Мавзолей Гур Амир (XV в) – династичен гроб на Тимуридите,  където ще научим историята за могъщия владетел Тимур. Великолепен паметник на архитектурата със синьо оребрен теселиран купол. След това ще отидем до емблематичния площад Регистан (XV – XVIIв) официален център на империя Тимур, състоящ се от грандиозни медресета на Улугбек, Шер Дор и Тиля Кари, джамия Bibi-Khanym, с изглед към оживения и колоритен базар Siob, пълен с оживени сергии и приятелски настроени местни търговци. Продължаваме към свещения комплекс Шах-и-Зинда, така нареченият „Град на мъртвите“, с повече от 20 красиво декорирани уникални сгради на различна възраст. 

Ще завършим разходката с Музей на винопроизводството към винарна Ховренко с дегустация (Khovrenko Winery), ще имате и дегустация на вино. 

А след това сме ви подготвили специална вечеря, където не само ще  опитаме националното ястие на Узбекистан, но и ще се научим да го готвим. Узбекските мъже се гордеят със способността си да приготвят най-уникалния и изискан плов, вкусно оризово ястие, приготвено на открит пламък в традиционен котел.

Вечеря в Националната къща с майсторски клас за подготовка на PLOV.

Настаняване в хотел Arba 3* или подобен.

След закуска се отправяме за майсторски клас за правене на хляб. Ще продължим с обсерватория на Улугбек (XV в) – това е първата обсерватория в Ориента с 30-метров секстан, построена от Улугбек, за да направи точен астрономически каталог. 

Ще разгледаме гробницата на Свети Даниил, а след това ще отидем до село Конигил (Konigil village), за да се запознаем с традиционния начин за приготвяне на хартия от Самарканд от черница и с едни от малкото хора в Централна Азия, който продължават да произвежда хартия по 1000-годишен метод. 

Трансфер до гарата с бърз влак Afrosiab в 17:28 – 19:44

Вечеря в местния ресторант.

Настаняване в хотел City palace 4* или подобен. 

След закуска ще посетете старата градска част на Ташкент. Ще започнем с комплекс Хаст-Имам, където е запазен световноизвестният Коран на халифа Усман – османски. Включва още Медресе от Барак-Кан, Джамия Тиля-Шейх,

Мавзолей на Свети Абу Бакр Кафал Шаши и Ислямския институт на Имам ал Бухари.

Следва Музей на приложните изкуства – ярки резбовани гипсови украси (ганч) и дърворезба Самата сграда на музея е атракция. Има и експонати от керамика, текстил, бижута, музикални инструменти и играчки.

Продължаваме с разгледането на колоритния  Chorsu Bazaar – един от най-големите и най-старите пазари в Централна Азия. 

Ще се съберем за вечеря за да си кажем довиждане с Узбекистан.

След вечеря, за който иска ще направим и вечерна обиколка на още забележителности в Ташкент:

Ще отидем пеша към Бродуей – е една от най-известните туристически улици в Ташкент. Местните го наричат Бродуей за забавления, кафенета и изкуства покрай пътя. След това до площад Амир Тимур. Площад Мустакилик – бивш „Червеният оръженосец”, главният оруженосец на Ташкент с паметника на жертвите от Втората световна война.

Фонтанът пред операта в Навои – към 1940 г. съветските планери са решили, че театърът значително ще подобри района, известен като Пиянския базар, заради своя винен пазар. Японски военнопленници завършват строителството през 1947 г.

Късно вечерта се отправяме към летището Пристигане в София на следващия ден.

След цялата тази зашеметяваща разходка ще имаме време да се приберем в хотела за да се освежим и към полунощ да се отправим към летището за полет до София (през Истанбул). 

Знаме на Узбекистан

Запознай се с Узбекистан

Галерия

Имате въпроси?