3790 лв.

ДАТИ: 14.10 - 24.10.2021 - НЯМА СВОБОДНИ МЕСТА!, 01-10.04.2022, 1-10.10.2022
10 дни/9 нощувки

Екскурзия до Узбекистан - открийте древните богатства по пътя на коприната!

0
Дни
0
Града
0
Забележителности
Дни
Часове
Минути
Секунди

изживей 10 незабравими дни

Програма
Екскурзия до Узбекистан - открийте древните богатства по пътя на коприната!

ДАТИ:  14.10 – 24.10.2021 – НЯМА СВОБОДНИ МЕСТА! 01-10.04.2022, 01-10.10.2022

МАРШРУТ: София – Ташкент – Букхара – Гиджуван – Нурата – Самарканд – Шахрисабз – Ташкент – София

ЦЕНА: 3790 лв. с настаняване в добри хотели, с висок рейтинг.

* Обявените дати са за организирано пътуване с група от около 10 човека и водач от България! Ако желаете да пътувате индивидуално (без водач), се свържете с нас да ви направим оферта за датите, броя дни и местата, които искате да посетите! Ние ще направим за вас цялата логистика, ще ви дадем съвети и ще ви помогнем да направите пътуването си незабравимо!

 • Самолетен билет София – Ташкент – София с включени летищни такси
  • *Цената на самолетните билети е калкулирана в най-ниската икономическа класа. Пакетната цена за пътуването е валидна при наличие на свободни места по тази класа и подлежи на препотвърждение за всяка отделна заявка.
  • Багаж – 23 кг. регистриран багаж и 8 кг. ръчен 
  • Всички трансфери по програмата
  • Билет за влак – самарканд – Ташкент
  • Ранно настаняване в хотел първия ден
  • Хотели с 3 и 4 звезди – общо 9 нощувки със закуски и 9 вечери
  • Ташкент, 3 нощувки
  • Букхара, 3 нощувки 
  • Самарканд, 3 нощувки 
  • Всички входни такси за забележителности  включени в програмата
  •  Фолклорно шоу в Букхара
  • Майсторски клас за готвене на национално ястие – плов. 
   • Опитен ВОДАЧ с български език. По време на целия престой той ще бъде с Вас, за да Ви дава подробна информация за цялата програма, ще Ви съветва, превежда и оказва съдействие.
   • Местни водачи през цялото време
   • Медицинска застраховка с покритие 15 000 евро и Ковид 19 покритие
   • застраховка Отмяна на пътуване

Лични разходи

Бакшиш за местните водачи

 • Плащане на депозит от 50% от сумата по банков път
 • Местата се гарантират единствено и само чрез заплащането на депозит! Възможно е плащане на вноски – обадете ни се и заедно ще измислим най- доброто решение! Доплащане на цялата сума 30 дни преди заминаването.
 • Копие на международния Ви паспорт
  Важно!

  Международният Ви паспорт трябва да е с валидност най-малко 6 месеца от датата на заминаване.
 • За контакти: Воаяж Би Травел ООД, лиценз No. РК-01-7617 Борислава Цекова, Мениджър Пътувания 
 • Тел.: 0899 913 627 
 • e-mail: voyagebt@gmail.com
 • Банкови данни: Воаяж Би Травел ООД Уникредит Сметка в лева IBAN – BG92UNCR70001522746415
 • Моля, на платежното нареждане отбележете : 1.Основание: Екскурзия до Узбекистан
 • 2.Получател: Воаяж Би Травъл ООД 3.Наредител: Вашето име

Електричество

Узбекистан използва контакти и щепсели от тип C & F. 

Напрежението е 220 V.

Тип C – Стандартният европейски щепсел. Често се използва в Европа, Южна Америка и Азия, но също и в немалко други страни. Щепселите от тип E и F също ще се поберат в контакт от тип C.

Тип F – Използва се в почти всички европейски страни и Русия. Известен още като щепсел Schuko. Щепселите от тип C и E също ще се поберат в гнездо тип F.

Безопасно ли е да пиете чешмяна вода?

Пиенето на чешмяна вода не се препоръчва. Бутилирана вода може да се купи в цялата страна.

Език

Официалният език е узбекски, но основната част от населението може да говори руски. В някои райони (Самарканд, Бухара) хората говорят и по таджикски. Английският става все по-популярен сред младите хора.

Валута

Националната валута на Узбекистан е сума (също сом, сум). 

Банкнота от 200 суми, 500 суми, 1000, 5000, 10000 суми, 50000 суми и 100 000.

В Узбекистан се предлагат монети в номинали от 1, 5, 10, 25, 50, 100 и 500 суми.

1.00 лв. =

6,412.4096 сум

Може ли да се плаща с карта?

На някои места в Ташкент е възможно да плащате с кредитни карти. Master Card и Visa се приемат.

Бакшиш

В повечето случай бакшишът е включен към цената в ресторанти, кафенета и барове, но се оценява ако оставите.

Wi-fi 

Има Wi-Fi Hotspots, но ако се нуждаете от постоянна интернет връзка може да наемате джобен Wi-Fi.

uzbekistan.html

https://uzwifi.com 

При пътуване за Узбекистан и престой до 30 дни е необходимо да притежавате само  валиден задграничен паспорт. Валидността на паспорта трябва да изтича 6 месеца след планираната дата за напускане на страната. 

Здраве: Необходим е ПСР тест за влизане в страната.

Програмата ни обхваща едни от най-красивите, забележителни и световно известни забележителности по пътя на Коприната.

Специални сме, защото работим с фиксирани и обявени цени, без скрити такси и допълнителни, неупоменати плащания. Подбираме маршрута на програмата и атракциите след предварително обстойно проучване на място и ви предлагаме уникална туристическа програма за най-великата страна в света. Водачът ни познава страната удивително добре, посещавал я е многократно и е живял за известен период от време на територията и. 

Предлагаме ви пътуване назад към дните на Великия път на коприната в 10-дневно приключение през Узбекистан. Ще кацнем в космополитната столица Ташкент, ще се придвижим към ще открием заедно светите места в Бухара, ще продължим към Самарканд, където ще се удивим на славната му архитектура и за финал ще посетим древните паметници на Шахрисабз. Обещаваме ви приятелско посрещане на всяка крачка, ще се присъединим към кулинарен час по готвене на традиционно ястие   и ще се насладим на узбекски фолклорен спектакъл.  От средновековни градове и цветни пазари до харизматични общности, Узбекистан има толкова много неща да разкрие.

Тръгваме към Ташкент с нощен полет с прекачване и кратък престой в Истанбул. Пристигаме в Ташкент сутринта в  07:10ч. Трансфер до хотела и ранно настаняване, след което ще закусим и ще можем да си починем в стаите. 

Най-големият град в Централна Азия, Ташкент е смесица от руски и узбекски стил и в продължение на много години той е бил ключов град на СССР. Екстравагантни джамии – древни и нови, седят до модерни магистрали и съветски паметници. Ще започнем разглеждането на забележителности с Музей на приложните изкуства – ярки резбовани декорации от гипс (ганч) и дърворезба, самата сграда на самия музей е изключителна атракция. Има и експонати от керамика, текстил, бижута, музикални инструменти и играчки.

Паметник „Смелост” – това е паметникът на жертвите на земетресението през 1967 г., след което Ташкент е изцяло реконструиран. 

Ще продължим с площад Мустакилик – бивш „Червен скуайър“, главният скуайър на Ташкент с паметника на жертвите от Втората световна война и Площад Дружба Народов (Приятелство на нациите) – площадът с модерните сгради на парламента и паметник на Шаахмад Шоахмудов, човекът, който осинови 15 сираци от различни нации по време на Втората световна война.

Следва Навои театрален площад – към 1940 г. съветските плановици бяха решили, че театърът значително ще подобри район, известен като Пияната чаршия, заради напоения с вино пазар. Японски военнопленници завършиха строителството през 1947 г.

Ще вечеряме  в местен ресторант. 

Настаняване в хотел Grand Capital 4* или подобен. 

След закуска ще се придвижим до гарата и ще се качим на бърз влак Afrosiab в Букхара. Пътуването отнема около 2 часа. Настаняваме се в хотел и следва обиколка из древните улици на този изключително красив град по пътя на коприната. Районът около Бухара в миналото е бил търговско и културно средище, обитаем повече от 5 000 години, а градът от около преди 2500. Обект, включен в списъка на ЮНЕСКО, Бухара е широко смятан за най-свещения град в Централна Азия. Докато разглеждаме паметници, датиращи от 8 до 18 век след Христа, ще научим повече за историята и архитектурата на града. Изтънчената реставрация на много от мозаечните и майоликови декорации ни дава истинско усещане за това как тези сгради са изглеждали в първоначалния си блясък.

Ще започнем с Архитектурен ансамбъл „Пойкалон“ (XII – XVI в) в центъра на стара Бухара – включва катедралната джамия „Масджид Калон“, медресето „Мири Араб“ и най-високото минаре (46 м) по това време в Ориента.

Продължаваме с Медресета Улугбек (1417 г.) е най-ранната от трите, поръчани от просветения владетел Тимутид (другите две щандове в Самарканд и Гиджуван) и неговото светско влияние доминира във външния дизайн на религиозния колеж.

Ще посетим Абдул Азиз Хан Медресе (1652) и Тим Абдулахан. Построен през 1577 г.  е една от най-елегантните търговски зали в Бухара, където коприна и вълна се продават от афганистански занаятчии.

Завършваме нашата пешаходна обиколка из стария град с Tok-i-Zargaron (1570) – Jeweller’s Bazaar, Tok-i-Tilpak Furushon – Cap Maker’s Bazaar, Tok-i-Sarrafon – Moneychanger’s Bazaar, където все още се предлагат пъстър набор от стоки, включително бродерии, бижута, подправки, занаяти и всякакви съкровища на Пътя на коприната. 

Тази вечер ще се насладим насладим на узбекски фолклорен и музикален спектакъл, преди да се отправим на вечеря в прекрасен местен ресторант.

Вечеря в местен ресторант.

Настаняване в хотел Malika Bukhara 3* или подобен

След закуска продължаваме със забележителностите на града. 

Magoki Attori – през 937 г. четириколонната джамия е изгорила земята в градски пожар и през 12 век е издигната настоящата джамия, от която фокусът на джамията, оригиналният южен портал остава.

Комплекс Laby Khauz  –  един от централните площади на Бухара, създаден през 16-17 век. Централната част на площада е заета от хаус (басейн, езерце), който е най-големият и най-древен сред конструкциите от този тип в цяла Централна Азия. Водоемът е осмоъгълно езерце, стените на басейна имат формата на каменни стъпала. Оригинална бронзова статуя на Ходжа Насреддин, остроумие и герой от народни истории, е издигната сред дърветата в близост до медресето Диван-Беги.

Chor – Minor – уникална и една от най-изненадващите сгради в Бухара с четири минарета – по един за всеки ъгъл. Построен е през 1807 г. от туркменския търговец Халиф Ниязкул.

Крепост ARK (VI – XIX в) – през средновековието е бил цял град с къщата на емирите, със съпруги, монетен двор на джамии, държавни институти, складови помещения, затвор и площад за публични екзекуции. 

Вечеря в местен ресторант.

Настаняване в хотел Malika Bukhara 3* или подобен

След закуска ще разгледаме останалите забележителности на града. Отправяме се към Джамия Bolo Khauz (1712), Мавзолей Chashma Ayub – оригиналната конструкция датира от управлението на Караканид Арслан Хан от 12 век, най-ранният оцелял купол е издигнат от Амир Тимур през 1380 г. над съществуващата гробница.

Мавзолеят на Саманид (IX – X в) – това е първата сграда в Централна Азия, построена от тухли под формата на куб, покрит с купол с неповторим геометричен тухлен дизайн – шедьовър на световната архитектура.

Вечеря в местен ресторант.

Настаняване в хотел Malika Bukhara 3* или подобен

След закуска ще се отправим към Самарканд. Пътуването е около 500 км с климатизиран ван, а по пътя ще спрем в Гиджуван (Gijduvan), известен със своята керамика, където ще имате възможност да посетите и керамична работилница, за да се запознаете с изработването от началото до края. Има също и малък музей, който разкрива вековната история на керамиката в тази област.ще се спрем при работилница на майстор на керамика в  и известната джамия Нурата със светена изворна вода. Пристигане в Самарканд, настаняване в хотела.

Свободно време.

Настаняване в хотел Arba 3* или подобен. 

След закуска ще се впуснем в очарователното културно наследство на Самарканд. Градът отдавна е център на занаятчии и търговци и притежава богата и сложна история. Ще посетим Мавзолей Гур Амир (XV в) – династичен гроб на Тимуридите,  където ще научим историята за могъщия владетел Тимур. Великолепен паметник на архитектурата със синьо оребрен теселиран купол. След това ще отидем до емблематичния площад Регистан (XV – XVIIв) официален център на империя Тимур, състоящ се от грандиозни медресета на Улугбек, Шер Дор и Тиля Кари, джамия Bibi-Khanym, с изглед към оживения и колоритен базар Siob, пълен с оживени сергии и приятелски настроени местни търговци. Продължаваме към свещения комплекс Шах-и-Зинда, така нареченият „Град на мъртвите“, с повече от 20 красиво декорирани уникални сгради на различна възраст. Ще завърпим обиколката на града с обсерватория на Улугбек (XV в), а след това сме ви подготвили специална вечеря, където не само ще  опитаме националното ястие на Узбекистан, но и ще се научим да го готвим. Узбекските мъже се гордеят със способността си да приготвят най-уникалния и изискан плов, вкусно оризово ястие, приготвено на открит пламък в традиционен котел.

Вечеря в Националната къща с майсторски клас за подготовка на PLOV.

Настаняване в хотел Arba 3* или подобен. 

След закуска се отправяме към Музей Afrasiab – всяка зала на музея съдържа експонати от някакъв определен период от историята на Afrasiab. Има и зала със забележителни древни стенни рисунки със специално осветление.

Ще разгледаме гробницата на Свети Даниил, а след това ще отидем до село Конигил (Konigil village), за да се запознаем с традиционния начин за приготвяне на хартия от Самарканд от черница и с едни от малкото хора в Централна Азия, който продължават да произвежда хартия по 1000-годишен метод. 

Вечеря в местния ресторант.

Настаняване в хотел Arba 3* или подобен. 

След закуска отпътуване  до Шахрисабз (90 км около 2 часа). Историческият център на Шахрисябз съдържа колекция от изключителни паметници и древни квартали, които свидетелстват за светското развитие на града, и особено за периода на апогея му, под управлението на Амир Темур и Темуридите, през 15-16 век. Ще посетим  останки от двореца Ак-Сарай, мавзолей на Jakhongir и Omar-Shaykh. Още и Мавзолей на Дор-ут Тиловат, където са погребани бащата на завоевателя Тамерлан, както и Кок-Гумбаз джамия. 

Ще обядваме там, а след това ще се придвижим отново към Самарканд.

Трансфер до гарата с бърз влак Afrosiab в 18:00 – 19:45

Вечеря в местния ресторант.

Настаняване в хотел Grand Capital 4* или подобен. 

След закуска ще посетете старата градска част на Ташкент. Ще започнем с комплекс Хаст-Имам, където е запазен световноизвестният Коран на халифа Усман – османски. Включва още Медресе от Барак-Кан, Джамия Тиля-Шейх,

Мавзолей на Свети Абу Бакр Кафал Шаши и Ислямския институт на Имам ал Бухари.

За финал на нашето пътуване ще разгледаме колоритния  Chorsu Bazaar – един от най-големите и най-старите пазари в Централна Азия. Тук е мястото 

Вечеря в местния ресторант.

Късно вечерта се отправяме към летището. Пристигане в София на следващия ден сутринта. 

Знаме на Узбекистан

Запознай се с Узбекистан

Галерия

Имате въпроси?