Ереван: смесица от история, култура, вкусна кухня

Facebook
X
Telegram
LinkedIn
Pinterest

Още за четене

Yerevan, Armenia
Ереван е оживен културен център с процъфтяваща художествена сцена, оживени пазари и оживен уличен живот. Градът е известен със своите театри, галерии и концертни зали. Тук посетителите могат да изпитат традиционна арменска музика, танци и театрални представления.

 

Ереван е оживеното сърце на Армения, където древната история среща съвременния чар. Сгушен на величествения фон на планината Арарат, Ереван е град, който безпроблемно съчетава своето богато наследство със съвременен привкус. 

Ереван е културна топилка, с влияния от Персия, Византия и Съветския съюз. Те оформят неговата идентичност. Разгледайте Мемориалния комплекс на арменския геноцид. Той е трогателна почит към жертвите на една от най-мрачните глави в арменската история. След това се потопете в оживената арт сцена в Cafesjian Center for the Arts, където съвременни шедьоври и редуващи се изложби демонстрират творческия дух на страната.

Други забележителности в града са:

  1. Площада на Републиката. Това е разтегнат площад, украсен с великолепна архитектура от съветската епоха. Тук ще откриете внушителния исторически музей на Армения. Артефакти, датиращи от хиляди години, предлагат поглед към легендарното минало на страната. Не пропускайте емблематичния Cascade Complex. Това е колосално стълбище, украсено със сложни скулптури и фонтани. То предлага панорамна гледка към града под него.
  2. Фабрика за известния Арменски коняк с деликатен вкус – Noy Factory, фабрика Ной.
  3. Пеещите фонтани на Ереван

Какво отличава Ереван от останалите градове?:

Това, което наистина отличава Ереван, е топлотата и гостоприемството на хората. Независимо дали пиете арменско кафе в уютно кафене или се пазарите за сувенири на оживения Вернисажен пазар, ще бъдете посрещнати с искрени усмивки и отворени обятия.

Слънцето залязва над града. Хвърля златна светлина върху древните му улици. Насладете му се вечер и ще разберете, че Ереван е нещо повече от дестинация. Това е преживяване, което ще остави незаличима следа в душата ви. 

Кратка история:

Ереван се слави като един от най – старите градове в света и има защо. Доказано е, че още 8 век преди Хр. тук са живеели хора. Известен е бил и като Розовия град. Наречен е така поради розовият нюанс на скалния материал, използван за построяването на сградите тук. Градът наистина е забележителен и има цели 5000 паметници на културата.

Ереван е един от най-старите непрекъснато обитавани градове в света. Стратегическото местоположение на града на кръстопътя на търговските пътища между Европа и Азия допринася за ранното му развитие като център на търговията и културата.

Ереван е част от Урартското кралство през 8-6 век пр.н.е. То е било известно като Еребуни по това време. Крал Аргишти I основава крепостта Еребуни през 782 г. пр.н.е., като отбелязва създаването на града. Крепостта служила като военен аванпост и административен център на Урартската империя.

Ереван попада под персийско управление след падането на Урартското кралство и по-късно става част от Византийската империя. Градът е свидетел на периоди на просперитет и упадък под различни персийски и византийски владетели. Съдбата му е свързана с приливите и отливите на регионалната политика и конфликтите.

Ереван е завладян от арабския халифат през 7 век и по-късно е под властта на турците селджуки през 11 век. През този период населението на града нараства и става важен център на ислямската култура, образование и търговия в региона.

XII – XX век:

Ереван става част от Кралство Армения през 12 век и по-късно е под османско управление през 16 век. Градът служи като провинциална столица в рамките на Османската империя. Преживява периоди на просперитет и упадък под османско управление.

Ереван е анексиран от Руската империя в началото на 19 век след Руско-персийските войни. Под руското управление градът претърпява значително градско развитие, с изграждането на нови сгради, пътища и инфраструктура.

Ереван става столица на Арменската съветска социалистическа република през 1920 г. след установяването на съветското управление в Армения. Градът преживява бърза индустриализация, урбанизация и нарастване на населението през съветската епоха. Превръща се в основен културен, политически и икономически център в Кавказкия регион.

Армения придобива независимост от Съветския съюз през 1991 г., а Ереван става столица на новосъздадената независима Република Армения. След обявяването на независимостта градът претърпява по-нататъшно развитие и модернизация. Същевременно запазва богатото си културно наследство и исторически забележителности.

Защо да посетите Ереван?:

Богата история:

Ереван е един от най-старите непрекъснато населени градове в света. Историческите забележителности на града, древните крепости и археологическите обекти отразяват богатото му културно наследство и историческото минало.

Културни забележителности:

Ереван е дом на многобройни културни забележителности и архитектурни чудеса. Тези места показват художественото и интелектуално наследство на Армения и привличат посетители от цял свят.

Мемориал на арменския геноцид: 

В Ереван се намира мемориалният комплекс Цицернакаберд, посветен на жертвите на арменския геноцид. Мемориалът с вечния си пламък и паметните хачкари (каменни кръстове) служи като трогателно напомняне за една от най-мрачните глави в историята на Армения.

Изкуство и култура:

Ереван е оживен културен център с процъфтяваща художествена сцена, оживени пазари и оживен уличен живот. 

Кулинарни удоволствия:

Ереван е известен с вкусната си арменска кухня, характеризираща се с богати вкусове, пресни съставки и уникални кулинарни традиции. Посетителите могат да опитат традиционни ястия като хороват (барбекю), долма (напълнени гроздови листа), лаваш (плосък), арменско вино и бренди.

Планината Арарат:

Въпреки че е разположена малко извън границите на града, Ереван предлага зашеметяващи гледки към планината Арарат. Тя е легендарната библейска планина и национален символ на Армения. Величественият връх, който се вижда в ясни дни, допринася за живописната красота и културното значение на града.

Търговия и развлечения:

Ереван предлага широка гама от възможности за пазаруване и развлечения. Посетителите могат да пазаруват сувенири, занаяти и местни продукти на пазари като „Вернисаж“ и да разглеждат градските кафенета, барове и клубове.

Линк към нашата програма до Азербайджан, Грузия и Армения –> тук

 

За повече информация се свържете с нас на: +359 899 913627 или ни пишете на: voyagebt@gmail.com

Енигматичният свят на гейша и майко

Въпреки тяхното световно признание, много от тези очарователни фигури остават забулени в мистерия и погрешни схващания.  В този блог ще изследваме историята,

Yerevan, Armenia