Фестивал на гладните духове в Малайзия

Facebook
X
Telegram
LinkedIn
Pinterest

Още за четене

Фестивалът на гладните духове е известен също като Zhong Yuan Jie или “Месецът на духовете”. Той е значимо културно и религиозно събитие в Малайзия, особено сред китайската общност. 

Празникът обикновено се пада на 15-ия ден от седмия лунен месец. Той обикновено съответства с август или септември в григорианския календар. 

История:

Фестивалът на гладните духове има своите корени в китайската народна религия и будизма. Смята се, че през седмия лунен месец портите на подземния свят се отварят. Това позволява на духовете да бродят по земята. Тези духове са често наричани „гладни призраци“. Счита се също, че те са душите на починали предци и други, които не са намерили покой.

Какво представлява фестивалът:

Фестивалът е време да се успокоят тези духове чрез дарения и ритуали, за да се предотврати нещастие и да се донесат благословии на живите.

Семействата поставят олтари с храна, тамян и други дарения както у дома, така и на обществени места. Тези предложения обикновено включват плодове, ориз, месо и сладкиши. Има и хартиени пари и други символични предмети, които се изгарят, за да осигурят покой на духовете в задгробния живот.

Традиционни китайски опери и куклени представления се представят на временни сцени, поставени в кварталите. Тези представления имат за цел да забавляват както живите, така и духовете. Първият ред седалки често остава празен за гостуващите призраци.

Хартията Joss е известна още като „призрачни пари“. Тя се изгаря в големи количества. Смята се, че този акт осигурява богатство и утеха на духовете в отвъдния живот.

По време на фестивала много райони са домакини на оживени нощни пазари. Там посетителите могат да се насладят на разнообразие от местни храни. Храната често е символична и включва ястия като „юфка за дълголетие“ и различни вегетариански варианти.

Храмовете провеждат специални молитвени сесии и церемонии в чест на мъртвите. Монаси и поклонници пеят сутри и отправят молитви за починалите. Това се прави с  цел да се осигури тяхното мирно преминаване в отвъдното.

Къде можете да се насладите на фестивала?:

Пенанг е известен с оживените празненства на Фестивала на гладните духове. По-специално улиците на Джорджтаун оживяват с олтари, представления и сергии за храна.

Съвети:

Винаги проявявайте уважение към олтарите и по време на ритуали. 

Избягвайте да правите снимки без разрешение, особено на даренията и церемониите.

Разгледайте уличните пазари и опитайте традиционни храни, свързани с фестивала. Това е чудесен начин да изживеете местната култура.

Заключение:

Преживяването на фестивала в Малайзия предлага уникален поглед към богатия културен гоблен на страната. Тук можете да наблюдавате традиционни представления: “лъвски танци” (lion dance), куклен театър, китайски театър (китайска опера). Те се изнасят, за да забавляват завърналите се временно на земята духове на предците. Друг задължителен обичай е горенето на макети от хартия. Те изобразяват пари или други предмети от ежедневието, за да бъдат използвани от душите в отвъдното. Фенерите и огромните декорирани свещи също са неотменна част от фестивала. Той наподобява нашата Задушница, но се празнува по много по-пищен и жизнеутвърждаващ начин.

Искате ли да бъдете в Пенанг по време на фестивала? Това е възможно благодарение на нашата програма до Малайзия и Сингапур –> линк

За повече информация се свържете с нас на: +359 899 913627 или ни пишете на: voyagebt@gmail.com

Енигматичният свят на гейша и майко

Въпреки тяхното световно признание, много от тези очарователни фигури остават забулени в мистерия и погрешни схващания.  В този блог ще изследваме историята,