Фуджи- Свещената мъжка планина

Елегантният конус на най-високата планина в Япония винаги е вдъхвал уважение и преклонение.

Връх Фуджи е един главните символи на страната на изгряващото слънце. Огромният му конус, обвит в снегове през по-голямата част от годината, се извисява самотен и грациозен над равнините зад тихоокеанското крайбрежие на остров Хоншу.

Притегателната сила на Фуджи не е само в масивната му и самотна елегантност. Тя се крие и във факта, че планината постоянно се променя: светлините и настроенията и се менят, краищата на неравното и снежно наметало се спускат и издигат по склоновете, а облаците често затъмняват върха. И въпреки, че много писатели са възхвалявали геометричната прецизност на конусовидния връх Фуджи, друга част от планината е необикновенно привлекателна поради лекото нарушаване на перфектната симетрия. Съществува слабо различие в начина, по който склоновете ѝ се издигат нагоре и се срещат в неравна хоризонтална линия вместо в една точка.

Fijisan, Owakudani, Hakone
Фуджи, Овакудани, Хаконе

Билото с неравни очертания е всъщност вулканичен кратер, тъй като високият 3776 м. връх е активен вулкан. Тази масивна планина с обиколка 125км в основата си е изградена от лава и пепел. Първите сведения за изригване датират от 800г. и оттогава следват още няколко до последното му изригване през 1707г. Тогава черна пепел покрива улиците на Токио, който се намира на 96км.

Японците често наричат планината – Фуджи-”сан”, което е обръщение към уважаван човек. Местните жители на Япония – айну, я считали за свещена, а една от теориите за името на Фуджи е, че произхожда от Айну думата за огън – “фучи”. Тя е почитана както от будистите, така и от последователите на шинтоизма – японска религия, според която особенно важни са природата и духовете на предците. Фуджико- обществото на Фуджи е религиозна секта, отдадена на планината. Основана е през 1558г. и има много последователи в наши дни. 

Будистки художници често изобразявали пейзажа край езерото Кавагучи, в чиито спокойни води се отразява върхът. Езерото е едно от петте разположени в район с гори, потоци и водопади и оттам Фуджи се вижда с цялото си великолепие. Заедно с близкото крайбрежие, планината, езерата и горите са част от национален парк с годишна посещаемост от 80 млн.туристи, равни на 2/3 от населението на Япония. От тях ежегодно поне 250 000 души изкачват планината. В продължение на векове тя е място за мъже поклонници, а до 1868г. е било забранено жени да изкачват Фуджи. Всеки поклонник носел по един камък като символ на понасяне на товара на греха, за да облекчи човечеството.

Повечето посетители пристигат през юли и август, когато по билото има малко сняг и се изкачват до върха по един от шестте установени маршрута. Сред тях се срещат и облечените в бяло последователи на Фуджи-ко. Туристи и поклонници прекосяват гори с борове и лиственици, с нацъфтели през пролетта черешови дървета и азалии и достигат до високите, брулени от ветрове хълмове, където растат само най-издръжливите храсти. Изкачването е трудно, времето постоянно се променя и към върха става доста студено. Там дори през август температурите са около 6 градуса.

В последната отсечка нагоре пътеките минават през осеяни с големи, заоблени камъни склонове, чак до ръба на кратера. Той образува неправилна окръжност и от него излизат 8 върха – осемте венчелистчета на Фуджи, които му придават формата на раковина. Високият 700 м.кратер също е почитан и е известен под името Най-ин- светилището.

Много туристи предприемат дългото изкачване през нощта и достигат върха навреме, за да наблюдават изгрева. В последните минути на хладните летни нощи скритото все още слънце закратко хвърля в морето великолепни пурпурни, медни и червени отблясъци, преди да поеме по пътя си към хоризонта. С появяването на светлината панорамата над езерата и горите към крайбрежието става незабравима, а един писател я оприличава на “криволици с четката, докоснати от няколко мазки с пурпурно мастило”. Междувременно на този фон триъгълната сянка на свещената японска планина започва да пълзи през страната.

Разгледайте нашата програма за Япония с изкачване на Фуджи – сан тук

Площ377 972 km²
(на 61-во място)
Води (%)0,8
Климатумерен
тропичен мусонен
СтолицаТокио
Най-голям градТокио
Официален език
Религияшинтоизъм
будизъм
Демонимяпонец
Население (2019)Понижение 126 317 000[1]
(на 11-о място)
Население (2015)127 094 745
Гъстота на нас.335 души/km²
(на 24-то място)
Градско нас.91,8%
(на 15-о място)
Управление
Формаунитарна парламентарна конституционна монархия
ИмператорНарухито
Министър-председателЙошихиде Суга
ОрганизацииООН
История
Основаване660 г. пр.н.е.
Японска империя29 ноември 1890
Конституция3 май 1947
Икономика
БВП (ППС, 2020)Повишение $5,888 трлн.[2]
(на 4-то място)
БВП на човек (ППС)Повишение $46 827[2]
(на 28-о място)
БВП (ном., 2020)Повишение $5,413 трлн.[2]
(на 3-то място)
БВП на човек (ном.)Повишение $43 043[2]
(на 22-ро място)
ИЧР (2018)Повишение 0,915 (много висок)
(на 19-о място)
Джини (2015)33,9[3] (среден)
(на 78-о място)
Прод. на живота84,5 години
(на 2-ро място)
Детска смъртност2,5/1000
(на 85-о място)
Грамотност99%
(на 18-о място)
ВалутаЯпонска йена (JPY)
Други данни
Часова зонаJST (UTC+9)
Авт. движениеляво
Код по ISOJP
Интернет домейн.jp
Телефонен код+81
ITU префиксJAA-JSZ
7JA-7NZ
8JA-8NZ