Ханбок – традиционното корейско облекло

Facebook
X
Telegram
LinkedIn
Pinterest

Още за четене

Село Букчон Ханок, Сеул, Южна Корея 


Днес ще изследваме елегантността, красотата и културното значение на традиционното корейско облекло. Неговото име е ханбок! Ханбокът, дреха от векове, е много повече от просто облекло. Той е символ на богатото художествено наследство на Корея.

Кратка история:

Ханбокът води началото си от Трите кралства на Корея (57 г. пр. н. е. – 668 г. сл. н. е.). През вековете неговият дизайн и стил са се развили, повлияни от различни династии и социални промени. Въпреки тези трансформации, ханбокът е запазил основните си характеристики. Те са: живи цветове, прости линии и вечна елегантност.

Какво представлява ханбок:

Традиционният ханбок се състои от две основни части за жените: джеогори (късо яке) и чима (пълна пола с висока талия). Мъжките ханбоци са съставени от jeogori и baji (разхлабени панталони). И двете версии често се допълват от допълнителни аксесоари като durumagi (горно палто) и различни шапки.

Джеогори: Сакото, обикновено украсено с деликатна бродерия, образува горната част на ханбока.

Chima: Полата, която е плисирана и елегантно преливаща, създавайки изящен силует.

Baji: Панталоните, които са просторни и удобни, позволяващи лекота на движение.

Durumagi: Допълнително палто, носено за топлина или официалност.

Символика:

Цветовете на ханбок често имат символично значение. Традиционно ярките цветове са били запазени за висшите класи и специални поводи, докато обикновените хора са носили приглушени тонове. Всеки цвят може да представлява различни елементи, като например:

Бяло: Чистота и почтеност

Червено: късмет и богатство

Синьо: Надежда и стабилност

Черно: Мъдростта и земята

Жълто: Авторитет и център на Вселената

Моделите също играят важна роля, с мотиви като божури, символизиращи богатство и чест, и феникси, представляващи висока добродетел и благодат.

През последните години популярността на ханбока се възражда с модерни адаптации, които го правят по-достъпен за ежедневно носене. Дизайнерите смесват традиционни елементи със съвременна мода. По този начин създават парчета, които почитат миналото, но същевременно привличат днешната естетическа чувствителност.

Ако посещавате Корея, пробването на ханбок е задължително. Има много на брой магазини за ханбок под наем около популярни туристически места. Част от тях са двореца Gyeongbokgung и Bukchon Hanok Village. Те предлагат възможност да се облечете и да направите зашеметяващи снимки. 

Съвети:

Ханбок са проектирани да пасват свободно. Уверете се обаче, че джеогори е достатъчно плътно, за да ви е удобно.

Добавете традиционни фиби или украшения за глава, за да завършите външния си вид.

Въпреки че ханбок са красиви, те могат да бъдат топли и многослойни. Носете леко, дишащо бельо.

Ханбок насърчава грациозните движения. Застанете изправени и се движете плавно, за да подобрите елегантността на дрехата.

Прегърнете елегантността, почетете традицията и се насладете на вечната красота на ханбока!

Хайде заедно да се отправим към вълшебна Корея → линк

За повече информация се свържете с нас на: +359 899 913627 или ни пишете на: voyagebt@gmail.com 

Енигматичният свят на гейша и майко

Въпреки тяхното световно признание, много от тези очарователни фигури остават забулени в мистерия и погрешни схващания.  В този блог ще изследваме историята,