Хипнотизиращият Ха Лонг – чудо на природата

Facebook
X
Telegram
LinkedIn
Pinterest

Още за четене

Сутрешна разходка по Ха Лонг
Събудете се в спокойната красота на залива Ха Лонг при изгрев слънце. Тогава мъглата се издига от водата и карстовите скали се къпят в меката светлина на зората. Създава се сцена, направо като от пощенска картичка.
Ха Лонг Бей е обект на световното наследство на ЮНЕСКО. Това е и една от най-известните дестинации във Виетнам. Хипнотизиращият Ха Лонг е чудо на природата!

Мястото е изпълнено с история. Тя е толкова хипнотизираща, колкото и нейните спиращи дъха пейзажи. В продължение на хилядолетия това чудо на природата е завладявало пътешествениците със своята мистична привлекателност, варовикови карсти и изумрудени води.

Легенди и значение:

Казва се, че Ха Лонг Бей дължи създаването си на дракони, изпратени от небето, за да защитят Виетнам от нашественици. Драконите слизали от небето и изплювали скъпоценни камъни и нефрит, които се превърнали в безброй острови, които населявали залива. Името „Ха Лонг“ се превежда като „Слизащ дракон“. По този начин се отдава почит на тази митична история за произхода. Тя е дълбоко вкоренена във виетнамския фолклор.

Геологическа история и археологически доказателства:

Геологическата история на Ха Лонг Бей датира отпреди 500 милиона години. Счита се, че са оформени от силите на природата и времето. Карстовите варовикови образувания в региона са били изваяни чрез постепенната ерозия на варовиковия основен камък от морската вода. Това води до емблематичните високи стълбове, пещери и арки. Именно те определят отличителния пейзаж на залива.

Археологическите доказателства сочат, че Ха Лонг Бей е обитаван от хора в продължение на хиляди години. Ранните морски култури като културата Сой Нху (около 18 000-7 000 г. пр.н.е.) са оставили следи от съществуването си под формата на каменни инструменти, фрагменти от керамика и черупки. Такива са открити в пещери и на острови в залива.

През цялата династична история на Виетнам, заливът Ха Лонг служи като стратегически морски портал и не само за конфликти, но и за търговия. По време на династиите Ли и Тран (от 11 до 14 век) заливът е бил оживен център за морска търговия. Той е свързвал Виетнам със съседни кралства и далечни земи през Южнокитайско море.

История:

През 19 век Ха Лонг Бей привлича вниманието на европейските изследователи. Френските колонизатори се възхищават на естествената красота и геоложките чудеса. Въпреки това, едва в края на 19-ти и началото на 20-ти век потенциалът на залива за добив на въглища и варовикови кариери е напълно реализиран. Това води до увеличена експлоатация на неговите ресурси.

През 1994 г. заливът Ха Лонг е обявен за световно наследство на ЮНЕСКО. Признава се изключителната му природна красота и културно значение. Това международно признание подтиква усилията за запазване и защита на крехката екосистема на залива. Взимат се мерки включително и за намаляване на замърсяването, регулиране на туристическите дейности и опазване на биологичното му разнообразие.

Ха Лонг днес:

Днес заливът Ха Лонг е символ на виетнамската туристическа индустрия. Привлича милиони посетители от цял свят всяка година. Пътешествениците се отправят на круизи, каяк екскурзии и приключения на острова. Така успяват да се потопят в ефирната красота на залива, да изследват скрити пещери и да наблюдават незабравими залези на фона на варовикови карсти.

Какво можете да правите тук?:

Заснемете зашеметяващи гледки на залез слънце, когато слънцето потъва под хоризонта. Хвърля се златен блясък върху карстовите скали, а небето се украсява в оранжеви, розови и лилави нюанси. 

Събудете се в спокойната красота на залива Ха Лонг при изгрев слънце. Тогава мъглата се издига от водата и карстовите скали се къпят в меката светлина на зората. Създава се сцена направо като от пощенска картичка.

Избягайте от шума на градския живот и се потопете в спокойствието на залива Ха Лонг. Тук нежното блъскане на вълните и свежият морски бриз създават усещане за спокойствие и релаксация –> линк към нашата програма до Виетнам.

–> линк към нашата програма до Виетнам и Камбоджа

За повече информация се свържете с нас на: +359 899 913627 или ни пишете на: voyagebt@gmail.com 

Енигматичният свят на гейша и майко

Въпреки тяхното световно признание, много от тези очарователни фигури остават забулени в мистерия и погрешни схващания.  В този блог ще изследваме историята,

Сутрешна разходка по Ха Лонг