Хроники от Шемаха

Facebook
X
Telegram
LinkedIn
Pinterest

Още за четене

Шемаха е древен град в Азербайджан. Той е основан през V век пр. н. е. През XI-XVI век е бил столица на царството Ширван и резиденция на Ширваншах. 

Шемаха е бил един от най-красивите градове на Изток. Природните условия на земите на Шемаха привличат хората от древни времена. Уникалната природа, мекият климат и минералните извори придават на този район особена красота. Климатът тук е умерен. Този район привлича много туристи и почиващи през цялата година. 

История:

Историята на Шемаха може да се проследи до древни времена, с доказателства за човешко обитаване в района, датиращо от хиляди години. Стратегическото местоположение на града по търговските пътища допринася за ранното му развитие като център на търговията и културата. Пътищата, които преминават през Шемахал, свързвали Каспийско море с Кавказките планини.

Шемаха процъфтява през Средновековието като столица на Ширваншахите. Това е видна династия, която управлява Ширванския регион на Азербайджан от 9-ти до 16-ти век. Под управлението на Ширваншаха, Шемаха става основен политически, икономически и културен център. Създават се впечатляващи дворци, джамии и други архитектурни забележителности.

Шемаха играе значителна роля в разпространението на исляма в Кавказкия регион. Той се превръща във важен център на ислямското обучение и наука. Привлича учени, поети и теолози от целия мюсюлмански свят. Мечетите, медресетата и религиозните институции в града допринесли за репутацията му като център на ислямската култура и образование.

Просперитетът на Шемаха е нарушен от монголските нашествия от 13-ти век, които опустошават голяма част от града и водят до спад в неговата власт и влияние. Въпреки това, Шемаха продължава да бъде важен център за търговия. Служи като връзка между Пътя на коприната и Каспийско море.

От XIX век до днес:

През цялата си история, Шемаха е под контрола на различни империи. Те включват Османската империя и персийската династия Сафавиди. Тези периоди на чуждестранно управление донесли както предизвикателства, така и възможности за града. Оформили са културния, религиозния и политическия му пейзаж.

През 19-ти век, Шемаха е под контрола на Руската империя след Руско-персийските войни. Значението на града намалява, тъй като съседният Баку се превръща в основен център на региона за производство на петрол и търговия. Въпреки това, Шемаха запазва историческото си значение като културен и религиозен център в рамките на Азербайджан.

Шемаха става част от Азербайджанската съветска социалистическа република в началото на 20 век и по-късно получава независимост след разпадането на Съветския съюз през 1991 г. В съвременната епоха Шемаха се фокусира върху опазването на културното си наследство и насърчаването на туризма. Привлича посетители с историческите си забележителности, живописна околна среда и жизнени културни традиции.

Шемаха се гордее с богата история, датираща от хиляди години. Има наследство, което включва периоди на управление от Ширваншахите, монголите, османците, персите и руснаците. Като бивша столица на региона Ширван, Шемаха е център на политическо, културно и религиозно значение в средновековния Азербайджан.

С какво е известна Шемаха:

Градът е известен с архитектурните си забележителности. Те включват джамии, дворци и мавзолеи, датиращи от средновековието. Забележителни примери са джамията Джума, която се счита за една от най-старите джамии в Кавказ, и мавзолея Йеди Гумбез. В него се помещават гробовете на Ширваншахи и други високопоставени лица.

Шемаха е заобиколена от живописни пейзажи, сред които са Големият Кавказ и долината на река Гойчай. Красивата околна среда на града предлага възможности за дейности на открито като пикник и разходки сред природа.

Вижте нашата програма до Азербайджан, Грузия и Армения тук –> линк

 

 

 

 

 

За повече информация се свържете с нас на: +359 899 913627 или ни пишете на: voyagebt@gmail.com

Енигматичният свят на гейша и майко

Въпреки тяхното световно признание, много от тези очарователни фигури остават забулени в мистерия и погрешни схващания.  В този блог ще изследваме историята,