И как картофите спечелили една война!

Картофите- още преди 13000 год. Са били засаждани от инките, тогава обаче дивият картоф. Преди 7000г.за първи път са култивирани от фермери в Андите. Макар че е отглеждан и преди това, картофът е открит като наистина полезен продукт чак от инките от 100г.сл.Хр. до 1530х. В техните земеделски лаборатории са разработени над 3000 вида картофи. Целта им е била да се разработи различен сорт картофи за всеки тип почва, различно слънцегреене и различна влажност на климата. В руините в Перу и Чили се откриват картофи от 500г.пр.Хр. Те са ги използвали за храна и са ги обожествявали. Погребвали са ги с мъртвите си за да имат храна в отвъдното, сушали са ги и са ги носели на дълъг път. Инките вярвали, че всяка от произвежданите храни си има дух- пазител. На картофите е Папамама, на коката е Кокамама, Сарамама е на царевицата. Инките се научили как да ги замразяват- изсушават, за да ги съхраняват по- лесно. През нощта те замръзвали, през деня обаче се затопляли от слънцето и инките е трябвало да премахнат излишната вода, 80 % от суровия картоф било вода. И така след няколко дни на замръзване и изсушаване с изстискването на вода от тях, те ставали дехидратирани и много лесни за носене защото били много леки. По този начин е било възможно да бъдат съхранявани за 5 или 6 години, изсушеният картоф е познат още като chuno. В по- гладните месеци е било лесно да се готви с тях- накисвали са ги във вода и после са готвили с тях, без да се изгуби нищо от хранителната им стойност. Толкова били ценни за инките, че са използвани като разменна единица.

В световен план съществуват 5000 различни вида картофи, като 3000 от тези разновидности се срещат в Андите. Има много легенди за откриването на картофите и зависи много от това дали на картофа се гледа като на храна, напитка или лекарство. В листата, цветовете на растенията се съдържат токсични вещества, което ги предпазва от животните и митичният народ Сапайас от робство.

Легендата разказва, че Сапайас живели много спокойно и щастливо, в постоянен мир. Един ден обаче изригнал вулкан и разрушил този перфектен техен свят. Техните съседи Карис били принудени да напуснат земите си заради бедствието и поблазнени от богатствата на съседите си те със сила завладели територията. Сапайас моментално били превърнати в роби и дълги години те работели за господарите си без да промълвят и дума. Всички не изричали и дума с изключение на един млад мъж, на име Чоке, който произхождал от управниците Сапайас и който не се отказал да се бори за свободата на народа си. Той бил сигурен, че Боговете няма да оставят така тази несправедливост. И наистина Боговете наблюдавали отгоре и били впечатлени от смелостта му. Един от тях- Бог Пачакамак се преобразил в бял кондор и слезнал на земята да се срещне с младият мъж. За награда той му показал къде са скрити семената на едно растение- картоф, по това време то все още било непознато на човечеството. Тогава Сапайас започнали тайно да заместват реколтата с киноа и боб, които били само за господарите и да засаждат на тяхно място картофи. Няколко месеца минали и картофът започнал да цъфти и господарите Карис веднага се втурнали да събират листата и цветовете му. За робите останали само семената и те с изненада установили колко големи и вкусни се оказали те. Много скоро тези от Карис господарите, които били яли от листата или плодовете на картофа се разболяли или умряли. Тогава Сапайас и организирали бунта си и успели да прогонят нашествениците. А Чоке бил избран за новият Управник и той донесъл много години на мир и справедливост, а картофите се отглеждали като свещени, дар от Боговете.

Като лек картофът се полага върху счупени кости, срещу главоболие, кожата се натърква където има кожни проблеми. Листата и цветовете когато се запарят лекуват епилепсия. Сокът от картоф лекува стомашни язви, гастрити. Помага срещу слънчеви изгаряния, с оцет и сол сложен на корема, лекува малария. Дехидратираният картоф се използва при варикозни язви, а баня на краката с дехидратираният картоф помага при много потящи се крака и силен неприятен мирис.

 
 
Разгледайте програмата ни за Перу тук
Програмата Перу и Боливия- тук
Програмата Перу, Аржентина и Бразилия- тук
Площ‎1 285 216 km²; (‎на 19-о място‎)
Води (%)0,41
Климаттропичен и екваториален
СтолицаЛима
Най-голям градЛима
Официален език
испански
РелигияРимокатолицизъм
Демонимперуанец
Население (2020)32 824 358; (на 44-то мяс.
Население (2018)32 162 184
Гъстота на нас. 22,9 души/km²; (на 198-о място
Градско нас.78,3%; (на 49-о място‎)
Управление
Формаунитарна президентска република
ПрезидентМартин Визкара
Вицепрезидентвакантно
ОрганизацииООН
История
Пристига първа експедиция, водена от Пизаро1531г.
Пизаро основава Лима1535г.
Аржентинецът Хосе де Сан Мартин осовбождава Перу от испанците1821г.
Конфедерация с Боливия(1836 – 1839)
диктатура на президента Рамон Кастиля (1845 – 18511855 – 1862)
Чили откъсва провинцията Тарапака след Тихоокеанската война(1879 – 1883)
Икономическа криза и протести1990-2000г.
Икономика
БВП (ППС, 2020)
 $ 505,450 млрд. (на 36-о място
 
БВП на човек (ППС):$ 15 399; (на 85-о място
БВП (ном., 2020)$ 240,175 млрд. (на 41-во място
БВП на човек (ном.) $ 7317; (на 80-о място
ИЧР (2018)0,763 (висок); (на 82-ро място‎)
Производство и износмед, злато, цинк, текстил, химикали, фармация, риба, птичи тор
Прод. на живота76,29 години

Детска смъртност
14,3/1000; (на 134-то място
 
Грамотност94,2%; (на 100-о място‎)
ВалутаСол (PEN‎)
Други данни
Часова зона PET (UTC-5‎)
Формат на дататамм-дд-гггг
Авт. движениедясно
Код по ISOPE
Интернет домейн.pe
Телефонен код+51
ITU префикс OAA-OCZ; 4TA-4TZ