НОВО! Цена: 5900 лева

13 дни/ 10 нощувки ~ 30.01 - 11.02.2025 г. - Нова дата! Има места!

Екскурзия Индия и мистиката на живота

Дни
0
Града
0
Забележителности
0

Изживей 13 незабравими дни в иНДИЯ !

Програма
Екскурзия Индия и мистиката на живота.

Екскурзията „Индия и мистиката на живота“ е различна от всяка друга, която се предлага и наистина нещо, което ще ви остави прекрасен спомен за цял живот. Постарали сме се да ви покажем есенцията от тази невероятна страна.

София – Делхи – Варанаси – Праяградж – Варанаси – Сарнатх – Варанаси – Кхаджурахо – Делхи – София

При записване се заплаща капаро в размер на 1000 лв, до 50% от сумата се заплаща до 10.09.2024 г., а последните 50% – месец преди отпътуването.

Цената важи при записали се до 30.09.2024. От 1.10.2024 г. цената се покачва с 400 лева. 

 • Настаняване в 3 звездни хотели и с отлични оценки в Букинг.

*Обявените дати са за организирано пътуване с малка група от 12 – 16 човека и водач на български език!

*Ако желаете да пътувате индивидуално (без водач), се свържете с нас да ви направим оферта за датите, броя дни и местата, които искате да посетите! Ние ще направим за вас цялата логистика, ще ви дадем съвети и ще ви помогнем да направите пътуването си незабравимо!

Самолетен билет София – Делхи – София (през Доха) с вкл. летищни такси, чекиран багаж 25 кг + ръчен багаж 7 кг.

*Цената на самолетните билети е калкулирана в най-ниската икономическа класа. При желание да се избере друг вариант на полет, различен от предложения се доплаща разликата в цената на самолетния билет. 

 1. Вътрешен полет Делхи – Варанаси с включени летищни такси и 1 чекиран багаж от 20 кг.
 2. Вътрешен полет Варанаси – Кхаджурахо с включени летищни такси и 1 чекиран багаж от 20 кг.
 3. Вътрешен полет Кхаджурахо – Делхи с включени летищни такси и 1 чекиран багаж от 20 кг.
 4. Всички трансфери и екскурзии, описани в програмата
 5. Входни такси за всички посещавани обекти, упоменати в програмата
 6. 5 нощувки със закуски в хотели 3* в Делхи, Варанаси и Кхаджурахо (двойна стая) +  5 нощувки при настаняване в дървена вила, със собствен санитарен възел по време на ритрийта (4 човека в една вила). 
 7. Автентична Шива Ом Йога практика сутрин.
 8. Специални вечерни сесии за медитация с Гуру Шри.
 9. Ведически яджни за прочистване на кармата.
 10. Сатсанг с Махамандалешвар Свами Ятиндрананд Гири Махарадж Джи.
 11. VIP покана за светото шествие за царската баня.
 12. Вземане и връщане от летище/ЖП гара от Праяграй, Индия.
 13. Сигурни обиколки с местен екскурзовод в Маха Кумбх.
 14. Отделен санитарен възел за всяка дървена къща.
 15. Всички сатвични ястия (вегетарианска йогийска диета) и бутилирана питейна вода.
 16. Личен охранителен екип заедно с полицейски персонал за безопасност.
  *Забележка: Цената на пакета включва само това, което е посочено по-горе.
 17. Всички екскурзии описани в програмата, входни таски и сити турове с местен екскурзовод. 
 18. Всички трансфери описани в програмата
 19. Медицинска застраховка с покритие 10 000 евро на човек 
 20. Български водач-преводач по време на цялото пътуване.
 • Лични разходи – около 600 лв.
 • Бакшиши 
 • Застраховка Отмяна на пътуване(Застраховката е валидна при спазване на сроковете за плащане, изискване от Застрахователите.)
 • Виза за Индия (можем да Ви съдействаме за ваденето и. Информация ще получите около 40 дни преди пътуването)
 • Допълнителен транспорт или мероприятия извън програмата
 • Допълнително се заплаща за настаняване в единична единична стая – на запитване.
 • Допълнително се заплаща за настаняване в двойна вила по време на ритрийта – 1800 лева на човек.
 • При записване се заплаща капаро в размер на 1000 лв, до 50% от сумата се заплаща до 10.09.2024 г, а последните 50% – месец преди отпътуването.
 • Местата се гарантират единствено и само чрез заплащането на депозит! Възможно е плащане на вноски – обадете ни се и заедно ще измислим най- доброто решение! Доплащане на цялата сума 30 дни преди заминаването.
 • Копие на международния Ви паспорт
  Важно!

  Международният Ви паспорт трябва да е с валидност най-малко 6 месеца от датата на заминаване и трябва да имате поне 2 свободни страници за визата.
 • За контакти: Воаяж Би Травел ООД, лиценз No. РК-01-7617 Борислава Цекова, Мениджър Пътувания 
 • Тел.: 0899 913 627 
 • e-mail: voyagebt@gmail.com
 • Банкови данни: Воаяж Би Травел ООД Уникредит Сметка в лева IBAN – BG92UNCR70001522746415
 • Моля, на платежното нареждане отбележете: 1. Основание: Екскурзия до Индия  2. Получател: Воаяж Би Травъл ООД 3. Наредител: Вашето име.

За Индия:

 1. Паспорт с валидност минимум 6 месеца с две празни страници.
 2. Сканирано копие на паспорта.
 3. Скорошна паспортна снимка на кандидата (онлайн, в jpeg формат, на бял фон)

Ние можем да съдействаме за ваденето и.

Програмата, която ви предлагаме е изключителна. Тя включва ключови индийски градове като Делхи, Кхаджурахо, Сарнатх и Варанаси. Акцент на нашата програма е Кумбх Мела рийтрийт – събитие като никое друго, където човечеството е обединено в хармония, а енергийното поле, което се създава, ще ви помогне да намерите спокойстиве, уединение и нужната вяра.

Специални сме, защото работим с фиксирани цени – не ви искаме впоследствие допълнително за самолетен билет, ще ви дадем алтернатива, ако конкретен полет се е покачил, но най-важното е, че цената остава СЪЩАТА. Ако изберете нас, няма да имате скрити плащания, ще сте запознати с всичко още от самото начало!

Използваме български водач – преводач, който да Ви помогне максимално да се докоснете до индийската култура.

Хотелите, с които работим, са подбрани и имат много важната централна локация. 

 1. Валута: Валутата в Индия е рупията, разделена на хартиени банкноти от 5, 10, 20, 50, 100, 500 и 1000. Монетите са 1, 2, 5 и 10. Банкоматите могат да бъдат намерени в основните банки на Индия във всички големи градове, градове и туристически райони.

 2. Бакшиши: Обикновено към сметката автоматично се добавя такса за обслужване в повечето туристически хотели и ресторанти. В по-малките семейни ресторанти тя не е добавена и е добре да оставите 10% от сметката. Обичайно е да даваме бакшиши на водачи и таксиметрови шофьори.

 3. Безопасно ли е в Индия? : Пътуването в Индия като цяло е безопасно за посетителите. Навсякъде туристите са по-податливи на дребни кражби и измами, но здравият разум и няколко предпазни мерки винаги помагат. 

 4. Вода от чешмата: Най-добре е да избягвате да пиете вода от чешмата. Бутилираната вода е лесно достъпна, но е добре преди да я закупите, да проверите дали пломбата на бутилката е повредена. Във всяка зона за туристите се препоръчва пакетирана бутилирана вода. Въпреки че се предлагат и местни марки, се препоръчва да купувате популярни марки като Bisleri, Aqua 100 и Kinley.

 5. Трябва ли да говоря хинди: Много хора говорят английски, особено в големите градове и туристическите градове. Това е един от националните им езици заедно с хинди.

 6. Облекло: Не забравяйте да се обличате малко по-консервативно, при посещение на религиозни обекти. Също така може да се наложи да свалите обувките си или да премахнете всички кожени предмети, докато влизате в храмове и манастири. Имайте предвид, че някои места може да не допускат жени или да са запазени за последователи на дадена вяра.

 7. Трябва ли ми виза?: Да, изисква се туристическа виза. Тя може да се направи онлайн. Нужни са 2 празни страници да имате в паспорта си, както и той да бъде с валидност поне 6 месеца от дата на влизане и излизане от страната.

Не се изискват ваксини.

Няма ковид изисквания.

Пътуването не е подходящо за хора с двигателни ограничения.

Ако има промени в изискванията на страната, ще бъдете уведомени своевременно. 

Намасте, скъпи търсачи на истината и духовни ентусиасти! Днес искаме да ви отведем на хипнотизиращо пътешествие до великолепната Маха Кумба Мела – място като никое друго, където търсенето на освобождение, Мокша е основният акцент!  

Ако някога сте размишлявали върху тази неуловима концепция за освобождение, която е завладяла сърцата на безброй души, Маха Кумбх е идеалното място да задоволите любопитството си. Това е мистично събиране – смесица от духовна мъдрост, където всяка деноминация и секта на йога, Санатан Дхарма, индуизъм, будизъм и всички други източни религии се събират в хармоничен “танц” от вярвания и практики.

Махамандалешвар Свами Ятиндрананд Гири Махарадж Джи кани всички вас да дойдете на Маха Кумбх.

Истинската магия се крие в морето от човечество, обединено в хармония. Милиони йоги, риши и всички други свети мъже, един до друг, се потапят в светите води, създавайки енергийно поле, което със сигурност ще възвърне вярата ви в човечеството. Виждате ли, не става дума за пренаселване. Става въпрос за съвместно съществуване и толерантност. 

В Маха Кумбх ще научите тайната на живота в мир и единство и тази мъдрост ще ви следва, където и да отидете. Ще станете живо въплъщение на тази красива енергия.

Чистите мисли на преданост и любов могат да трансформират самите химически свойства на водата. А сега си представете какво се случва, когато милиони предани души се съберат на Маха Кумбх. Чистата им преданост превръща водата в Амрит – нектара на безсмъртието. Потапянето в тези свещени води изчиства цялата ни карма. Това е като божествен бутон за нулиране!

Енергията там е наистина наелектризираща! Свещените песнопения, божествените ритуали и колективният копнеж за освобождение създават атмосфера, която е наистина трансформираща. Ще почувствате необяснима връзка с Вселената, сякаш сте се докоснали до самата същност на самото съществуване. Това е преживяване като никое друго, където сърцето ви ще бъде изпълнено с хармония и душата ви ще танцува в божествения ритъм на вечността.

По време на нашето пътуване сме включили и посещение на няколко ключови града: Делхи, Варанаси, Сарнатх и Кхаджурахо. 

Оживената столица на Индия – Делхи ни кани да разгадаем нейния богат гоблен от история, култура и модерност. Ще се докоснем до разнообразните култури на града чрез неговите многобройни храмове на различни религии. Ще научим повече за древното му наследство чрез посещението на забележителности като Джама Масжид и Портата към Индия (India Gate).

Във Варанаси, духовната столица на Индия, ще станем свидетели на духовните ритуали и ежедневния живот по гхатите (стъпалата, водещи към реката) на свещената река Ганг, където поклонниците пречистват греховете си и търсят благословия. Ще се потопим в духовната атмосфера на града и ще изживеем заедно хипнотизиращата церемония Ганга Аарти.

Сарнатх има дълбоко значение като мястото, където Гаутама Буда за първи път преподава Дхарма. Там ще разгледаме древни ступи, манастири и руини, които датират от 3-ти век пр.н.е., предлагайки прозрения за ранната будистка архитектура и култура. Ще се полюбуваме на изящното будистко изкуство и ще намерим спокойствие сред буйната зеленина и обстановка, подходяща за медитация и съзерцание.

Кхаджурахо е известен със своите зашеметяващи храмове, включени в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Те демонстрират изключително майсторство и сложни детайли от династията Чандела. Ще разгледаме сложните скулптури, изобразяващи богове, богини, небесни същества, животни и сцени от ежедневието, предлагащи поглед към древното индийско изкуство.

Индия несъмнено е земя на контрасти и чудеса! Тя привлича с неустоимия си чар и разнообразие. Индия е страна на хилядолетното културно наследство, живописни пейзажи, кулинарни изкушения, място за духовност и утеха.

Индия ни обещава незабравимо пътешествие, изпълнено с културно потапяне, природна красота и калейдоскоп от преживявания. Елате, открийте магията на Индия и създайте спомени, които ще останат за цял живот.

Маха Кумбха – йога на мистицизма и мокша.

Школата по йога Шива Ом е удостоена с отговорността да организира и управлява Маха Кумбха от името на Махамандалешвар Свами Ятиндрананд Гири Махарадж за всички чужденци. 

Готови ли сте да преживеете Божественото пробуждане в Тривени в Маха Кумбх Мела? 

Това е културен спектакъл, който се случва само веднъж на 12 години и привлича участници от цял ​​свят, за да се потопят в свещените води на Ганга, Ямуна и мистичните води на богинята Сарасвати. В Маха Кумбх ще откриете жива комбинация от цветове, вярвания и идеи, всички сложно вплетени в хипнотизираща проява на единство. Това е възможност за откриване на същността на индуизма, източната философия и дълбоката наука за Освобождението – Мокша. Пригответе се да се потопите в море от духовна енергия, като се присъедините към най-голямото събиране по рода си в света. Тук ще бъдете в компанията на йоги, нага саняси, махатми, риши, мъдреци и духовни учители от всички сфери на живота, всички готови да предадат своята вечна мъдрост и да дадат напътствия. Това е духовен празник за душата и ще останете вдъхновени от дълбочината на знанието и предаността.

Шахи Снан – Кралска духовна баня: 

Кралската духовна баня (Shahi Snan) е ключовият акцент и може би най-значимият ритуал в Maha Kumbh Mela за пречистване на кармата и постигане на Мокша. Мокша представлява освобождение от цикъла на раждане, смърт и прераждане, което носи и край на всички страдания. Нага Садху, аскетични светци, започват със свещено потапяне в реката. Намазаните с пепел садху с коси с дредове създават хипнотизиращ и смиряващ спектакъл в грандиозни процесии. Ритуалната атмосфера е богата на звуци и ухания.

На зазоряване Нага Садху се втурват към реката, викайки „Хар Хар Махадев“ и „Хар Хар Ганг“ за свещеното първо потапяне в Кралската духовна баня (Шахи Снан). Този момент е пример за преданост и духовност, разкривайки силата на човешкия дух. Преживяването на Кралската духовна баня (Shahi Snan) означава да изпитате културната и духовна същност на Древна Индия в най-пълния й смисъл. Призната в световен мащаб, Кралската духовна баня (Shahi Snan) се е превърнала в грандиозен културен спектакъл, привличащ поклонници, туристи, изследователи и международни медии. Включването му в представителния списък на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство на човечеството допълнително затвърждава световното му значение!

Всяко Шахи Снан (Кралско духовно къпане) има значително астрологично и духовно значение, което прави Шахи Снан ключово събитие в Маха Кумбх Мела. 

Полет до Делхи (през Доха).  Кацане на летището в Делхи ~ 2:00 през нощта. Настаняване в хотел ~ 5:00

Време за почивка. 

Делхи, оживената столица на Индия, предлага опияняваща смесица от история и модерност. Делхи е град, който пленява и очарова на всяка крачка.

Делхи свидетелства за векове на завоевания, културен синтез и архитектурни чудеса. От древния си произход до превръщането си в оживен метрополис, Делхи е тигел от цивилизации.

Среща пред хотела в 12:00 ч за обяд и сититур на града. 

Ще се разходим до джамията Джама Масжид, Чандни Чоук, Индия Гейт и Президентския дворец.

Голямата джамия в Делхи – Джама Масжид стои като зашеметяващо свидетелство за могъщата моголска архитектура. Построена е от Шах Джахан през 17 век. Тя се отличава с обширен двор, извисяващи се минарета и сложни мраморни куполи. Спокойната атмосфера на джамията осигурява бягство сред градския хаос. Джама Масджид не е просто място за поклонение, а историческо чудо, което предизвиква благоговение и възхищение.

Чандни Чоук (Chandni Chowk), сърцето на Стария Делхи, е оживен и хаотичен пазар, гъмжащ от живот. Той също е създаден през 17-и век от императора на Моголите Шах Джахан. Пазарът има оживени улици, сергии за ароматна храна и цветни магазини. От традиционните индийски сладкиши в известните halwais до изящни бижута и тъкани, Чандни Чоук е рай както за купувачите, така и за любителите на храната. Сред тесните улички исторически забележителности като Джама Масджид и Червената крепост добавят богат културен фон, превръщайки всяко посещение в незабравимо приключение.

Ращтрапати Бхаван, президентският дворец на Индия, е архитектурно чудо, което символизира величието и наследството на нацията. Разположена в западния край на Rajpath, тази величествена сграда разполага с 340 стаи, обширни моголски градини и смесица от моголски и европейски архитектурни стилове. Проектиран от сър Едуин Лутиенс, дворецът е свидетелство за богатата история и управление на Индия. Ращрапати Бхаван стои като горда емблема на индийската демокрация и културен блясък.

Вратата на Индия (India Gate) е емблематичен военен мемориал в сърцето на Ню Делхи. Тя стои в знак на почит към индийските войници, загинали през Първата световна война. Проектирана от сър Едуин Лутиенс, тази 42-метрова арка е заобиколена от тучни тревни площи, което я прави популярно място за пикник и вечерни разходки. Вечният пламък на Амар Джаван Джиоти под арката почита неизвестните войници. През нощта осветлението на Портата на Индия създава хипнотизираща гледка, което я прави задължителна забележителност, която отразява богатата история и патриотичния дух на Индия.

Нощувка в хотел 3*.

Закуска.

Полет до Варанаси (~ 12:50 – 14:10. Продължителност на полета 1ч  и 20 мин). 

След като пристигнем, трансфер (~ 2 часа, 120 км) до лоджата, настаняване и въвеждаща обиколка. 

Церемония по посрещане и запознаване с другите участници и цялата общност заедно с учителите, Гуру Шри Сидхарта и Махамандалешвар Свами Ятиндрананд Гири Махарадж.

Ориентация относно значението на Kumbh Mela и темата на отстъплението.

Вечер: Откриване на йога сесия Шива Ом от учител по йога Лавиния Комети за въвеждане и подготовка на участниците за предстоящото трансформиращо пътуване.

Медитация по залез с Гуру Шри Сидхарта за свързване с божествената енергия на залязващото слънце над свещените реки.

Нощувка в лоджата.

Сутрешна яджна, фокусирана върху пречистване на тялото и ума чрез ведически ритуали с Махамандалешвар Свами Ятиндрананд Гири Махарадж и Гуру Шри Сидхарта.

Следобед: Семинар за изкуството на вниманието и култивиране на осъзнаването на настоящия момент.

Вечер: Йога сесия Шива Ом от йога учител Лавиния Комети на територията на Кумб Мела.

Водена ходеща медитация, за да прегърнете свещената околност на Тривени Сангам. Семинар за лечение на чакрите, балансиране и  хармонизиране на енергийните центрове с Гуру Шри Сидхарта.

Нощувка в лоджата.

Ранна сутрешна медитация край реката по време на течението на реките като метафора за това да се оставиш по течението на живота.

Сутрешна йога сесия Шива Ом от учителя по йога Лавиния Комети и семинар за техники на пранаяма за повишаване на жизнената сила и жизнената енергия.

Следобед: Семинар по философия на йога и мъдростта на древните писания с Гуру Шри Сидхарта.

Вечер: Водено пеене на мантра, за да изпитате лечебната сила на свещените звуци.

Нощувка в лоджата.

Медитация по изгрев за “прегръщане” на изгряващото слънце като символ на вътрешно овладяване

Свещена баня в Праяг Радж в компанията на Махамандалешвар Свами Ятиндрананд Гири Махарадж в Сангам.

Следобед: Водена ходеща медитация сред оживените земи на Кумбх Мела, прегръщайки многообразието от духовни търсачи.

Семинар за самоупълномощаване и определяне на намерения за личностно израстване с Гуру Шри Сидхарта.

Следобед: Насочвана сесия за саморефлексия и водене на дневник.

Вечер: Сатсанг с Mahamandaleshwar Swami Yatindranand Giri Maharaj, включително духовен дискурс и Q&A сесия.

*Забележка: Само ден 4 ще се различава между основните и малките ритрийти.

Нощувка в лоджата.

Медитация по изгрев слънце, изразяваща благодарност за трансформиращото пътуване в Тривени Сангам.

Последната йога сесия Siva Om от учителя по йога Лавиния Комети, комбинираща всички аспекти на практиките на ритрийта за холистично изживяване.

Вечер: Тратак медитация за вътрешна яснота и прозрение с Гуру Шри Сидхарта.

Закриваща церемония за сбогуване и вземане на благословии от Mahamandaleshwar Swami Yatindranand Giri Maharaj и Guru Shri Siddhartha за непрекъснат растеж и духовно пробуждане.

Забележка: Графикът подлежи на промяна, ако има непредвидени обстоятелства или божествени напътствия по време на ритрийта. Ръководителите на ритрийта ще гарантират, че участниците се чувстват подкрепяни и обгрижвани по време на пътуването.

Нощувка.

Ранен трансфер до Варанаси (или трансфер на предходната вечер) ~ 120 km (~ 2,5 ч). 

Настаняване в хотел 3* и сититур на града.

Варанаси e един от най-старите градове в света. Той е оживен и духовен център на брега на река Ганг. Известен като Каши или Банарас, той е основно място за поклонение на индусите. Гхатите на града, като Dashashwamedh и Manikarnika, кипят от активност от зори до здрач. Там се провеждат ритуали, молитви и прочутият Ганга Аарти. 

Ще се разходим из тесните криволичещи улички на Варанаси, за да открием древни храмове, оживени пазари и богато културно наследство. Вечният чар и дълбоката духовност на Варанаси го правят задължителна дестинация за посещение в Индия.

По време на нашата разходка ще видим индийските гхати. Те са стъпаловидни насипи по бреговете на реките, особено известни са в градовете Варанаси, Харидвар и Ришикеш. Тези гхати служат като важни места за религиозни ритуали, къпане и церемонии. Всеки гхат често е посветен на конкретни ритуали или божества. Гхатите на Варанаси оживяват с ежедневни дейности, от ранните сутрешни молитви и измиване до вечерното Ганга Арти. Освен религиозното си значение, гхатите са социални центрове, където животът се развива на фона на богатото културно и духовно наследство на Индия.

Вечерта, около 18:30 – 19 ч, може да се насладим на индийското аарти. 

То е завладяващ хиндуистки ритуал на поклонение, включващ светлини и мантри. Провежда се на разсъмване или здрач. Включва ритмично размахване на запалени лампи пред божества, придружено от религиозни химни и музика. Ганга Аарти във Варанаси, със своите синхронизирани ритуали и жизнена атмосфера по поречието на Ганг, е особено известен. Арти символизира премахването на тъмнината, пречистването на всичко лошо и присъствието на божествена светлина. Създава се дълбоко духовно и общностно преживяване. Участието или свидетелството на Aarti предлага дълбока връзка с богатите религиозни и културни традиции на Индия.

Нощувка.

Закуска. Трансфер до Сарнатх, за да разгледаме тази дълбоко значима дестинация известна с богатото си духовно и историческо наследство. 

Сарнатх е разположен в щата Утар Прадеш. Разположен само на 10 километра от оживения град Варанаси, Сарнатх заема уникално място в сърцата както на будистите, така и на любителите на историята. Това е свещено място, където Буда изнася първата си проповед след постигане на просветление.

След като постига просветление в Бодх Гая, Буда пътува до Сарнатх и изнася първата си проповед, известна като Dhammacakkappavattana Sutta, на своите петима ученици. Това събитие, често наричано „Задвижване на колелото на Дхарма“, бележи основаването на будистката Сангха (общност) и разпространението на ученията на Буда.

Най-емблематичната структура в Сарнатх е Dhamek Stupa. Това е масивна цилиндрична структура, построена през 500 г. от н.е. С височина 43,6 метра и диаметър 28 метра се смята, че тази ступа маркира точното място, където Буда е изнесъл своята проповед. Поклонниците обикалят ступата по посока на часовниковата стрелка, пеейки молитви и търсейки благословия.

Сарнатх не е просто място с духовно значение. Това е и съкровищница от исторически и археологически чудеса. Руините на древни манастири и ступи, разпръснати из Сарнатх, предлагат поглед към архитектурния блясък на древна Индия. 

След като се разходим из Сарнатх, връщане във Варанаси.

Нощувка.

По изгрев слънце ще се качим на лодка по свещената река Ганг във Варанаси. Това е пътуване, различно от всяко друго. Докато слънцето изгрява, хвърляйки ефирни нюанси върху древния град, ние ще се носим по “реката майка” покрай вековни гхати, където поклонници изпълняват ритуали, а търсачите на духовно просветление медитират край брега на водата.

Самата река, за която се смята, че очиства греховете и дава мокша (освобождение), излъчва мистична аура, която пленява душата.

Тази разходка с лодка не е просто живописна обиколка, а дълбоко потапяне в културния гоблен на Индия. Тя предлага поглед към вечните традиции, където миналото и настоящето се сливат безпроблемно сред вечния поток на Ганг. 

Закуска. Полет до Кхаджурахо (~ 12:55 – 14:00. Продължителност на полета 1 ч и 5 минути).

След като пристигнем, трансфер до хотел 3*. Следобедна разходка из града.

Кхаджурахо е обект на световното наследство на ЮНЕСКО. Този град, сгушен в сърцето на Индия, е известен със своите зашеметяващи храмове, украсени със сложни еротични скулптури. Тези храмове са построени между 950 и 1050 г. от династията Чандела. Те демонстрират изключително майсторство на изработка и архитектурно майсторство.

Освен известните си изображения, Кхаджурахо е съкровищница от индуистки и джайнистки храмове. Всеки от тях е свидетелство за богатата културна и религиозна история на Индия. Храмовете са разделени на три групи – западна, източна и южна – всяка от които предлага уникален поглед към древното индийско изкуство и митология.

Заобиколен от спокойни пейзажи и благословен с жизнено културно наследство, Кхаджурахо кани всеки авантюристичен пътешественик да разкрие неговите мистерии и да изпита същността на славното минало на Индия. Той остава завладяваща дестинация, където история, изкуство и духовност се сливат.

Нощувка в Кхаджурахо.

Закуска.

След закуска продължаваме нашия Сити тур в Кхаджурахо. Ще разгледаме още от храмовете в града. 

Западната група са най-известни и най-добре запазени, източната група са по-малки, включващи и джайнистки храмове, а южните се намират по-далеч от главния град. Всеки от храмовете демонстрира изключително майсторство и архитектурен блясък. 

Посещението на Кхаджурахо е пътешествие из богатото културно и архитектурно наследство на Индия, където всеки храм и място разказва история за преданост, майсторство и художествени постижения от миналите векове.

Полет за Делхи (~ 20:20 – 22:00 ч. Продължителност на полета 1ч и 40 минути)

След като пристигнем в Делхи, трансфер до хотела. Нощувка в Делхи в хотел 3* 

Закуска.

Сититур на Делхи

По бреговете на река Ямуна, Делхи стои като жизнена мозайка от култури. Там история, традиции и модерност се сливат безпроблемно. Като един от най-старите градове в Индия, Делхи е бил смесица от цивилизации в продължение на хилядолетия, насърчавайки богат гоблен от разнообразие.

От древни времена Делхи посреща и приема хора от различни краища на света, оформяйки своя динамичен културен пейзаж. Наследството на града се разкрива чрез безбройните му паметници.

Културната жизненост на Делхи се отразява в неговите фестивали, кухня и изкуства. Всяко кътче предлага вкус от културния калейдоскоп на Индия.

Съвременният Делхи продължава да се развива като космополитен център, където традициите съжителстват с глобалните влияния. Неговите оживени пазари, процъфтяваща сцена на изкуството и разнообразни общности го правят град, в който всяко посещение разкрива нови слоеве културно богатство.

В този ден ще посетим няколко храма на различни религии. 

Храмът Лакшми Нараян е посветен на бог Вишну и богинята Лакшми. Богато украсените с цветни мотиви колони и куполи на храма разказват истории за древни митове и легенди, предлагайки поглед към богатото наследство на Индия.

Храмът на лотоса е символ на мира и единството. Оформено като разцъфнал лотосов цвят, това архитектурно чудо привлича посетители от всички краища на света. Създаден да посреща хора от всички вероизповедания, храмът Лотус е бахайски дом за поклонение, където тишината цари над всичко. Когато се приближите, безупречните бели листенца се разгръщат пред вас, символизирайки чистота и просветление. Вътре просторната молитвена зала ехти с дълбока тишина, приканваща към самонаблюдение и молитва.

Гурудвара Бангла Сахиб е сикхски храм, кръстен на Гуру Харкришан Сахиб. Влизайки в спокойния му двор, ще бъдем посрещнати от успокояващия ритъм на киртан ( химни) и аромата на лангар, безплатно общо хранене, сервирано на всички посетители, независимо от произхода. Блестящият Саровар (свещеното езерце) приканва към размисъл и духовно прочистване, предлагайки спокоен оазис сред градския хаос. Отличителната архитектура на Гурудвара Бангла Сахиб, със златен купол и бяла мраморна фасада, отразява елегантността и изяществото на сикхската традиция. 

Акшардхам е храм, посветен на лорд Сваминараян. Той пленява със своите сложни дърворезби, величествени куполи и спокойни градини. Когато го наближим ще видим внушителната фасада, украсена със скулптури и мотиви от индуската митология, оставя трайно впечатление. Акшархам Мандир е шедьовър от розов пясъчник и бял мрамор, който вдъхва благоговение и благоговение. Изложбите на храма прославят древното изкуство, култура и духовност на Индия. Храмът не е просто място за поклонение, а културен оазис, където духовността среща артистичността в перфектна хармония.

Нощувка в Делхи – късен чек аут.

Трансфер до летището около 00:30 ч. 

Полет за София през Доха (излита в 03:40). Пристига се на същия ден, около 11:40 в София.

Паспорт с валидност поне 6 месеца от датата на отпътуване и връщане
Виза – получава се онлайн
Леки дрехи
Удобни обувки
Адаптер
Достатъчно кеш. Не навсякъде приемат кредитни/дебитни карти

Лекарства от първа нужда – за корем например.
Слънцезащитен крем. Става топло през февруари!
Репелент против комари

Шал, за да се покриете, когато влизате в храмове

Доброто си настроение

Индия е земя на несравнимо многообразие. Тя винаги е пленявала както пътешественици, така и учени със своята жизнена култура, богата история и динамични пейзажи. 

Индия е дом на над 1,3 милиарда души, включващи безброй етнически групи, езици и традиции.

Бъдете подготвени за Индия. Кратък наръчник част първа: линк тук. 

Запознай се с Индия

Галерия

Имате въпроси?

Добавете тук текста на заглавието