НОВО! 5650 лв

14 дни / 12 нощувки и 1 ранен чек ин: 05 - 18.03.2025 г. - Освободиха се 2 места + МЪЖ за комбинация!

Индия и Непал - културен калейдоскоп и долината на катманду

Дни
0
Града
0
Забележителности
0

Изживей 13 незабравими дни в иНДИЯ !

Програма
Екскурзия Индия и Непал - Културен калейдоскоп и долината на Катманду

Екскурзията „Индия и Непал – културен калейдоскоп и долината на Катманду“ е пътешествие през разнообразни култури, зашеметяващи пейзажи и богата история. От Делхи, Джайпур и Тадж Махал в Агра до спокойната красота на Хималаите, това пътуване ще ви остави прекрасен спомен за цял живот. Постарали сме се да ви покажем есенцията от тези невероятни страни.

София – Делхи – Джайпур – Агра – Джханси – Орчха – Кхаджурахо – Варанаси – Сарнатх – Варанаси – Катманду – Патан – Дхуликел – Бхадгаон – Катманду – София

При записване се заплаща капаро в размер на 1000 лв, до 50% от сумата се заплаща до 10.09.2024 г., а последните 50% – месец преди отпътуването.

 • Настаняване в 3,4 и 5 звездни хотели и с отлични оценки в Букинг.

*Обявените дати са за организирано пътуване с малка група от 12 – 16 човека и водач на български език!

*Ако желаете да пътувате индивидуално (без водач), се свържете с нас да ви направим оферта за датите, броя дни и местата, които искате да посетите! Ние ще направим за вас цялата логистика, ще ви дадем съвети и ще ви помогнем да направите пътуването си незабравимо!

Самолетен билет София – Делхи – Катманду – София с вкл. летищни такси, чекиран багаж 23 кг + ръчен багаж 7 кг.

*Цената на самолетните билети е калкулирана в най-ниската икономическа класа. При желание да се избере друг вариант на полет, различен от предложения се доплаща разликата в цената на самолетния билет. 

 1. Вътрешен полет Делхи – Джайпур с включени летищни такси и 1 чекиран багаж от 20 кг.
 2. Вътрешен полет Кхаджурахо – Варанаси с включени летищни такси и 1 чекиран багаж от 20 кг.
 3. Вътрешен полет Варанаси – Катманду с включени летищни такси и 1 чекиран багаж от 20 кг.
 4. Билет за влак Агра – Кхаджурахо със спирки по пътя (Джханси и Орчха).
 5. 12 нощувки със закуски.
 6. Във всеки от дните има по едно включено хранене (обед или вечеря) освен закуската. 
 7. Всички екскурзии описани в програмата, входни таски и сити турове с местен и български екскурзовод. 
 8. Всички трансфери описани в програмата
 9. Медицинска застраховка с покритие 10 000 евро на човек 
 10. Български водач-преводач по време на цялото пътуване.
 • Лични разходи – около 700 лв.
 • Бакшиши 
 • Застраховка Отмяна на пътуване(Застраховката е валидна при спазване на сроковете за плащане, изискване от Застрахователите.)
 • Виза за Индия (можем да Ви съдействаме за ваденето и. Информация ще получите около 40 дни преди пътуването).
 • Виза за Непал (можем да съдействаме за ваденето и. Информация ще получите около 40 дни преди пътуването).
 • Допълнителен транспорт или мероприятия извън програмата
 • Допълнително се заплаща за настаняване в единична единична стая – на запитване.
 • При записване се заплаща капаро в размер на 1000 лв, до 50% от сумата се заплаща до 10.09.2024 г, а последните 50% – месец преди отпътуването.
 • Местата се гарантират единствено и само чрез заплащането на депозит! Възможно е плащане на вноски – обадете ни се и заедно ще измислим най- доброто решение! Доплащане на цялата сума 30 дни преди заминаването.
 • Копие на международния Ви паспорт
  Важно!

  Международният Ви паспорт трябва да е с валидност най-малко 6 месеца от датата на заминаване и трябва да имате поне 3-4 свободни страници за визите.
 • За контакти: Воаяж Би Травел ООД, лиценз No. РК-01-7617 Борислава Цекова, Мениджър Пътувания 
 • Тел.: 0899 913 627 
 • e-mail: voyagebt@gmail.com
 • Банкови данни: Воаяж Би Травел ООД Уникредит Сметка в лева IBAN – BG92UNCR70001522746415
 • Моля, на платежното нареждане отбележете: 1. Основание: Екскурзия до Индия и Непал  2. Получател: Воаяж Би Травъл ООД 3. Наредител: Вашето име.

За Индия и Непал:

 1. Паспорт с валидност минимум 6 месеца с поне 3-4 празни страници.
 2. Сканирано копие на паспорта.
 3. Скорошна паспортна снимка на кандидата (онлайн, в jpeg формат, на бял фон)

Ние можем да съдействаме за ваденето им.

Програмата, която ви предлагаме е изключителна. Тя включва ключови индийски градове като Делхи, Джайпур, Агра, Кхаджурахо, Джханси, Орчха, Сарнатх и Варанаси. 

Посещението на Индия и Непал предлага уникална комбинация от преживявания. Двете страни заедно предоставят цялостно изживяване при пътуване, включващо духовност, приключения, културно богатство и природна красота. Независимо дали търсите приключение в планината, спокойствие в духовни места или изследване на древни култури, тези страни предлагат по нещо за всеки пътник.
 

Специални сме, защото работим с фиксирани цени – не ви искаме впоследствие допълнително за самолетен билет, ще ви дадем алтернатива, ако конкретен полет се е покачил, но най-важното е, че цената остава СЪЩАТА. Ако изберете нас, няма да имате скрити плащания, ще сте запознати с всичко още от самото начало!

Използваме български водач – преводач, който да Ви помогне максимално да се докоснете до индийската култура.

Хотелите, с които работим, са подбрани и имат много важната централна локация. 

 1. Валута: Валутата в Индия е рупията, разделена на хартиени банкноти от 5, 10, 20, 50, 100, 500 и 1000. Монетите са 1, 2, 5 и 10. Банкоматите могат да бъдат намерени в основните банки на Индия във всички големи градове, градове и туристически райони.

(Непал) Официалната валута на Непал е непалската рупия (NPR). Монетите се предлагат в деноминации от 1, 2, 5 и 10 рупии. Банкнотите се предлагат в деноминации от 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100, 500 и 1000 рупии.

 1. Бакшиши: (Индия) Обикновено към сметката автоматично се добавя такса за обслужване в повечето туристически хотели и ресторанти. В по-малките семейни ресторанти тя не е добавена и е добре да оставите 10% от сметката. Обичайно е да даваме бакшиши на водачи и таксиметрови шофьори.

 (Непал) Бакшишите се оценяват, но не са задължителни. В ресторантите закръгляването на сметката или оставянето на 5-10% бакшиш е обичайно. Гидовете и планинските водачи в трекинг регионите често очакват бакшиши за услугите си.

 1. Безопасно ли е в Индия? : Пътуването в Индия като цяло е безопасно за посетителите. Навсякъде туристите са по-податливи на дребни кражби и измами, но здравият разум и няколко предпазни мерки винаги помагат. 

(Непал) Непал обикновено се счита за безопасна дестинация за пътниците, но като всяка страна, има специфични съображения, които трябва да имате предвид, за да осигурите безопасно и приятно пътуване. Могат да се случат дребни престъпления, като джебчийство и кражба на чанти, особено в пренаселени райони и туристически места като Тамел в Катманду. Препоръчително е да пазите вещите си на сигурно място и да бъдете внимателни в оживените райони.

 1. Вода от чешмата: Най-добре е да избягвате да пиете вода от чешмата и в Индия и в Непал. Бутилираната вода е лесно достъпна, но е добре преди да я закупите, да проверите дали пломбата на бутилката е повредена. Във всяка зона за туристите се препоръчва пакетирана бутилирана вода. Въпреки че се предлагат и местни марки, се препоръчва да купувате популярни марки като Bisleri, Aqua 100 и Kinley.

 2. Трябва ли да говоря хинди: Много хора говорят английски, особено в големите градове и туристическите градове. Това е един от националните им езици заедно с хинди.

 3. Облекло: Не забравяйте да се обличате малко по-консервативно, при посещение на религиозни обекти. Също така може да се наложи да свалите обувките си или да премахнете всички кожени предмети, докато влизате в храмове и манастири. Имайте предвид, че някои места може да не допускат жени или да са запазени за последователи на дадена вяра.

 4. Трябва ли ми виза?: Да, изискват се туристически визи. Те могат да се направят онлайн. Нужни са поне 3-4 празни страници да имате в паспорта си, както и той да бъде с валидност поне 6 месеца от дата на влизане и излизане от страните.

Не се изискват ваксини.

Няма ковид изисквания.

Пътуването не е подходящо за хора с двигателни ограничения.

Ако има промени в изискванията на страните, ще бъдете уведомени своевременно. 

Намасте, скъпи приятели. Представяме ви едно вълнуващо пътуване до Индия и Непал.

Тук ви очакват живи култури, зашеметяващи пейзажи и богата история. Ще започнем своето приключение в Индия, изследвайки оживените улици на Делхи, удивлявайки се на емблематичния Тадж Махал в Агра и се потапяйки в кралското наследство на Раджастан. Ще се насладим на разнообразните вкусове на индийската кухня, от пикантни кърита до сладки десерти.

След това ще се отправим към Непал, земята на Хималаите. В Катманду ще се разходим из древни храмове и оживени пазари. Насладете се на спокойствието на чара на тази прекрасна страна.

Индия и Непал предлагат гоблен от незабравими преживявания, смесвайки най-доброто от приключението, духовността и културното изследване. 

Индия и Непал ни обещават незабравимо пътешествие, изпълнено с културно потапяне, природна красота и калейдоскоп от преживявания. Елате, открийте магията на тези две прекрасни страни и създайте спомени, които ще останат за цял живот.

Полет до Делхи.  Кацане на летището в Делхи ~ 05:00 сутринта. Настаняване в хотел.

Време за почивка. 

Делхи, оживената столица на Индия, предлага опияняваща смесица от история и модерност. Делхи е град, който пленява и очарова на всяка крачка.

Делхи свидетелства за векове на завоевания, културен синтез и архитектурни чудеса. От древния си произход до превръщането си в оживен метрополис, Делхи е тигел от цивилизации.

Среща пред хотела в 12:00 ч за обяд и сититур на града. 

Ще се разходим до джамията Джама Масжид, Чандни Чоук, Индия Гейт. Кутуб Минар, Червения форт и Президентския дворец.

Голямата джамия в Делхи – Джама Масжид стои като зашеметяващо свидетелство за могъщата моголска архитектура. Построена е от Шах Джахан през 17 век. Тя се отличава с обширен двор, извисяващи се минарета и сложни мраморни куполи. Спокойната атмосфера на джамията осигурява бягство сред градския хаос. Джама Масджид не е просто място за поклонение, а историческо чудо, което предизвиква благоговение и възхищение.

Чандни Чоук (Chandni Chowk), сърцето на Стария Делхи, е оживен и хаотичен пазар, гъмжащ от живот. Той също е създаден през 17-и век от императора на Моголите Шах Джахан. Пазарът има оживени улици, сергии за ароматна храна и цветни магазини. От традиционните индийски сладкиши в известните halwais до изящни бижута и тъкани, Чандни Чоук е рай както за купувачите, така и за любителите на храната. Сред тесните улички исторически забележителности като Джама Масджид и Червената крепост добавят богат културен фон, превръщайки всяко посещение в незабравимо приключение.

Ращтрапати Бхаван, президентският дворец на Индия, е архитектурно чудо, което символизира величието и наследството на нацията. Разположена в западния край на Rajpath, тази величествена сграда разполага с 340 стаи, обширни моголски градини и смесица от моголски и европейски архитектурни стилове. Проектиран от сър Едуин Лутиенс, дворецът е свидетелство за богатата история и управление на Индия. Ращрапати Бхаван стои като горда емблема на индийската демокрация и културен блясък.

Вратата на Индия (India Gate) е емблематичен военен мемориал в сърцето на Ню Делхи. Тя стои в знак на почит към индийските войници, загинали през Първата световна война. Проектирана от сър Едуин Лутиенс, тази 42-метрова арка е заобиколена от тучни тревни площи, което я прави популярно място за пикник и вечерни разходки. Вечният пламък на Амар Джаван Джиоти под арката почита неизвестните войници. През нощта осветлението на Портата на Индия създава хипнотизираща гледка, което я прави задължителна забележителност, която отразява богатата история и патриотичния дух на Индия.

Нощувка в хотел The Prime Delhi 4* или подобен.

Закуска. Сититур на Делхи.

По бреговете на река Ямуна, Делхи стои като жизнена мозайка от култури. Там история, традиции и модерност се сливат безпроблемно. Като един от най-старите градове в Индия, Делхи е бил смесица от цивилизации в продължение на хилядолетия, насърчавайки богат гоблен от разнообразие.

От древни времена Делхи посреща и приема хора от различни краища на света, оформяйки своя динамичен културен пейзаж. Наследството на града се разкрива чрез безбройните му паметници.

Културната жизненост на Делхи се отразява в неговите фестивали, кухня и изкуства. Всяко кътче предлага вкус от културния калейдоскоп на Индия.

Съвременният Делхи продължава да се развива като космополитен център, където традициите съжителстват с глобалните влияния. Неговите оживени пазари, процъфтяваща сцена на изкуството и разнообразни общности го правят град, в който всяко посещение разкрива нови слоеве културно богатство.

В този ден ще посетим още няколко забележителности. 

Храмът Лакшми Нараян е посветен на бог Вишну и богинята Лакшми. Богато украсените с цветни мотиви колони и куполи на храма разказват истории за древни митове и легенди, предлагайки поглед към богатото наследство на Индия.

Акшардхам е храм, посветен на лорд Сваминараян. Той пленява със своите сложни дърворезби, величествени куполи и спокойни градини. Когато го наближим ще видим внушителната фасада, украсена със скулптури и мотиви от индуската митология, оставя трайно впечатление. Акшархам Мандир е шедьовър от розов пясъчник и бял мрамор, който вдъхва благоговение и благоговение. Изложбите на храма прославят древното изкуство, култура и духовност на Индия. Храмът не е просто място за поклонение, а културен оазис, където духовността среща артистичността в перфектна хармония.

Гробницата на Хумаюн е важен исторически паметник, разположен в Делхи. Тя е поръчана от съпругата на Хумаюн, императрица Бега Бегум, през 1569-1570 г. и е проектирана от персийския архитект Мирак Мирза Гияс. Гробницата е забележителна с това, че е първата градинска гробница на Индийския субконтинент и предшественик на по-късния моголски архитектурен стил, чиято кулминация е построяването на Тадж Махал. Гробницата съчетава персийски, турски и индийски архитектурни стилове. Разположен е в голяма, симетрична градина с централен воден канал, отразяващ оформлението на градината charbagh (четири квадранта). Гробницата е обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО, признат за историческото си значение и архитектурна красота. Той бележи важно развитие в моголската архитектура.

Нощувка в Делхи в хотел The Prime 4* или подобен.

Закуска. Трансфер за полет до Джайпур (Продължителност на полета: около 50 минути). След като пристигнем, трансфер до хотела, за да оставим багажа си преди да излезем на разходка из града.

Сгушен в сърцето на Раджастхан, Джайпур е известен като “Розовия град”. Той е завладяваща смесица от богата история, архитектурни чудеса и жизнена култура. Основан през 1727 г. от махараджа Савай Джай Сингх II, Джайпур е известен със своите зашеметяващи дворци, оживени базари и уникалните си розови сгради, които дават на града нежното прозвище.

Наследството на Джайпур е великолепно показано в неговите дворци и крепости. Фортът Амбер със своите сложни дърворезби и обширни дворове предлага поглед към охолния живот на кралските особи на Раджастхан. Градският дворец е обширен комплекс от градини, дворове и музеи. Той все още е дом на кралското семейство на Джайпур. Друго задължително място за посещение в града е Хава Махал, или Дворецът на ветровете. То е архитектурно чудо с 953 малки прозореца, предназначени да позволят на кралските дами да наблюдават улични фестивали, докато самите те остават невидими за околните. 

Друга важна забележителност в града е Джантар Мантар. Той е обект на световното наследство на ЮНЕСКО и е една от най-големите и най-добре запазени астрономически обсерватории в света. Построен в началото на 18-ти век от Махараджа Савай Джай Сингх II, този завладяващ обект съдържа колекция от деветнадесет архитектурни астрономически инструмента.Тук се намира Самрат Янтра, най-големият каменен слънчев часовник в света. Той може да покаже времето с точност до две секунди. Посещението на Джантар Мантар е пътешествие през историята и науката, което предлага уникален поглед към астрономическите постижения на древна Индия. 

В Джайпур се намира и оазис от зеленина, познат като градината Рам Нивас. Това е историческа градина, идеалното място за уединение както за местните жители, така и за туристите, търсещи спокойно бягство. В сърцето на градината се намира музеят Албърт Хол – архитектурно чудо, което съхранява впечатляваща колекция от артефакти, включително картини, скулптури и килими. Градината също така разполага със зоологическа градина, парк за птици и художествена галерия, което я прави оживен културен център.

Нощувка в хотел Dev Mahal 4* или подобен.

Закуска. Отпътуване до Агра със спирки по пътя. Агра е град, пропит с история и архитектурно величие. Разположен на брега на река Ямуна, той е бил столица на империята на Моголите и богатото му наследство е очевидно в многото му паметници.

Посещението в Агра е пътуване във времето, демонстриращо блясъка и романтиката на епохата на Моголите в Индия. 

Фатехпур Сикри е обект на ЮНЕСКО за световно наследство. Той е зашеметяващ пример за моголска архитектура и свидетелство за величието на император Акбар. Построен в края на 16 век, този град от червен пясъчник служи за кратък период като столица на Моголите.

Величественият Буланд Дарваза, висок 54 метра, приветства посетителите в това историческо чудо. Основните атракции включват Джама Масджид, една от най-големите джамии в Индия, и Панч Махал. Това е пететажен дворец, предлагащ панорамна гледка. Сложните резби и персийските влияния в структури като Diwan-i-Khas и Diwan-i-Aam отразяват сливането на различни култури.

Разхождайки се из неговите големи дворове и зали, човек почти може да чуе ехото от една отминала епоха на моголски блясък.

Другата ни спирка ще бъде в село Абханери, за да видим един от най-зрелищните стъпаловидни кладенци в Индия. Неговото име е Чанд Баори. Построен преди повече от хиляда години от крал Чанда от династията Никумбха, това архитектурно чудо се спуска на 13 етажа дълбоко с 3500 тесни стъпала, подредени в хипнотизиращ геометричен модел.

Не само като инженерно постижение, Чанд Баори служи и като общо място за събиране и прохладно убежище през знойните лета. Сложният дизайн и симетричната прецизност на кладенеца са свидетелство за изобретателността на древните индийски архитекти.

Ще се удивите от големия му мащаб и сложните резби, които украсяват стените му. По път ще имаме спирка за обяд.

Пристигане в Агра. Настаняване в хотел Grand Imperial 5*. Нощувка.

Днес по изгрев слънце ще посетим Тадж Махал. Това е изящен мавзолей от бял мрамор, построен от император Шах Джахан за любимата му съпруга Мумтаз Махал. Тадж Махал е символ на вечната любов. Това архитектурно чудо е едно от седемте чудеса на света.

При изгрев слънце Тадж Махал свети със златист оттенък. Така се разкрива още повече неговия чар. Симетричните градини, отразяващата се вода и детайлните инкрустации от скъпоценни камъни засилват неговия блясък.

Време за обяд. Наблизо се намира и крепостта Агра. Тя е обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО и предлага поглед към охолния начин на живот на императорите на Моголите със своите впечатляващи дворци, градини и джамии. Акцентите включват елегантния Джахангир Махал, сложния Хас Махал и красивия Мусаман Бурдж, където Шах Джахан прекарва последните си години, гледайки Тадж Махал. 

Гробницата на Итмад-уд-Даула в Агра е зашеметяващ предшественик на Тадж Махал. Това е негова по-малка версия. Построен е между 1622 и 1628 г. от Нур Джахан, съпругата на император Джахангир, в памет на нейния баща Мирза Гияс Бег. Този изящен мавзолей бележи значително отклонение от по-ранната моголска архитектура. Изградена изцяло от бял мрамор и украсена със сложни инкрустации от полускъпоценни камъни, гробницата показва деликатни решетъчни паравани, флорални мотиви и фина работа на пиетра дура. Неговите симетрични градини и спокойна атмосфера го правят спокойно убежище от шума и суетата на града.

Перлената джамия или Моти Масджид е спокоен и елегантен пример за моголска архитектура. Построена от император Шах Джахан между 1648 и 1654 г., тази изящна джамия е известна със своя девствен бял мрамор, който блести като перла, откъдето произлиза и името му. Спокойният двор на джамията, украсен с деликатни арки и сложни резби, излъчва усещане за мир и духовност. Симетричният дизайн и трите купола на покрива на молитвената зала отразяват архитектурния блясък на ерата на Моголите.

Оживените пазари на Агра, предлагащи традиционни занаяти и възхитителна мугла кухня, допълват неговия чар.

Нощувка в Агра в хотел Grand Imperial 5* или подобен.

Закуска. Трансфер с влак до Кхаджурахо. По път ще спрем в Джханси и Орчха.

Разположен в сърцето на Утар Прадеш, Джханси е град, пропит с история и известен със своите истории за доблест и устойчивост. В исторически план той придобива известност по време на индийското въстание от 1857 г., водено от емблематичния Рани Лакшми Бай. Той се е превърнал в символ на борбата на Индия за независимост.

Градът е дом на внушителната крепост Джханси, кацнала на върха на хълм. Тя предлага панорамна гледка към околния пейзаж. Построена е през 17-ти век от Раджа Бир Сингх Део от Орча. Крепостта изиграва централна роля в бунта срещу британското управление и стои като свидетелство за богатото минало на Джханси.

Освен историческото си значение, Джханси може да се похвали с оживени пазари, където процъфтяват традиционните занаяти и текстил. Рани Маха е превърнат в дворец музей. Той представя артефакти и реликви от кралската история на региона.

След това продължаваме към Орчха – живописен град в щата Мадхя прадеш, потопен в история и архитектурно великолепие. Основан през 16-ти век от вожда на Бундела Раджпут Рудра Пратап Сингх, Орчха служи като столица на кралството Бундела.

Време за обяд.

Орчха е известен със своите великолепни дворци и храмове, които демонстрират уникална комбинация от архитектура на Бундела и Могол. Комплексът Орчха Форт включва дворци като Радж Махал и Джахангир Махал. Той предлага поглед към охолния начин на живот на своите владетели.

Връщане обратно в Кхаджурахо. Нощувка в хотел Ramada Khajuraho 5* или подобен.

Закуска. 

Кхаджурахо е обект на световното наследство на ЮНЕСКО. Този град, сгушен в сърцето на Индия, е известен със своите зашеметяващи храмове, украсени със сложни еротични скулптури. Тези храмове са построени между 950 и 1050 г. от династията Чандела. Те демонстрират изключително майсторство на изработка и архитектурно майсторство.

Освен известните си изображения, Кхаджурахо е съкровищница от индуистки и джайнистки храмове. Всеки от тях е свидетелство за богатата културна и религиозна история на Индия. Храмовете са разделени на три групи – западна, източна и южна – всяка от които предлага уникален поглед към древното индийско изкуство и митология.

Заобиколен от спокойни пейзажи и благословен с жизнено културно наследство, Кхаджурахо кани всеки авантюристичен пътешественик да разкрие неговите мистерии и да изпита същността на славното минало на Индия. Той остава завладяваща дестинация, където история, изкуство и духовност се сливат.

Нощувка в Ramada Khajuraho 5* или подобен.

Закуска. Трансфер за полет до Варанаси. Полетът излита около 14:30 и продължителността му е около час. След пристигане – трансфер до хотела, за да оставим багажа си преди да излезем на разходка из града.

Варанаси e един от най-старите градове в света. Той е оживен и духовен център на брега на река Ганг. Известен като Каши или Банарас, той е основно място за поклонение на индусите. Гхатите на града, като Dashashwamedh и Manikarnika, кипят от активност от зори до здрач. Там се провеждат ритуали, молитви и прочутият Ганга Аарти. 

Ще се разходим из тесните криволичещи улички на Варанаси, за да открием древни храмове, оживени пазари и богато културно наследство. Вечният чар и дълбоката духовност на Варанаси го правят задължителна дестинация за посещение в Индия.

По време на нашата разходка ще видим индийските гхати. Те са стъпаловидни насипи по бреговете на реките, особено известни са в градовете Варанаси, Харидвар и Ришикеш. Тези гхати служат като важни места за религиозни ритуали, къпане и церемонии. Всеки гхат често е посветен на конкретни ритуали или божества. Гхатите на Варанаси оживяват с ежедневни дейности, от ранните сутрешни молитви и измиване до вечерното Ганга Арти. Освен религиозното си значение, гхатите са социални центрове, където животът се развива на фона на богатото културно и духовно наследство на Индия.

Вечерта, около 18:30 – 19 ч, може да се насладим на индийското аарти. 

То е завладяващ хиндуистки ритуал на поклонение, включващ светлини и мантри. Провежда се на разсъмване или здрач. Включва ритмично размахване на запалени лампи пред божества, придружено от религиозни химни и музика. Ганга Аарти във Варанаси, със своите синхронизирани ритуали и жизнена атмосфера по поречието на Ганг, е особено известен. Арти символизира премахването на тъмнината, пречистването на всичко лошо и присъствието на божествена светлина. Създава се дълбоко духовно и общностно преживяване. Участието или свидетелството на Aarti предлага дълбока връзка с богатите религиозни и културни традиции на Индия.

Време за вечеря.

Нощувка в хотел Shree Ganesha Palace 3* или подобен.

По изгрев слънце ще се качим на лодка по свещената река Ганг във Варанаси. Това е пътуване, различно от всяко друго. Докато слънцето изгрява, хвърляйки ефирни нюанси върху древния град, ние ще се носим по “реката майка” покрай вековни гхати, където поклонници изпълняват ритуали, а търсачите на духовно просветление медитират край брега на водата.

Самата река, за която се смята, че очиства греховете и дава мокша (освобождение), излъчва мистична аура, която пленява душата.

Тази разходка с лодка не е просто живописна обиколка, а дълбоко потапяне в културния гоблен на Индия. Тя предлага поглед към вечните традиции, където миналото и настоящето се сливат безпроблемно сред вечния поток на Ганг. 

Закуска. Трансфер до Сарнатх, за да разгледаме тази дълбоко значима дестинация известна с богатото си духовно и историческо наследство. 

Сарнатх е разположен в щата Утар Прадеш. Разположен само на 10 километра от оживения град Варанаси, Сарнатх заема уникално място в сърцата както на будистите, така и на любителите на историята. Това е свещено място, където Буда изнася първата си проповед след постигане на просветление.

След като постига просветление в Бодх Гая, Буда пътува до Сарнатх и изнася първата си проповед, известна като Dhammacakkappavattana Sutta, на своите петима ученици. Това събитие, често наричано „Задвижване на колелото на Дхарма“, бележи основаването на будистката Сангха (общност) и разпространението на ученията на Буда.

Най-емблематичната структура в Сарнатх е Dhamek Stupa. Това е масивна цилиндрична структура, построена през 500 г. от н.е. С височина 43,6 метра и диаметър 28 метра се смята, че тази ступа маркира точното място, където Буда е изнесъл своята проповед. Поклонниците обикалят ступата по посока на часовниковата стрелка, пеейки молитви и търсейки благословия.

Сарнатх не е просто място с духовно значение. Това е и съкровищница от исторически и археологически чудеса. Руините на древни манастири и ступи, разпръснати из Сарнатх, предлагат поглед към архитектурния блясък на древна Индия. 

След като се разходим из Сарнатх, връщане във Варанаси.

Нощувка в хотел Shree Ganesha Palace 3* или подобен.

Закуска. Трансфер до летището за полет до Катманду от 12:35. Продължителност на полета: 7 ч и 50 минути с престой в Делхи.

Пристигане в Катманду. Трансфер до хотел. Нощувка в хотел Kantipur Village 4* или подобен.

Закуска. Катманду –  столицата на Непал е заобиколена от величествените Хималаи.

Градът е известен със своите обекти от световното културно наследство на ЮНЕСКО, като храма Пашупатинатх, посветен на бог Шива. Той е значимо място за поклонение за индусите. Ступата Будханатх е една от най-големите ступи в света и е център на тибетската будистка култура и духовност.

Площад Дърбар в Катманду, със своите сложно издълбани дървени храмове и дворци, отразява кралската история на града и архитектурния блясък. Междувременно оживените улици на Тамел предлагат сетивна наслада със своите цветни магазини, оживени пазари и разнообразни кулинарни изкушения.

Катманду пленява посетителите с богатия си гоблен от история, духовност и природна красота.

Време за обяд. Днес ще посетим и Патан, известен още като Лалитпур. Това е исторически град, разположен в долината Катманду в Непал. Известен с богатото си културно наследство и изящно майсторство, Патан е съкровищница от древни храмове, дворци и художествени чудеса.

Градският площад Дърбар, обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО, е шедьовър на неварската архитектура. Той е украсен със сложно издълбани дървени храмове и дворци, датиращи от династията Мала. 

Патан е известен и с традиционните си изкуства и занаяти, включително металообработка, дърворезба и керамика. 

Връщане в Катманду. Нощувка в хотел Kantipur Village 4* или подобен.

Закуска. Днес ще се отправим към Дхуликхел и Бхадгаон.

Дхуликхел се намира само на 30 километра от Катманду. Това е очарователна планинска станция, известна със своите панорамни гледки и спокойна атмосфера. Кацнал на надморска височина от 1550 метра, Дхуликхел предлага обширни гледки към заснежените върхове, тучни зелени долини и терасовидни полета, които характеризират непалската провинция.

Самият град е смесица от традиционна неварска архитектура и модерни удобства. Неговите тесни улички, древни храмове и оживени пазари дават поглед към богатото културно наследство на региона.

Бхактапур е известен още като Бхадгаон или Кхуопа. Това е древен град в долината на Катманду в Непал. Той е известен със своето добре запазено наследство и жизнени културни традиции. Като обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО, Бхактапур може да се похвали с богата история, датираща от 12-ти век, със своята отличителна новарска архитектура и сложни дърворезби, украсяващи храмове, дворци и дворове.

Площад Дърбар в града, централна точка на културния му живот, показва величието на миналите владетели чрез забележителности като двореца с 55 прозореца, храма Вацала и храма Ниатапола, чудо на традиционното майсторство и инженерство. Бхактапур е известен и със своята керамика и традиционния прозорец на паун в Бхактапур, символ на художествено съвършенство.

Посетителите на Бхактапур/Бхадгаон могат да се разхождат из калдъръмените улици, да посетят работилниците на местните занаятчии и да опитат неварска кухня в старинни дворове. Вечният чар на града и културната автентичност го правят задължителна дестинация за тези, които изследват богатия културен гоблен на Непал.

Нощувка в хотел Kantipur Village 4*, Катманду или подобен.

Закуска. Трансфер за полет от Катманду до София на турските авиолинии през Истанбул. Пристига се около 21:00 ч. българско време на същия ден.

Паспорт с валидност поне 6 месеца от датата на отпътуване и връщане
Виза – получава се онлайн
Леки дрехи
Удобни обувки
Адаптер
Достатъчно кеш. Не навсякъде приемат кредитни/дебитни карти

Лекарства от първа нужда – за корем например.
Слънцезащитен крем. Става топло през февруари!
Репелент против комари

Шал, за да се покриете, когато влизате в храмове

Доброто си настроение

Индия е земя на несравнимо многообразие. Тя винаги е пленявала както пътешественици, така и учени със своята жизнена култура, богата история и динамични пейзажи. 

Индия е дом на над 1,3 милиарда души, включващи безброй етнически групи, езици и традиции.

Бъдете подготвени за Индия. Кратък наръчник част първа: линк тук. 

Запознай се с Индия

Запознай се с Непал

Галерия

Имате въпроси?

Добавете тук текста на заглавието