Интересни факти за Бруней

Facebook
X
Telegram
LinkedIn
Pinterest

Още за четене

Бруней – малка островна страна, но толкова красива. Известна е с плажовете си и тропическите си гори. Голяма част от тях са защитени. Ето няколко интересни факти:

На остров Борнео в Югоизточна Азия се намира малка, но богата страна на име Бруней Даруссалам. Тя все още не е особено популярна сред пътешествениците. Въпреки това тази интересна страна е богата на история, култура и природни красоти. 

Тези очарователни факти ще Ви дадат по-дълбока представа за тази страхотна страна. Ще Ви накарат да мечтаете и  пожелаете да я посетите:

Исторически факти:

  1. Султанат с древни корени

 Бруней е една от най-старите непрекъснати монархии в света. Сегашният султан, Хасанал Болкия, е 29-ият владетел по линията на наследяване. Тя датира от 14-ти век.

2. Уникална правна система

Бруней практикува двойна правна система. Тя включва както английското общо право, така и законите на шариата. През 2014 г. Бруней става първата страна в Югоизточна Азия, която въвежда строгото шариатско право. То включва сурови наказания за различни престъпления.

3. Ислямска нация с кралски привкус

Ислямът е официалната религия на Бруне. Султанът служи както като държавен глава, както и като религиозен глава. Страната следва принципите на малайска ислямска монархия. Тя съчетава традиционните ислямски учения с малайската култура и монархическо управление.

4. Строги закони за алкохола

Бруней има строги закони относно алкохола. Продажбата на алкохол е забранена. Консумацията му е регулирана. Не-мюсюлманите имат право да внасят ограничено количество алкохол в страната за лична употреба, но трябва да го декларират на митницата.

Географски факти:

  1. Богатство от Черно злато

Богатството на Бруней произтича главно от огромните му запаси от нефт и природен газ. Нефтеният сектор представлява повече от 90% от експортните приходи и над половината от БВП. Това го прави една от най-богатите нации в света на глава от населението.

2. Река Бруней и Кампонг Айер

Кампонг Айер е известен още като Водното село. То е забележително селище, построено по протежение на река Бруней. Често наричан „Венеция на Изтока“, той е дом на около 30 000 души. Включва училища, джамии и пазари.

Други факти:

1. Малка нация с голямо сърце

Бруней покрива само около 5765 квадратни километра, което го прави една от най-малките страни в света. Въпреки малкия си размер, той се гордее с богато културно наследство и значително биологично разнообразие.

2. Джамията Султан Омар Али Сайфудиен

Тази емблематична джамия е разположена в столицата Бандар Сери Бегаван. Тя е една от най-красивите джамии в Азия. Завършена през 1958 г., тя има златни куполи, италиански мрамор и изкуствена лагуна.

3. Най-големият жилищен дворец в света

Истана Нурул Иман е официалната резиденция на султана на Бруней. Той е най-големият жилищен дворец в света. С 1788 стаи, 257 бани и банкетна зала, която побира до 5000 гости, той е истински символ на богатството и изобилието на Бруней.

4. Лидер в опазването на околната среда

Бруней се ангажира с опазването на природната си среда. Около 70% от страната е покрита от тропически гори. Правителството е въвело различни мерки за защита на биологичното му разнообразие и насърчаване на устойчивото развитие.

5. Убежище за биоразнообразието

Националният парк Улу Тембуронг е известен като „Зеленото бижу на Бруней“. То е девствена тропическа гора, която обхваща приблизително 500 квадратни километра. В него живеят разнообразна флора и фауна, включително редки и застрашени видове.

6. Висок стандарт на живот

Бруней предлага на гражданите си безплатно образование и здравеопазване, както и субсидирани жилища и храна. Щедрата социална система на правителството осигурява висок жизнен стандарт на хората.

7. Кулинарни вкусотии

Брунейската кухня е прекрасна смесица от малайски, китайски, индийски и местни вкусове. Сред най-известните ястия са амбуят, ястие на базата на саго, и наси каток. То е просто, но любимо ястие от ориз, пържено пиле и самбал.

8. Без данък върху доходите

Бруней е една от малкото страни в света, където жителите не плащат личен данък върху доходите. Това е възможно благодарение на значителните приходи от петрола. Чрез тях се финансират правителствените операции и обществените услуги.

9. Брунейският долар

Валутата на Бруней е Брунейският долар (BND). Той е прикрепен към сингапурския долар в съотношение 1:1. Тази договореност позволява валутите да се използват взаимозаменяемо и в двете страни.

10. Културни фестивали

Бруней празнува различни културни и религиозни фестивали, включително Hari Raya Aidilfitri. С него се отбелязва края на Рамадан. Празнува се широко също и рожденият ден на султана, който е национален празник. Изпълнява се с паради, представления и обществени тържества.

11. Богат на културно наследство

Малайската култура на Бруней е очевидна в традиционната музика, танци и занаяти. Брунейският център за изкуства и занаяти показва изящни текстилни изделия, сребърни прибори и дърворезби, направени от местни занаятчии.

12. Безопасно място

Бруней се гордее с един от най-ниските нива на престъпност в света. Строгите закони на страната и ефективното прилагане на закона допринасят за високо ниво на безопасност и сигурност. Това се отнася както за жителите, така и за посетителите.

13. Образователно превъзходство

Бруней поставя силен акцент върху образованието. Правителството осигурява безплатно образование от началното до висшето ниво. Много брунейци следват висше образование в чужбина, често подкрепени от държавни стипендии.

14. Сърдечно гостоприемство

Брунейците са известни със своето топло гостоприемство и приятелство към посетителите. Понятието „адат“ (обичай) подчертава уважението, учтивостта и общността. Именно то прави Бруней привлекателна дестинация за пътешествениците.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ:

Бруней Дарусалам е обител на мира и страна на контрасти. Древна монархия и богатото културно наследство, но и съвременно богатство и ангажимент за опазване на природата. Бруней предлага уникален поглед към страна, където традицията и прогреса съжителстват хармонично. Тук ще останете привлечени от естествената красота и историческите му забележителности и от ярката му култура. Бруней със сигурност ще остави трайно впечатление върху всички, които го посетят.

Нека се отправим заедно към Бруней -> линк

За повече информация, обадете ни се на +359 899 913627 или ни пишете на: voyagebt@gmail.com

Енигматичният свят на гейша и майко

Въпреки тяхното световно признание, много от тези очарователни фигури остават забулени в мистерия и погрешни схващания.  В този блог ще изследваме историята,

Ханой – град между реките

Според легенди, Ханой води корените си от древното кралство Ван Ланг. То е основано от легендарния император Лау Лонг Кван и съпругата