Интересни факти за Индия: част втора

Facebook
X
Telegram
LinkedIn
Pinterest

Още за четене

Индия – земя на контрасти и чудеса. Пъстра и прекрасна. Обичана от всички по една или друга причина. Желана и мечтана дестинация за мнозина. Индия! Не може да се опише с думи. Тя е цветове, миризми, пъстрота, шум, вкусове… Тя е всичко онова, което можете да си представите.

Невероятната Индия не е просто дестинация, а пътуване на открития, емоции и незабравими спомени. Елате, изследвайте и оставете магията на Индия да плени душата ви. 

Представяме ви интересни факти за страната – част 2.

  1. Коя религия изповядват индийците?

Индия е дом на много религии. Около 80 % от населението се определят като индуисти. По Конституция Индия е религиозно плуралистична и мултиетническа демокрация. Въпреки това трябва да се има предвид, че индуизма се определя по-скоро като философия, а не като религия. В индуизма няма свещена книга, пророци или един единствен Бог. Индуистите вярват, че Брахма е творческата сила. Той е всемогъщ и безкраен и е създател на Вселената. Въпреки това той има много проявления. Според последователите на индуизма, тяхното тяло и обстоятелства в живота са резултат от карма (миналите им животи). Това означава, че всеки сам „кове“ съдбата си и всичко, което направи – добро или лошо, ще му бъде върнато под една или друга форма. Това е и основната причина за следването на една от главните индуистки концепции – ахимса. Ахимса означава„ненасилие срещу всички форми на живот“. Съгласно тази концепция всички живи същества са свещени и заслужават любов и уважение.

Индуистите вярват в Атман. Това е„безсмъртната душа“, която не може да бъде създадена или унищожена и в прераждането. Докато душата им не достигне зрялост („мокша“), тя ще се връща отново и отново. Прераждането обаче не е нещо желано от тях. Всяка душа се стреми да се освободи от него. Счита се, че, ако един човек почине в свещения град Варанаси, ще се прекъсне цикъла на прераждането му. Затова редица последователи избират да прекарат последните дни от живота си там.

Друга важна концепция в индуизма е „дхарма“. Дхарма е моралният ред и основните принципи, които човек трябва да спазва. Дхарма са и задълженията, които са му дадени.

Пророчеството в индуизма е различно от това в християнството и исляма. Тук пророците не са специални хора, избрани от Бог. Това са хора, чиито души са узрели чрез прераждането, и достигат в контакт с Бог. По този начин те предоставят на хората божествени истини. Те се наричат „риши“ и служат като „мост“ между боговете и хората.

  • Ислям

Втората широко разпространена религия в страната е ислям. Между двете религии има значително напрежение, за което сочат редица бунтове и конфликти. Пример за това е разрушаването на джамията Бабри масджид в Айодхя, Утар прадеш през 1992 г. Счита се, че джамията е била построена на свещено индуистко място и преди нея е имало индуистки храм, който е бил съборен, за да се построи тя. След като Бабри масджид е разрушена принудително, последва насилие, безредици и анти-мюсюлманска кампания.

2. Кои са основните божества в индуизма?

Трите основни божества („Тримурти“ – т.е „Триадата“ или „Троицата“) в индуизма са: Брахма – Създателят, Вишну – Опазващият и Шива – Разрушителят. Шива е познат и като „Махеш“. Съществува и друга триада – тази на индуистките богини „Тридеви“ (тоест „Трите богини“). Тя се състои от: Лакшми (богинята на късмета, властта, здравето, богатството, радостта и просперитета),  Сарасвати (богинята на знанието, музиката, изкуството, речта, мъдростта и учението) и Парвати  (богинята на любовта, красотата, плодородието, брака, децата, хармонията, предаността и божествената сила).

Част от индуистката митология е концепцията за „аватарите“ – „въплащенията“ или „проявленията“ на дадено божество. Тази концепция се отнася най-вече до Вишну. Той има най-много проявления. Негови мъжки аватари включват Матся, Курма, Вараха, Нарасимха, Вамана (Вамана дева – „джуджето бог“), Парашурама, Рама (олицетворение на Дхарма), Кришна (бог на състраданието, нежността, любовта и закрилата; властелинът на йогите), Буда и Калки. Негово женско проявление е Мохини.

Друго известно божество от индуиския пантеон е Ганеша. Той лесно се разпознава от слоновата си глава. Почитан е като покровител на изкуствата и науките и като премахващ препятствията. Като бог на началото, е почитан и по време на обреди и церемонии. Той е възприеман като покровител на писмата и ученето.

3. Защо в повечето храмове е забранено влизането с обувки?

Сигурно знаете, че на влизане в индуистки, джайнистки, мюсюлмански и будистки храм хората си събуват обувките. Това е така, тъй като са считани за нечисти. Преди да влязат хората измиват и ръцете си. Една от причините е, че събуването на обувки се възприема по същия начин, както свалянето на шапка. Като знак на уважение. Същевременно щом става въпрос за събуване на обувки в индуистко място за поклонение, то това се счита за проява на смирение по традицията на Сантана дхарма. Също така повечето обувки и чехли са изработени от кожа. Това в противоречие с индуистката концепция за „ахимса“ – ненасилието срещу всички форми на живот. По тази причина по време на пуджа или друг религиозен обред, индуистите трябва да свалят коланите си и да оставят настрани портфейлите си, ако са кожени.

Индуистко вярване гласи, че храмовете имат канал за енергия, която се предава и циркулира само когато сме боси. Друга причина е, че много пъти подовете в храмовете са покрити с куркума. Тя ни действа терапевтично, когато стъпваме с боси крака.

Съгласно традицията, преди да стъпи на храмовия под или да изкачи стълбите към храма, един предан индуист първо ги докосва с глава или се навежда и докосва с ръка пода, а след това и челото си. Чак тогава е време за влизане в свещеното място.

4. Какво е значението на камбаните в храмовете?

Според индуизма всеки предмет, използван по време на пуджа или друг ритуал, има определено значение. Това важи и за духовните камбани, поставяни в храмовете и домовете. Те са известни като Ганта. Бият се по време на пуджа, ягна и аарти. Те са специално изработени, за да произвеждат божествения звук „ом“. В индуистките храмове има поне една такава метална камбана, висяща на входа. Посветените я бият, когато влизат. Според индуизма камбаните са духовното седалище на боговете и богините. Извитото им тяло представлява Ананта. Клакът или езикът им представлява Сарасвати (богинята на мъдростта и знанието), а дръжката – Прана Шакти (жизнената сила, символично свързана с Хануман, Гаруда, Нанди и Сударшана чакра). Звукът им е възприеман като благоприятен и именно той приветства божествеността, освобождава ума от мисли, разсейва злото и прави човек възприемчив и фокусиран върху духовното и божественото. 

5. Кое се счита за грубо и некултурно в Индия?

Облеклото е едно от нещата, на които трябва да наблегнете по време на пътуването си в Индия. Индийците приемат по-консервативния начин на обличане за по-приемлив. Едно е сигурно – ще се отнасят с вас с по-голям респект , ако сте покрили раменете и краката си. Имайте предвид, че не подходящо да носите и потници без презрамки.

Некултурно се счита и несъбуването на обувки в домовете на индийци, както и в повечето храмове дори и в някои магазини. Ако видите обувки на входа, е добре да свалите и вашите. Тъй като краката са приети за нечести съгласно индуистката традиция, е важно да избягвате да насочвате ходилата си към някого. Ако го направите, би следвало да се извините. Същевременно докосването на краката на възрастен човек в Индия е прието като знак на уважение. 

Посочването с пръст също се приема за грубо в страната. Ако трябва да посочите нещо или някой, го направете с цялата си длан или с палец.

Лявата ръка също е считана за нечиста, затова никога не трябва да я използвате при подаване или взимане на неща.

Важно е да знаете и че, въпреки че използването на „моля“ и „благодаря“ е от съществено значение в западната култура, то в Индия тези думи не се използват толкова често. Не трябва да го приемате като обида, по скоро в страната са приети за ненужна формалност и това не е лично отношение към вас.

Индийците са наистина любознателни хора и повечето имат навика да разпитват събеседниците си интересни въпроси. Не се учудвайте, ако ви питат колко пари изкарвате, с какво се занимавате, женени/омъжени ли сте и т.н. Това се приема като проява на интерес, а не като клюкарска черта. Ръкостискането също може да бъде възприето негативно в Индия. Този стандартен западен жест се тълкува като нещо интимно в страната особено ако е между мъж и жена.  Поздравът „Намасте“ е много по-добра алтернатива. 

Вместо да казвате директно „не“, „не искам“ или „не мога“, можете просто да възприемете индийските гъвкави отговори – „може би“, „ще опитам“, „ще видя какво мога да направя“ – и да ги използвате.

6. Какво в Индия се счита за табу?

В Индия има няколко теми-табу, от които трябва „да стоите“ далеч. Така например не се гледа с добро око на алкохола. Да се шегувате и хвалите колко обичате да си пийвате не се възприема добре в страната.

На второ място индийската култура разглежда хомосексуалността и еднополовите отношения като пълно табу.

Също така местните не обсъждат провалите и неуспехите си, както и психичните си заболявания и терзания, не проявяват любов към половинките си на публични места и не използват лявата си ръка за „чисти“ дейности.

Бракът има изключително значение за индийците и затова разводът се счита за „срам“. Не е добре да засягате и тази тема по време на общуване с месните. 

Допълнителни факти за Индия:

  • Думата „шампоан“ произхожда от санскритската дума „champu”, което означава „да масажирам“. Първата форма на шампоана представлявала смлени билки, смесени с вода.
  • В Индия се намира най-влажното място на света – Мегхалая. То е спечелило рекорд на Гинес, тъй като мусонният сезон там продължава шест месеца.
  • Индия е първата страна, която е добивала диаманти. От 4 в. пр.Хр. за около  1000 г. страната е единственият източник на диаманти в света. Те основно са били добивани в делтата на река Кришна.
  • Счита се, че най-старата религия в света – индуизма, произлиза от Индия. 

Вижте нашата статия „Интересни факти за Индия: част първа“ тук –> линк

Вижте нашата програма до Индия с Кумбх Мела тук –> линк

Вижте нашата програма до Индия и Непал тук –> линк

 

 

 

 

 

За повече информация се свържете с нас на: +359 899 913627 или ни пишете на: voyagebt@gmail.com

Енигматичният свят на гейша и майко

Въпреки тяхното световно признание, много от тези очарователни фигури остават забулени в мистерия и погрешни схващания.  В този блог ще изследваме историята,