Интересни факти за Южна Корея: част първа

Facebook
X
Telegram
LinkedIn
Pinterest

Още за четене

Seoul, South Korea, traditional dance
Традиционен танц в Сеул, Южна Корея

Южна Корея е често наричана „Земята на утринното спокойствие“. Тя е страна, богата на култура, история и иновации.

Сгушена в Източна Азия, Южна Корея може да се похвали с уникална комбинация от древни традиции и авангардни технологии. 

Ето някои интригуващи факти, които подчертават отличителността и чара на Южна Корея.

  1. Технологична мощност

Южна Корея е световен лидер в технологиите и иновациите. Тя е дом на технологични гиганти като Samsung и LG, а столицата Сеул е един от най-технологично напредналите градове в света. Южна Корея може да се похвали и с едни от най-бързите интернет скорости в света, което я прави рай за технологичните ентусиасти и геймърите.

  1. Влияние на поп културата

K-pop е динамичният музикален жанр в Южна Корея, който напоследък завладява света. Групи като BTS и BLACKPINK събират огромен брой международни последователи. Отвъд музиката, южнокорейските драми (K-dramas) и филми допринасят значително за разрастване на корейската културна вълна “халю”. Пример за това е награденият с Оскар „Паразит“.

  1. Богато историческо наследство

Въпреки своята модерност, Южна Корея е пропита с история. Има множество обекти на световното наследство на ЮНЕСКО. Част от тях включват двореца Changdeokgung и древния град Gyeongju. Историята на страната датира от хиляди години, с влияния от различни династии, особено династията Чосон. Тя е оставила трайно наследство върху корейската култура и архитектура.

  1. Хан, хънг и чонг

 Основните философии на Корея са: хан, хънг и чонг. В превод “силен дух”, “радост” и “изкуството да даваш”. Мнозина корейци споделят, че хан е това, което изтласква Корея след войната и я трансформира.

  1. Многоликият Сеул

Столицата на страната – Сеул е смесица от много градове в едно. Може да бъде оприличен на Хонконг, Лондон, Токио, Париж и други. Движението тук никога не спира, енергията никога не спада. Това е пулсиращото сърце на Южна Корея. Ще видите небостъргачи, но можете да се насладите и на природата в цялата и прелест. Да, точно така! Правилно прочетохте! В столицата на страната можете да се разходите из цъфналите черешови дървета край река Хан през пролетните месеци.

  1. Обичаи и етикет

Обичаите и етикета на Корея са заложени в конфуцианските принципи. Така например е много важно да покажеш уважение към по-възрастните и по-високопоставените в йерархията. Обидно е да махаш с ръце по време на разговор. За да покажете уважение, трябва да направите лек поклон с ръце покрай тялото. Наклонете торса си хоризонтално. Главата не трябва да е по-високо от небесата, твърдят корейците. Поклонът се нарича чол, а традицията по покланяне датира от векове. Корейците и придават истинско значение. Тя е начинът да влезеш в стая, да поздравиш, да се сбогуваш. Винаги се покланяйте в отговор, за да направите добро впечатление.Обръщайте се към хората с професионалните им звания. Имайте предвид, че корейските имена започват първо с фамилията, а след това с името. Наобратно е спрямо нас и европейската култура. Етикетът на общуване там е по-официален, затова никога не използвайте лични имена. Възможно е да обидите някого. Ако човекът е от по-нисша класа, го поздравете с една ръка. Ако е с по-висш статус, използвайте дясната ръка за здрависване, а лявата ви да придържа дясната. Можете да използвате двете ръце, когато се запознавате с някого.

  1. Свети Валентин в Южна Корея

Южнокорейците празнуват Свети Валентин на всеки 14-ти ден от месеца. Празнуват и на 14-ти февруари, разбира се, но тогава само жените подаряват подаръци на своите половинки. Обикновено подаръкът е шоколад. На 14-ти март мъжете подаряват подаръци на своите любими. На 14-ти април пък несемейните, които не са получили подаръци на 14.02 и 14.03 празнуват. Ядат нудли със сос от черен боб и се обличат в черно. Затова този ден е известен като “Черния ден”. По пътя на логиката, в Корея се празнуват 12 броя Свети Валентин с различни разновидности. По един всеки месец!

  1. Подът

Събуйте обувките си, когато отивате на гости на кореец. Част от тяхната култура е да се седи на пода. Навремето те са седели и спели на пода. Още от миналото се счита, че е важно подът да бъде чист.

  1. Корейците не обичат да казват “не”. Смятат го за грубо. Не искат да разочароват никого. 

  2. Различен език и азбука

Корейският език хангъл е уникален и е създаден през 15 век от крал Седжонг Велики. Хангъл е възхваляван за своя научен дизайн и простота. Той има 14 съгласни и 10 гласни, които се комбинират, за да образуват сричкови блокове. Тази система е разработена за насърчаване на грамотността сред обикновените хора. Не се притеснявайте, корейците са склонни да направят компромис, когато не говорите езика им. 

Бонус факт:
11. Традицията среща модерността

До средата на 50-те Корея е една от най-бедните страни в света. Благодарение на иновативни правителствени реформи, страната се “вдига на крака” след 70-те години, за да се превърне в това, което е сега.

Заключение:

Южна Корея безпроблемно съчетава своите богати традиции със съвременните постижения. Традиционното облекло ханбок все още може да се види по време на фестивали и тържества. Междувременно съвременната мода процъфтява в градските райони. Тази хармония на старо и ново е определяща характеристика на южнокорейската култура.

 

Вижте нашата програма до Южна Корея и Филипините тук –> линк

 

 

 

 

 

За повече информация се свържете с нас на: +359 899 913627 или ни пишете на: voyagebt@gmail.com

Енигматичният свят на гейша и майко

Въпреки тяхното световно признание, много от тези очарователни фигури остават забулени в мистерия и погрешни схващания.  В този блог ще изследваме историята,

Seoul, South Korea, traditional dance