Историческата зала на правосъдието: Керта Госа

Facebook
X
Telegram
LinkedIn
Pinterest

Още за четене

В Бали, сред буйна зеленина и спокойни пейзажи, се крие скрит скъпоценен камък. Той нашепва истории за минало и културно наследство. 

Керта Госа е известна още като Залата на правосъдието. Това е завладяващо място, което кани посетителите да се поровят в богатото минало на Бали и да станат свидетели на сложното сливане на изкуство, религия и справедливост.

Поглед към историята

Разположен в град Клунгкунг, Керта Госа датира от 18-ти век. Построен е по време на управлението на династията Гелгел. Исторически значим като съд и правосъдие, този комплекс е служил като централно място за уреждане на спорове. Тук се е раздавало правосъдие под ръководството на балийски крале и свещеници.

Архитектурни чудеса

Архитектурното очарование на Керта Госа е неоспоримо. Основните структури, Bale Kerta Gosa и Bale Kambang, демонстрират традиционен балийски дизайн. Той се характеризира се със сложно издълбани дървени тавани, украсени с живи картини. Те изобразяват сцени от индуски епоси като Рамаяна и Махабхарата. Тези произведения на изкуството са изобразени в традиционния камасански стил. Те не само добавят нотка към естетическата привлекателност, но и разказват морални истории и културни вярвания.

Таванът на справедливостта

Една от най-завладяващите характеристики на Керта Госа са неговите известни таванни панели. Тези кръгли панели са наречени картини „Wayang“. Те изобразяват сложни сцени от индуската митология и балийската космология. Картините не са само декоративни, но също така са предназначени да образоват онези, които търсят справедливост. На тях са илюстрирани последиците както от добри, така и от зли дела според индуистките вярвания.

Културно значение

Отвъд своето архитектурно и артистично великолепие, Керта Госа има дълбоко културно значение за балийския народ. Той стои като свидетелство за традиционната правна система на острова и принципите на справедливостта. Те са вкоренени в индуистката философия. Посетителите могат да получат представа за балийската концепция за справедливост, която набляга на хармонията, реституцията и духовния баланс.

Изживейте Керта Госа

Посещението на Керта Госа предлага пътуване във времето, което позволява на посетителите да се потопят в културния гоблен на Бали. Докато се разхождате из комплекса, ще бъдете водени от успокояващите мелодии на гамелан музиката и аромата на тамян. Той се носи във въздуха. Ще можете да оцените сложната изработка на архитектурата и вечната красота на картините.

Практическа информация

Керта Госа е удобно разположен в Семарапура, в източната част на Бали. Той е лесно достъпен от Убуд и Денпасар. Мястото е отворено за посетители ежедневно, със скромна входна такса, която помага да се запази това културно съкровище за бъдещите поколения.

Заключение:

Керта Госа стои като фар на културното наследство и художествената мощ на Бали. Освен физическата си красота, той служи като напомняне за богатата история на острова и трайните ценности.

 

Вижте нашата програма до Индонезия и Сингапур тук –> линк

 

 

 

 

 

За повече информация се свържете с нас на: +359 899 913627 или ни пишете на: voyagebt@gmail.com

Енигматичният свят на гейша и майко

Въпреки тяхното световно признание, много от тези очарователни фигури остават забулени в мистерия и погрешни схващания.  В този блог ще изследваме историята,