Коледа в Исландия – 13 белобради и пакостливи старчета

Със сигурност можем да твърдим, че 13 не е нещастно число в Исландия, защото всъщност в Исландия има не един белобрад дядо Коледа, а цели 13! Това означава, че децата в Исландия се радват на доста повече от един дядо Коледа и получават 13 пъти повече подаръци! Само, че исландската версия за дядо Коледа не е чак толкова очарователна, колкото звучи. 

В страната на елфи, тролове и духове Коледната им история включва 13 старчета, които се различават от милия образ на дядо Коледа, който познаваме ние. Първо, шапките им са зелени, панталоните – също зелени и с тиранти, но най-отличаващото е, че всъщност са повече пакостливи и лоши, отколкото добри като познатия ни мил образ. Всяко едно притежава различен характер и няколко от тях са доста раздразнителни. 13 дни преди Коледа, 13-те брадати зеленошапчести дядовци започват да носят по един дребен подарък на ден на децата, като го оставят в обувките им. Ако децата са били непослушни през годината ще намерят в обувката си картоф (обикновено гниещ) или предупредително съобщение, че вече е време да минат към добрата страна.   

Това е страхотна традиция! Трябва да проверя количеството картофи, с което разполагам за фронтална атака на обувките на децата. Може пък да спрат да са пакостливи дяволчета поне около празниците. 

Интересните традиции около Коледа в Исландия не се изчерпват само с няколко си в повече дядо Коледа (цели 12 повече, още ми е болно) – имат си и голяма, черна котка, която обикаля на Бъдни вечер и наднича през прозорците на всяка къща. Традиция в Исландия е всеки да има нова дрешка и ако не спази тази повеля, познайте – пада жертва на свирепото коткоподобно чудовище като бива изяден от него. Вероятно тази традиция се е зародила още през изминалите векове, за да стимулира хигиенните навици на хората. Колкото и да е странно, децата очакват с нетърпение тези митологични същества, сигурно защото освен лошотията си носят и подаръци! 

След като всички успеят да оцелеят след нашествието от дядо Коледи, черни котки и кой знае още какви тролове и духове, е време за цялото семейство да се събере около Коледната трапеза. Часът е точно 18 часа на 24 декември, а всички са обградени с обилна храна, подаръци, много нови книги, а след това прекарват дългата нощ четейки и с купчина шоколад на нощното шкафче. Коледната трапеза е разнообразна – обикновено се яде ферментирало парче от акула с разтопена овча лой, мариновано червено зеле или цвекло и все в този дух. Мммм 

Тази година празниците може и да протекат различно за повечето от нас, но всички ще се опитаме да спазим нашите най-ценни традиции. А когато студовете отстъпят място на топлината през лятото, ние ще сме в Исландия, за да видим величествените природни красоти на тази невероятна островна държава. И да пробваме няколко доста по-вкусни местни гозби от тези, които приготвят за Коледа. 

Анастасия Казакова 

 
 
Разгледайте програмата ни за Исландия тук
Площ103 004 km²; (‎на 106-о място‎)
Води (%) 2,7
климатсубполярен
СтолицаРейкявик
Най-голям градРейкявик
Официален език
исландски
Религияпротестанство
Демонимисландец
Население (2020)364 134; (на 172-ро мяст
Население (2018)364 134; (на 172-ро мяст
Гъстота на нас.3,1 д/км2
Градско нас.93,9%; (на 11-о място‎)‎
Управление
Формаунитарна парламентарна република
ПрезидентГудни Йоханесон
Вицепрезидент 
ОрганизацииООН
История
Пристигат първите заселници- норвеги874г.- 930г.
Основан е първия парламент930г.
покръстване на исландците1000г.

Гражданска война и край на държавата

През XI и XII век
Малък Ледников период- промяна в климата и датско владичество около 1235г.
Под властта на норвежки и датски крале

(1262 – 1944)

Суверенна държава1918г
Икономика
БВП (ППС, 2018)
$19 млрд. (на 142-ро мяст
 
БВП на човек (ППС): $54 753; (на 16-о мя
БВП (ном., 2020) $27 млрд
БВП на човек (ном.)
 $75 700; (на 5-о място‎)‎
 
ИЧР (2018) 0,938 (много висок)
Производство и износРиболовът и преработването на риба са основен дял в икономиката. алуминий и феросиликон, като делът на химическата индустрия в БВП на Исландия непрекъснато нараства през последните години
Прод. на живота

 82,7 години

Детска смъртност
2,0/1000; (на 76-о място)
 
Грамотност 99%; (на 18-о място‎)‎
Валутаисландска крона ISK
Други данни
Часова зона  UTC +0
Формат на дататамм-дд-гггг
Авт. движениедясно
Код по ISOISO 3166
Интернет домейн.pe
Телефонен код+45
ITU префиксTFA-TFZ