Коледа в Япония или как японците празнуват Коледа

В Япония Коледа се смята за празничен ден, но не е национален празник и не e официален почивен ден (освен за училищата). Въпреки че, около 1% от японците са християни и не се отдава особена важност на религиозното значение на празника, Коледа е един от най-очакваните периоди през годината. Освен това традициите, възприети в Япония, са доста по-различни от тези на други места. Например, докато на Запад е обичайно хората да прекарват Бъдни вечер и Коледа със семейството си, в Япония младите прекарват Бъдни вечер със своята половинка, а Коледа – със семейството и приятели.

Christmas in Japan
Коледа в Яппония

Подобно на голяма част от останалия свят, Коледните дни са специално време за семейството и най-вече за децата, които получават подаръци и лакомства. Но докато в Европа и САЩ на трапезата се слагат питка с късмети, баница, джинджифилови или канелени сладки, ябълков пай, пълнена пуйка и пр., в Япония традиционната вечеря се състои от пържено пилешко от KFC и Коледна торта.

Тази необичайна традиция за посрещане на Коледа започва през 1974 г., благодарение на Такеши Окавара – мениджър на първото KFC в страната. Всичко започва, след като дочува съвсем случайно някакви чужденци да се оплакват от липсата на „коледна“ храна в Япония и го осенява идеята, вдъхновена от традиционната американска вечеря с пуйка, да пуснат за Коледа специална „парти кофа“, но с пържено пиле, вместо с пуйка. Той стартира мащабна национална маркетингова кампания за Коледа под слогана ケンタッキーはクリスマス или „Кентъки за Коледа“, а рекламите показвали щастливи японски семейства, които заедно се наслаждават на този празник с „кофа“ пържено пиле. Тъй като по онова време не са съществували коледни традиции, кампанията бележи огромен успех и оттогава пърженото пиле на KFC се е превърнало в традиционно Коледно ястие. 

Днес, тази традиция е станала нещо като символ на семейното събиране. Поради това, че Коледа не е национален празник и повечето японци работят, те „разчитат“ на KFC да им „осигури“ Коледния дух в този празничен ден. Съответно това е и най-натовареното време на годината за KFC и дори наемат допълнителен персонал, за да смогнат навреме с всичките поръчки. Търсенето е толкова голямо, че хората започват да правят поръчките си за специалното коледно меню още от Ноември, а чакането на опашката в деня на Коледа е толкова дълго, че отнема часове на хората, за да получат храната си. Така че, ако искате да си похапнете „Кентъки за Коледа“ най-добре е предварително да си резервирате, иначе има вероятност да не можете да си закупите на място по Коледа. 

Christmas in Japan

Освен обичайните сет-менюта, които се предлагат през цялата година, има и Коледни  премиум пакети,  в които е включено всичко необходимо – пържено пилешко, вино и торта, и които варират между 36$ и 56$. През 2018 г. японският KFC постигна рекордни продажби от около 6,9 милиарда йени за дните от 21 до 25 декември, което е около 10% от годишните приходи от продажби.

Друга причина, поради която KFC се свързва с Коледа, е, че основателят и символ на магазина, полковник Харланд Сандърс, прилича на Дядо Коледа. Всяка година покрай празника, KFC допълнително популяризира образа като облича статуите (които са в реален ръст) на полковник Сандърс в дрехи на Дядо Коледа, превръщайки го в символ на Коледа.  

Следващото в списъка със задължения за Коледа, след като сте направили вашата поръчка за KFC, е да си резервирате Коледна торта. Историята на коледните торти в Япония може да се проследи още от 1910 г., когато компанията за производство на сладкиши Фуджия, разположена в Йокохама, пуска на пазара първата Коледна торта, която била в Европейски стил и представлявала плодова торта, покрита с маслен крем. Така започва обичаят по Коледа да се яде торта, но през ВСВ тази традиция временно изчезва, тъй като сладкишите и самите съставки за направата на тортата – мляко, захар и масло, били скъпи и само по-заможните са можели да си позволят този „лукс“. След ВСВ, когато икономиката на Япония започва да се възстановява и продуктите стават по-широко достъпни, Фуджия прави рекламна кампания, с която успява да възроди този феномен. В същото време той променя вида на тортата като заменя масления крем с бита сметана и я украсява с ягоди. Към 70-те години хапването на Коледна торта на Бъдни вечер се превърнало в традиция сред домакинствата в Япония. А заради формата и цветовете си – кръгла, с бяла глазура и червени ягоди, които отразяват японското знаме, става символ на японската Коледа.

Christmas in Japan

Най-традиционният вариант на Коледната торта е доста обикновен – пандишпанови блатове, покрити със сметана и нарязани парченца пресни ягоди, с глазура от обикновена бита сметана и цели ягоди. Днес обаче можете да намерите разнообразие от вкусове, като шоколадът е вторият най-популярен вкус. А ако искате нещо с малко повече разкош, японските универсални магазини продават и богато украсени Коледни торти. Въпреки че, този вид торта е доста популярен и за рождени дни, по време на празничния сезон тя се продава буквално на всеки ъгъл. Във веригите за бързо хранене също се предлагат Коледни торти, като KFC всяка година включва различна торта към Коледното им меню. А ако не Ви се реди на опашка, може да си поръчате бързо замразени Коледни торти от Amazon и други онлайн сайтове.

Друг интересен Коледен обичай е, че в Япония, Бъдни вечер е най-романтичният ден в годината, в който влюбените изразяват любовта си един към друг. Дори може да се каже, че именно на Бъдни вечер японците празнуват Свети Валентин. Този ден двойките прекарват заедно като се разхождат из празнично осветените градове, разменят си подаръци, вечерят в някой романтичен ресторант и завършват вечерта в хубав хотел 😉 И понеже това е особено важен ден за младите, много двойки го планират предварително и правят резервации в най-добрите ресторанти седмици преди 24 Декември.

Christmas in Japan

Но, какво става ако няма с кого да празнувате Бъдни вечер? За младите японци това е един изключително важен ден, и се смята за срамно да си сам.  Дори има термин за тези, които нямат половинка за Бъдни вечер – クリぼっち  или „Кури Бочи“, което буквално означава „сам по Коледа“. Затова и много от необвързани младежи започват да си търсят приятел/ка, седмици преди Коледа, само за да имат с кого да прекарат този романтичен празничен ден. Разбира се, типично за Япония, е помислено и за „самотниците“, които не са успели да се „подсигурят“ с половинка до 24 Декември. Например някои ресторанти отделят специални маси за „Куро Бочи“ и сервират специална Коледна вечеря, а малките супермаркети (които в Япония са на всеки ъгъл) предлагат различни Коледни торти в размер като за един човек. Някои японски изпълнители правят концерти ориентирани само към мъжете, които няма с кой да прекарат Бъдни вечер. В последните години започнаха да се правят и специални партита за „Куро Бочи“, където необвързаните/неомъжените мъже и жени могат да намерят своите потенциални половинки. 

Christmas in Japan

Разгледайте нашата програма за Япония тук и тук. 

Площ377 972 km²
(на 61-во място)
Води (%)0,8
Климатумерен
тропичен мусонен
СтолицаТокио
Най-голям градТокио
Официален език
Религияшинтоизъм
будизъм
Демонимяпонец
Население (2019)Понижение 126 317 000[1]
(на 11-о място)
Население (2015)127 094 745
Гъстота на нас.335 души/km²
(на 24-то място)
Градско нас.91,8%
(на 15-о място)
Управление
Формаунитарна парламентарна конституционна монархия
ИмператорНарухито
Министър-председателЙошихиде Суга
ОрганизацииООН
История
Основаване660 г. пр.н.е.
Японска империя29 ноември 1890
Конституция3 май 1947
Икономика
БВП (ППС, 2020)Повишение $5,888 трлн.[2]
(на 4-то място)
БВП на човек (ППС)Повишение $46 827[2]
(на 28-о място)
БВП (ном., 2020)Повишение $5,413 трлн.[2]
(на 3-то място)
БВП на човек (ном.)Повишение $43 043[2]
(на 22-ро място)
ИЧР (2018)Повишение 0,915 (много висок)
(на 19-о място)
Джини (2015)33,9[3] (среден)
(на 78-о място)
Прод. на живота84,5 години
(на 2-ро място)
Детска смъртност2,5/1000
(на 85-о място)
Грамотност99%
(на 18-о място)
ВалутаЯпонска йена (JPY)
Други данни
Часова зонаJST (UTC+9)
Авт. движениеляво
Код по ISOJP
Интернет домейн.jp
Телефонен код+81
ITU префиксJAA-JSZ
7JA-7NZ
8JA-8NZ