Копи лувак – кафе от цибетка

Facebook
X
Telegram
LinkedIn
Pinterest

Още за четене

Копи Лувак е известно още като кафе от цибетка. Това е едно от най-уникалните и скъпи кафета в света.

Отличителният му вкус и редкият производствен процес го превърнаха в обект на очарование и спорове. В този блог ще изследваме произхода, производството, вкуса и етичните съображения около тази екзотична напитка.

Произход и история

Копи Лувак произхожда от Индонезия, където се консумира от векове. Терминът „Kopi Luwak“ произлиза от индонезийските думи за кафе („kopi“) и азиатската палмова цибетка („luwak“). Това е дребен бозайник, неразделна част от производството на кафето Лувак. Историята на Kopi Luwak датира от холандската колониална ера. Тогава местните фермери открили, че кафеените зърна, изядени и отделени от цибетките, произвеждат уникално ароматизирана напитка.

Уникалният производствен процес

Продукцията на Kopi Luwak е едновременно завладяваща и нетрадиционна. 

Ето стъпка по стъпка поглед върху това как се прави:

  1. Дивите или отглеждани цибетки консумират узрели кафени зърна.
  2. Те преминават през храносмилателната система на цибетката, където ензимите разграждат протеините на зърната. Така се променя вкусовият им профил.
  3.  Неразградените зърна се отделят от цибетката.
  4. Фермерите събират зърната от изпражненията на цибетката.
  5. Зърната се почистват старателно. Те се изсушават и се пекат, за да се покаже уникалният им вкус.

Вкусов профил

Вкусът на Kopi Luwak често се описва като мек с богат, землист вкус и нотка на шоколад. Смята се, че храносмилателните ензими в стомаха на цибетката намаляват горчивината на зърната. Това води до по-мекия вкус на кафето. Вкусът обаче може да бъде субективен и не всички любители на кафето са съгласни с изключителния характер на вкуса му.

Етикетът с цената

Kopi Luwak е едно от най-скъпите кафета в света. Цените варират от 100 до 500 долара за паунд. Високата цена се дължи на трудоемкия производствен процес и ограничената наличност на зърната. Освен това, новостта и рядкостта на кафето допринасят за неговия луксозен статус.

Етични и екологични опасения

Производството на Kopi Luwak предизвика сериозни етични и екологични дебати.

Нарастващото търсене на Kopi Luwak доведе до възхода на отглеждането на цибетки. Те често се отглеждат при лоши условия, което води до сериозен стрес и здравословни проблеми. Много организации за правата на животните осъждат тази практика и призовават за по-хуманно отношение към цибетките.

Събирането на зърна от диви цибетки се счита за по-етично, но също така е по-малко предвидимо и по-трудоемко.

Високата цена на Kopi Luwak доведе до широко разпространени измами. Много продукти, етикетирани като Kopi Luwak, са фалшиви. 

Заключение

Kopi Luwak стои на пресечната точка на лукса, новостите и противоречията. Неговият уникален процес на производство и отличителен вкус го правят търсен деликатес сред кафе ентусиастите. 

Копи Лувак се добива главно от индонезийските острови Суматра, Ява, Бали и Сулавеси, както и от Филипините и Източен Тимор. Цибетката се храни с различни видове кафени зърна – Арабика, Робуста, Либерика, които я примамват с плодовата си обвивка. След като бъдат погълнати, зърната прекарват около ден и половина в стомаха на животното, където се разгражда само част от външната им обвивка. Вътрешността им остава цяла, с непроменена форма, и бива изхвърлена от храносмилателния тракт на цибетката по естествен път. Следват процеси по събиране на кафените зърна, щателно измиване, сушене на слънце и леко изпичане.

Вкусът на копи лувак е различен от този на тъмно изпечените кафета, защото зърната се запичат леко – до светло канелен цвят. Това предизвиква много лека карамелизация на захарите в тях. Ароматният профил също носи своята уникалност. В едно сварено и изстудено кафе Копи Лувак можете да откриете аромати и вкусове, които не сте долавяли досега при други кафета. Искате ли да опитате?

Запишете се за нашата програма до Индонезия и Сингапур линк –> тук

Светът на кафето е обширен и разнообразен. Всеки сорт предлага поглед към различни култури, традиции и практики. Kopi Luwak е само един пример за това как кафето може да надхвърли обикновеното и да предизвика дискусии за вкус, етика и устойчивост.

 

За повече информация се свържете с нас на: +359 899 913627 или ни пишете на: voyagebt@gmail.com

Енигматичният свят на гейша и майко

Въпреки тяхното световно признание, много от тези очарователни фигури остават забулени в мистерия и погрешни схващания.  В този блог ще изследваме историята,