Куала Лумпур и кулите Петронас

Facebook
X
Telegram
LinkedIn
Pinterest

Още за четене

Куала Лумпур е столица на Малайзия. Градът е оживен метрополис, а кулите близнаци Петронас стоят величествено.

 

Куала Лумпур е столицата на Малайзия. Градът се намира в сърцето на Югоизточна Азия и е динамичен метрополис. Смесица е от култури, кухни и архитектурни чудеса. 

Историческо минало:

Куала Лумпур има богата и разнообразна история, която го е оформила като оживения метрополис, какъвто е днес. Първоначално е бил селище за добив на калай в средата на 19 век. Така Куала Лумпур се разраства бързо.

През 1857 г. районът е основан от китайски миньори, които са привлечени от доходоносната търговия с калай. Името „Куала Лумпур“ се превежда като „кално сливане“ на малайски. То се отнася до местоположението му при сливането на реките Кланг и Гомбак. Селището бързо се превръща в търговски пункт и транспортен център за миньори и търговци на калай.

В края на 19-ти и началото на 20-ти век Куала Лумпур претърпява значително развитие под британското колониално управление. Британската администрация модернизира инфраструктурата на града. Въвеждат се железопътни линии, пътища и административни сгради. Градът става и столица на Малайските федерални щати през 1896 г. Това допълнително затвърждава значението и статута му.

След като получава Независимост от британското управление през 1957 г., Куала Лумпур продължава да расте като столица на Малайзия. Градът претърпява бърза урбанизация и индустриализация, привличайки мигранти от селските райони и съседните страни. Този приток на хора стимулира икономическия растеж и културното разнообразие на града.

През 1974 г. Куала Лумпур е определен за федерална територия, отделна от околния щат Селангор. Това събитие допълнително консолидира статута му на столица на Малайзия.

Градът днес:

През последните десетилетия Куала Лумпур се превърна в модерен космополитен град, известен със своите извисяващи се небостъргачи, оживени улични пазари и оживена културна сцена. Сега градът е основен финансов, търговски и културен център в Югоизточна Азия и привлича туристи и емигранти от цял ​​свят.

Днес Куала Лумпур продължава да се развива, с текущи проекти за развитие и инфраструктурни подобрения. Те оформят хоризонта му и повишават статута му на глобален град. Неговата богата история, културно наследство и динамична атмосфера го правят очарователна дестинация за посетителите и процъфтяващ дом за разнообразното му население.

Забележителности:

  1. Кулите Петронас

Една от основните атракции на града са емблематичните кули близнаци Петронас. Те са най-високите кули близнаци в света. Стоейки величествено на фона на силуета на града, тези архитектурни чудеса предлагат спираща дъха гледка към Куала Лумпур от небесния мост. Чрез него се свързват двете кули. 

Тези кули са най-разпознаваемата забележителност на Куала Лумпур. Изградени са от стоманобетон, стомана и стъкло. Някога са били най-високите кули в света, но днес остават най-високите сгради близнаци. Кулите са красива комбинация от постмодерен стил и детайли на ислямското изкуство. Те са свързани с небесен мост на 41-ия и 42-ия етаж. Основна причина за изграждането на моста не са невероятните гледки, които можете да получите от него, а структурната опора на кулите. Той осигурява опора при силен вятър, както и маршрут за евакуация при пожар, ако някоя от кулите някога има авария и трябва да бъде евакуирана. Въпреки че повечето от етажите на кулите са частно наети, на долните етажи се помещава Suria KLCC. Това е луксозен търговски център с над 300 магазина. Тук има и художествена галерия, научен център, Филхармонията и други атракции. 

Проектирани са от аржентинския архитект Сезар Пели. Кулите са зашеметяваща смесица от ислямски мотиви и съвременни дизайнерски елементи. Освен архитектурното си значение,  те служат и като символ на икономическото развитие и амбицията на Малайзия на световната сцена. Кръстени са на малайзийската национална петролна компания Petronas, която заема значителна част от офис пространството в комплекса.

През годините кулите са се превърнали в нещо повече от небостъргачи. Те въплъщават модерността, културното наследство и стремежите за бъдещето на Малайзия. В резултат на това те продължават да привличат милиони посетители от цял ​​свят. 

2. KLCC Park

В близост до тях се намира KLCC Park. Това е най-големият градски парк в Куала Лумпур. Проектиран е така, че да се слее със заобикалящата го среда чрез съчетаване на изкуствени структури, като скулптури и фонтани. Има над 2000 различни вида палми и местна флора. Дърветата тук са избрани така, че да привличат както местни, така и мигриращи птици. Чрез него се насърчава биоразнообразието и се предоставя широка гама от зашеметяващи цветове. Основната атракция в парка е масивно езеро с 43-метров мост, който го пресича. Има и редица фонтани, включително такъв, който може да изстрелва вода на 180 метра нагоре в небето и предлага светлинни и музикални представления два пъти на ден. 

3. Златният триъгълник

3.1 Кралския дворец, 

Истана Негара, или Кралският дворец, е официалната резиденция на монарха на Малайзия. Въпреки че самият дворец е затворен за обществеността, главната му сводеста порта е любимо място за посетителите. Старата Истана Негара е била официалната кралска резиденция до 2011 г. Днес тя е частично отворена за обществеността. В нея се помещава Кралският музей, където посетителите могат да се разходят из 22 бивши пространства на двореца. Част от тях са кралската спалня, трапезария и стаята Balairung Seri. Това е стаята, където кралят е приемал посетители. Уникалните стаи включват кралска стоматологична клиника, перално помещение и кино, показващо кратки клипове. 

3.2 Площада на независимостта 

Площадът на Независимостта е бил място за крикет на местния Selangor Club. В наши дни е огромен открит площад и е популярно място за митинги, публични събития и парад на Националния празник. 100-метров пилон отбелязва издигането на първото малайско знаме тук през 1957 г. Най-известните исторически колониални сгради в града се намират на улиците около площада. Много от тях са отворени за посетители и създават красив фон за снимки. В сградата Sultan Abdul Samad Building  се помещава Министерството на информацията, комуникацията и културата на Малайзия. Тази сграда е силно повлияна от мавритански стил. Близката градска галерия на Куала Лумпур разказва историята на града чрез миниатюрни модели и иновативни експонати. Тук ще намерите и фонтан от викторианската епоха, където хората често се събират, за да си почиват. Можете да разгледате и църквата Св. Мария, една от най-старите църкви в Малайзия. Националният музей на текстила, където са изложени традиционни костюми и батик, също е само на няколко крачки.

3.3 “Маджит Ямек” (главната джамия) – ядрото на стария град. 

Джамията Масджид Ямек се намира там, където започва историята на Куала Лумпур. Намира се на издигнат насип при сливането на реките Кланг и Гомбак, които са дали името на града. И двете реки са били склонни към чести наводнения. Въпреки това джамията в повечето случаи е успяла да се задържи над придошлите води. Постройката е внушителна и красива. 

4. Menara Kuala Lumpur

Препоръчваме Ви Menara Kuala Lumpur, където от 420 м височина се открива гледка към целия град. Това е и една от най-високите свободностоящи кули в света и най-високата в Югоизточна Азия. Тя се използва предимно като телевизионна и комуникационна кула, ислямска обсерватория falak и гледна точка над града. Можете да се качите до въртящия се ресторант или откритата платформа за наблюдение. Тя се намира на 300 метра над земята с асансьор за по-малко от минута. Вътре в кулата има няколко атракции. Част от тях включват обърнат с главата надолу музей на забавленията, малък аквариум, магазин за сувенири с висококачествени ръчно изработени изделия и Sky Box, стъклена кутия с гледка към града във всяка посока. Има гледка включително и под краката ви.

Право към Куала Лумпур → линк

За повече информация се свържете с нас на: +359 899 913627 или ни пишете на: voyagebt@gmail.com 

Енигматичният свят на гейша и майко

Въпреки тяхното световно признание, много от тези очарователни фигури остават забулени в мистерия и погрешни схващания.  В този блог ще изследваме историята,