Културните съкровища на Бали

Facebook
X
Telegram
LinkedIn
Pinterest

Още за четене

Бали е известен със своите зашеметяващи плажове и оживен нощен живот. Той обаче също така притежава и съкровищница от културни и исторически забележителности.

Далеч от оживените туристически горещи точки, три места по-специално – Гоа Гаджа, Тирта Емпул и Тегалаланг – предлагат дълбока представа за богатото наследство и духовни традиции на Бали.

Гоа Гаджа: Пещерата на слоновете

Сгушен в прохладната джунгла на село Бедулу, Гоа Гаджа е един от най-старите и най-значимите археологически обекти на Бали. В превод името му означава Пещерата на слона. Докато приближавате мястото, ще бъдете посрещнати от каменна резба на заплашителни лица и демони. Те пазят входа на мистериозна пещера. Издълбани в скалата са сложни мотиви, изобразяващи индуистки богове и митични създания. По този начин се намеква за произхода му като място за медитация и духовно убежище.

Вътре в пещерата ще намерите Т-образна структура с лингам и йони. Те са символи на индуисткия бог Шива и съпругата му Парвати. Атмосферата е спокойна и мистична. Тя ви приканва да съзерцавате духовните практики, които са се развивали тук през вековете. Спокойната среда и древната аура на Гоа Гаджа го правят задължително посещение за всеки, който иска да се рови в духовните корени на Бали.

Тирта Емпул: Храмът на свещената вода

Кратко пътуване на север от Убуд ви отвежда до Тирта Емпул. Това е комплекс от храмове и басейни за къпане, захранвани от естествен извор. Тук балийските индуси идват, за да се пречистят духовно и физически в светите води. Именно за тези води се смята, че имат магическа лечебна сила. Основната атракция на храма е голям правоъгълен басейн с 30 чучура. За всеки от тях се казва, че представлява различна добродетел.

Поклонниците и посетителите участват в ритуално прочистване, известно като „мелукат”. Те се движат от чучур на чучур, молят се и се пречистват под течащата вода. Тук ще видите богомолци, облечени в традиционно облекло. Те са потопени в молитва и ритуал. Това предлага задълбочен поглед върху живата култура на Бали и нейните дълбоки духовни традиции.

Тегалаланг: Терасирани оризови полета

Докато Гоа Гаджа и Тирта Емпул се впускат в духовната страна на Бали, Тегалаланг предлага различен вид културно потапяне чрез своите спиращи дъха терасирани оризови полета. Разположени във високите части на север от Убуд, тези прецизно изваяни пейзажи се спускат надолу по склоновете като зелени стълби. Създава се зашеметяващ гоблен от зеленина, който е едновременно функционален и естетичен.

Системата subak е традиционна балийска кооперативна напоителна система. Тя датира от повече от хиляда години. Благодарение на нея се поддържат тези оризови тераси. Докато се лутате по тесните пътеки, които се вият през нивите, ще срещнете местни фермери. Те се грижат за реколтата си с вековни техники, предавани от поколения. Тегалаланг е не само живописно чудо, но и доказателство за хармонията между балийската култура и природната среда.

Заключение

Изследването на Гоа Гаджа, Тирта Емпул и Тегалаланг предлага многостранно пътешествие в културното и духовно сърце на Бали. От древни пещери, украсени с мистични дърворезби, до свещени води, за които се смята, че притежават лечебни свойства. А не на последно място и до буйни оризови тераси, оформени от вековна традиция. Всяко място разказва уникална история за богатото наследство на Бали и устойчивия дух на хората.

Отвъд плажовете и нощния живот, културните съкровища на Бали са доказателство за начин на живот, който съчетава преклонението пред божественото с дълбокото уважение към естествения свят. Искате ли да се уверите сами? Запишете се за нашата програма до Индонезия и Сингапур –> линк

За повече информация се свържете с нас на: +359 899 913627 или ни пишете на: voyagebt@gmail.com

Енигматичният свят на гейша и майко

Въпреки тяхното световно признание, много от тези очарователни фигури остават забулени в мистерия и погрешни схващания.  В този блог ще изследваме историята,