Кумбх Мела: свидетелство за вяра, традиции и просветление

Facebook
X
Telegram
LinkedIn
Pinterest

Още за четене

Kumbh Mela, Varanasi
Това е културен спектакъл, който се случва само веднъж на 12 години.

Кумбх Мела често е приветстван като „най-голямото събиране на човечеството в света“. Това е забележително събитие, което олицетворява духовния плам на Индия. 

Този грандиозен фестивал се провежда на всеки дванадесет години, въртящ се между четири свещени речни брегове в Индия. Кумбх Мела не е просто фестивал. Това е дълбоко сливане на вяра, култура и наследство. То привлича милиони поклонници от целия свят.

Митология:

Имало едно време в небесните царства на боговете и демоните важно събитие. То било известно като Самудра Мантан ”вълнението на океана”, което било на път да се случи. Целта на това грандиозно начинание било да получат скъпоценните Ратанс и Амрита. Рантас са бижута, а Амрита – нектара на безсмъртието.

Боговете и демоните се събрали на брега на великия космически океан. Те се нуждаели от пръчка за разбъркване на водите. За тази решаваща задача е избрана могъщата планина Мандрачала. Въпреки това, те се нуждаели от здраво въже, за да разбъркат океана. Награджа Васуки, царят на змиите, любезно се предложил за тази цел.

Когато разбъркването започнало, се появили опасения, че масивната планина може да се подхлъзне и да остане потопена в необятната шир на океана. За да предотврати това, благосклонният Бог Вишну взел формата на костенурка, осигуряваща стабилна основа за Мандрачала.

Разбъркването на океана започнало и първото нещо, което изникнало от дълбините, било отрова. Боговете и демоните се разтревожили. Те осъзнали опасностите за цялото творение.

продължение на историята:

В момент на безкористна храброст Бог Шива, Върховното същество, излязъл напред и с готовност изпил смъртоносна отрова. Този смел акт му спечелил името Нилканта. В превод означава “този със синьото гърло”.

Докато бъркането продължава, различни божествени съкровища изплуват, включително Камдхену. Камендху е изпълняваща желанията крава. Изплува и Учайшрава, небесният кон. Крайната награда въпреки това е амрита каласа. Това е гърнето, пълно с нектара на безсмъртието.

Джаянта, синът на бог Индра, зърнал амрита каласа и я грабнал от ръцете на Бог Дханвантари. Въпреки това демоните, под ръководството на техния Гуру Шукрачария, го преследвали безмилостно. За да защити нектара, Джаянта бягал в продължение на дванадесет дни. Всеки ден се равнявал на една година в царството на смъртните.

По време на бягането Джаянта поставил амрита на четири ключови места: Харидвар, Праяградж (в миналото познат като Аллахабад), Нашик-Тримбакешвар и Уджайн. Тези места са белязани от уникално астрологично подравняване на слънцето, луната и планетите. Именно това ги прави свещени места, където Кумбх Мела се празнува.

Бог Брихаспати, подпомогнат от Слънцето, неговия син лорд Шани и Луната, успели да спасят съда с нектар от падане в ръцете на демоните. По този начин той запазва божествената си същност.

Исторически произход

Историческите корени на фестивала могат да бъдат проследени до древни текстове, включително Пураните и различни записи на ранни пътешественици. През вековете Кумбх Мела се превръща в мащабно събитие, символизиращо вечното търсене на духовно просветление и пречистване.

Значение и провеждане на фестивала:

Според Сканда Пурана, значението на Кумбх Мела се простира не само там, където амрита е поставена, но и на местата, където нектарът се е разливал по време на разбъркването .

Тези свещени капки дарили мистични сили на тези места. Така се подтиква празнуването на Кумбх Мела на всяко от четирите места от незапомнени времена. Въз основа на движенията на планетите, Кумбх Мела се случва на редовни интервали. Нормалният Кумбх Мела се провежда на всеки три години, Ардх (половинката) Кумб Мела на всеки шест години в Харидвар и Аллахабад (Праяградж). Пурна (пълен) Кумбх Мела на всеки дванадесет години в Праяградж (Аллахабад), Харидвар, Уджайн и Нашик.

Най-почитаният и чакан е Маха Кумбх Мела, празнуван веднъж на всеки 144 години след 12 Пурна Кумбх Мелас. По време на това божествено сближаване търсачите и поклонниците се събират, за да се изкъпят в свещените води на Тривени Сангам. Те търсят духовно освобождение и безсмъртие. Така легендата за Самудра Мантан и Кумбх Мела продължава да вдъхновяват безброй души в тяхното пътуване до пробуждане и себеоткриване.

Четирите места и тяхното значение

Праяградж (Аллахабад): Разположен е при сливането на Ганг, Ямуна и митичната река Сарасвати. Праяградж се счита за най-благоприятното място за Кумбх Мела. Поклонниците вярват, че вземането на свято потапяне тук по време на фестивала може да очисти греховете и да доведе до спасение.

Харидвар: Разположен е на брега на Ганг в подножието на Хималаите. Харидвар е друго свещено място за Кумбх Мела. Градът е известен със своите гхат (стъпала, водещи до реката), където поклонниците се събират, за да извършват ритуали и да участват в свещената баня.

Уджайн: На ​​брега на река Кшипра, Уджайн има огромно религиозно значение особено за последователите на Бог Шива. Градският храм Mahakaleshwar е основна атракция по време на Кумбх Мела.

Нашик: Това място, на брега на река Годавари, е свързано с епоса Рамаяна. Кумбх Мела в Нашик представлява сближаване на светци, садху (свети хора) и поклонници, участващи в различни духовни практики.

Ритуали и дейности

Кумбх Мела е белязана от множество ритуали и дейности, като „Шаки Схнан“ (кралската баня) е най-важната. По време на Шахи Снан, почитани аскети и духовни водачи от различни Akharas (монашески ордени) водят процесии до реката за церемониално потапяне. Смята се, че този акт пречиства душата и носи божествени благословии.

Други дейности включват:

Духовни беседи: Известни светци и учени изнасят проповеди по духовни и философски теми.

Културни представления: Фестивалът е демонстрация на богатото културно наследство на Индия. Той включва музика, танци и традиционни форми на изкуство.

Йогически практики: Сесиите по йога и медитация привличат участници, търсещи психическо и физическо благополучие.

Kumbh Mela, Varanasi

Модерната Кумбх Мела:

Въпреки древния си произход, Кумбх Мела се адаптира към съвременните времена. Индийското правителство и различни организации гарантират, че инфраструктурата, безопасността и здравните услуги са добре управлявани, за да поемат огромния брой присъстващи. Технологиите играят важна роля с мобилни приложения, стрийминг на живо и актуализации в социалните медии. Те подобряват изживяването както за поклонниците, така и за виртуалните участници.

Видео, за да придобиете представа от Кумбх Мела: тук

Заключение:

Kumbh Mela е повече от религиозно събиране. Това е празник на колективния дух на човечеството и трайния стремеж към духовно израстване. Той обединява хора от различен произход, насърчавайки чувството за единство и преданост. Тъй като Кумбх Мела продължава да процъфтява в съвременната епоха, той остава свидетелство за вечните ценности на вярата, традицията и стремежа към просветление.

Запишете се за нашата програма до Индия и нека заедно участваме в най-голямото събиране на човечеството Кумбх Мела –> линк към нашата програма

 

За повече информация се свържете с нас на: +359 899 913627 или ни пишете на: voyagebt@gmail.com

Енигматичният свят на гейша и майко

Въпреки тяхното световно признание, много от тези очарователни фигури остават забулени в мистерия и погрешни схващания.  В този блог ще изследваме историята,

Kumbh Mela, Varanasi