Лаос: страната на спокойствието

Facebook
X
Telegram
LinkedIn
Pinterest

Още за четене

Луанг Прабанг, Лаос
Луанг Прабанг често е описван като духовното сърце на Лаос и е лесно да разберете защо.

Лаос е страната на спокойствието. Тя е сгушена в сърцето на Югоизточна Азия. 

Със своите пищни пейзажи, богато културно наследство и спокойна атмосфера, Лаос предлага на пътниците уникално и незабравимо изживяване. От спокойните води на река Меконг до древните храмове на Луанг Прабанг, има по нещо за всеки в тази пленителна страна.

  1. Спокойствието на Луанг Прабанг

Една от най-емблематичните дестинации на Лаос е Луанг Прабанг. Тя пленява посетителите с вечната си красота и спокойна атмосфера. Обявен като обект на световното наследство на ЮНЕСКО, този очарователен град е дом на съкровищница от древни храмове, френска колониална архитектура и оживени пазари. Разходете се по улиците, облицовани с храмове със златни покриви. Тук монаси в шафранови дрехи се събират за церемонии по раздаване на милостиня призори. Разгледайте оживения нощен пазар, където можете да пазарувате ръчно изработени текстилни изделия, традиционни занаяти и местни деликатеси. Не пропускайте шанса да изкачите планината Phousi за панорамна гледка към града и река Меконг под него.

Даване на милостиня, Лаос
Монашеството играе централна роля в културата на Луанг Прабанг. Всяка сутрин стотици облечени в шафран монаси се разхождат по улиците, за да събират милостиня от местните жители и туристи. Този ежедневен ритуал, известен като Так Бат, е смирено и спокойно преживяване, отразяващо дълбоко вкоренените будистки традиции, които проникват в града.

2. Културно потапяне във Виентян

Като столица на Лаос, Виентян предлага завладяваща комбинация от чар на стария свят и модерност. Тук можете да разгледате грандиозни храмове като Wat Si Saket и Pha That Luang, най-свещеният паметник в страната. Разходете се спокойно по бреговете на река Меконг. Можете да станете свидетели на залеза, хвърлящ златните си нюанси върху водата. Отдайте се на вкусна лаоска кухня в един от многото улични щандове за храна или луксозни ресторанти в града и се потопете в топлината и гостоприемството на хората от Лаос.

3. Природна красота във Ванг Виенг

За любителите на природата и търсачите на приключения Ванг Виенг е рай, който чака да бъде открит. Заобиколен от извисяващи се варовикови скали, буйни оризища и криволичещи реки, този живописен град предлага безброй дейности на открито. Каяк или тръба надолу по река Нам Сонг, преминавайки през зашеметяващи карстови пейзажи и спокойна природа. Впуснете се в преход през пещерите Pha Tok, където можете да изследвате древни будистки светилища. Те са скрити в пещерите. А за тези, които търсят прилив на адреналин, опитайте скалното катерене или каране с цип сред спиращата дъха природа.

4. Спокойствие по река Меконг

Река Меконг често е наричана „Майката на водите“. Тя тече през сърцето на Лаос, оформяйки пейзажа и културата на страната. Круизът по Меконг предлага уникална възможност да станете свидетели на селския живот по бреговете му, както и зашеметяваща гледка към околните планини и гори. Посетете отдалечени села, недокоснати от модерността. Там традиционните начини на живот издържат и времето сякаш е спряло. Ангажирайте се с местните общности, научете за техните обичаи и традиции и вникнете в богатия гоблен на лаоската култура.

Лаос може да е малък по размер, но е огромен в своята красота и разнообразие. Това е една от най-малко проучените страни в Югоизточна Азия, но предлага много красиви места за посещение. С зашеметяващи водопади и природна красота от север до юг, пътешествениците могат да изследват природни пейзажи, разнообразни култури и фантастичния местен живот. 

Ето и малко интересни факти за страната:

→ Лаос е единствената държава без излаз на море в Югоизточна Азия. Тя граничи с Тайланд на югозапад, Мианмар (Бирма) и Китай на северозапад, Камбоджа на юг и Виетнам на изток. Съвременната западна граница е белязана от река Меконг, главната артериална река в региона.

→ Лаоският е официалният език на Лаос. Това е тонален език от групата на тайските езиц. Тази група включва също тайландски и шанския език на Бирма. Други местни езици включват кхму, хмонг, виетнамски и над 100 други. Основните използвани чужди езици са френски и английски.

→ Преобладаващата религия в Лаос е Теравада будизмът, който се изповядва от 67% от населението. Около 30% също практикуват анимизъм, в някои случаи заедно с будизма. Има малко население от християни (1,5%), бахаи и мюсюлмани. Официално, разбира се, комунистически Лаос е атеистична държава, но страната предлага уникално изживяване за пътниците.

–> Лаос е надарен със зашеметяващи природни пейзажи, включително буйни гори, каскадни водопади и спокойни реки. Непокътнатата красота на страната привлича любителите на природата, предлагайки възможности за преходи, каране на каяк и изследване на отдалечени райони.

–> За разлика от някои съседни страни, Лаос е запазил голяма част от своята автентичност и чар, предлагайки на пътниците истинско изживяване далеч от масовия туризъм. Ще намерите приятелски настроени местни жители, вкусна кухня и спокойна атмосфера, която насърчава релаксацията и потапянето в местния начин на живот.

–> Лаос често е описван като „Земята на милион слона“, което отразява неговия спокоен и незабързан ритъм на живот. Пътуващите, търсещи почивка от суматохата на съвременния живот, ще оценят спокойната атмосфера и възможността да се отпуснат в спокойна обстановка.

Елате и открийте магията на Лаос – няма да останете разочаровани.

Вижте нашата програма до Тайланд, Лаос и Камбоджа тук –> линк

 

 

 

 

 

За повече информация се свържете с нас на: +359 899 913627 или ни пишете на: voyagebt@gmail.com

Енигматичният свят на гейша и майко

Въпреки тяхното световно признание, много от тези очарователни фигури остават забулени в мистерия и погрешни схващания.  В този блог ще изследваме историята,

Луанг Прабанг, Лаос