Луанг Прабанг – духовното сърце на Лаос

Facebook
X
Telegram
LinkedIn
Pinterest

Още за четене

Луанг Прабанг, Лаос
Сгушен в планинския район на Северен Лаос, Луанг Прабанг е град, който излъчва чар и спокойствие.

Обект е на световното наследство на ЮНЕСКО от 1995 г.

Този древен град се слави с уникалната си комбинация от традиционна лаоска култура и колониална френска архитектура. Предлага на посетителите поглед към сърцето на лаоската култура.

История:

Историята на Луанг Прабанг датира от хилядолетие. Първоначално известен като Muang Sua, градът става столица на първото лаоско кралство, Lan Xang. Това се случва през 14 век при крал Fa Ngum. Историческото значение на града е вплетено в самата му тъкан, с многобройни храмове, пагоди и исторически обекти. Те стоят като свидетелство за неговото богато минало.

Френският колониален период оставя незаличима следа в Луанг Прабанг, най-вече в неговата архитектура. Очарователните улици са облицовани с вили във френски стил, пекарни и кафенета. Създава се уникална комбинация от Изток и Запад. Това сливане на култури е определяща черта на Луанг Прабанг. Тя го отличава от другите градове в Югоизточна Азия.

Как е известен Луанг Прабанг?

Луанг Прабанг често е описван като духовното сърце на Лаос и е лесно да разберете защо. Градът е дом на над 30 храма, всеки със собствена уникална история и архитектурен стил. Най-емблематичният е Wat Xieng Thong, храм от 16-ти век. Той е украсен със сложни мозайки и дърворезби.

Монашеството играе централна роля в културата на Луанг Прабанг. Всяка сутрин стотици облечени в шафран монаси се разхождат по улиците, за да събират милостиня от местните жители и туристи. Този ежедневен ритуал е известен като Так Бат. Той е смирено и спокойно преживяване, отразяващо дълбоко вкоренените будистки традиции, които проникват в града.

Могъщата река Меконг тече покрай Луанг Прабанг. Тя осигурява не само зашеметяващ фон, но и жизненоважен спасителен пояс за жителите на града. Речните круизи предлагат уникална гледна точка към града и околните му пейзажи. Разкрива се тучна зеленина, скрити пещери и отдалечени села.

Какво можете да правите тук?:

На кратко разстояние от града се намират спиращите дъха водопади Kuang Si. Тези многоетажни водопади се спускат в тюркоазено сини басейни и се създава живописно природно чудо. Посетителите могат да плуват в освежаващите води и да изследват околните пътеки.

Нощният пазар на Луанг Прабанг е оживена витрина на местното майсторство. Разхождайки се из пазара, ще намерите множество ръчно изработени текстилни изделия, традиционни облекла, бижута и произведения на изкуството. Пазарът също е чудесно място да опитате местни деликатеси, от пикантни лаоски колбаси до сладки кокосови палачинки.

Лаоска кухня:

Кулинарната сцена в Луанг Прабанг е възхитителна комбинация от традиционни лаоски вкусове и френски влияния. Ястията, които трябва да опитате, включват Laap (пикантна месна салата), Tam Mak Hoong (салата от папая) и вездесъщия лепкав ориз. За уникално изживяване при хранене се насладете на храна в един от крайречните ресторанти, докато гледате залеза над Меконг.

Луанг Прабанг е център на традиционните лаоски изкуства и занаяти.

Луанг Прабанг е нещо повече от град. Това е пътуване през времето, културата и природата. Неговата спокойна атмосфера, богата история и живи традиции го правят сърцето на лаоската култура. Независимо дали разглеждате древни храмове, ставате свидетели на вековни ритуали или просто се потапяте в природната красота, Луанг Прабанг предлага незабравимо изживяване, което ще остави траен отпечатък в душата ви.

Забележителности:

  1. Храмът Ват Сангхонг (Wat Sene Souk Haram): Този храм се отличава с изключително красивата си архитектура и една от най-значимите светилища в града.
  2. Храмът Ват Хо Прабанг (Wat Ho Pha Bang): В този храм се пази една от най-светите реликви на Лаос – статуята на Буда, известна като Прабанг.
  3. Храмът Ват Хау Сок (Wat Xieng Thong): Това е един от най-значимите и красиви храмове в Луанг Прабанг, с богата история и великолепна декорация.
  4. Кралският дворец (Royal Palace Museum): Бившата резиденция на лаоските монарси, която днес е музей, показващ богатството и културата на страната.
  5. Връх Фуси (Mount Phousi): Върхът на този хълм предлага невероятни гледки към града и река Меконг, особено по време на залез.
  6. Културен парк Куанг Си (Kuang Si Cultural Park): Посетете този парк, за да видите прекрасните водопади Куанг Си, както и за да се насладите на къпане в естествени басейни.

Елате и разгледайте Луанг Прабанг с нас по време на нашето пътуване до Камбоджа, Тайланд и Лаос –> линк към нашата програма.

За повече информация се свържете с нас на: +359 899 913627 или ни пишете на: voyagebt@gmail.com

Енигматичният свят на гейша и майко

Въпреки тяхното световно признание, много от тези очарователни фигури остават забулени в мистерия и погрешни схващания.  В този блог ще изследваме историята,

Луанг Прабанг, Лаос