Манила: Сърцето на Филипините

Facebook
X
Telegram
LinkedIn
Pinterest

Още за четене

Manila, Philippines
Манила е оживената столица на Филипините. Това е град, който пулсира с енергия, история и култура.

 

Манила – това е сърцето на Филипините. От оживените улици до историческите си забележителности, града предлага завладяваща комбинация от старо и ново. Нека да тръгнем на пътешествие из този динамичен метрополис и да разкрием многото му съкровища.

Манила е град на ярки контрасти, където извисяващи се небостъргачи стоят рамо до рамо с архитектура от колониалната епоха. В един момент се движите в хаотичния трафик на центъра на града, а в следващия се разхождате из спокойния оазис на вековен парк.

Старият град, Интрамурос:

Никое посещение в Манила не е пълно без да разгледате Интрамурос. Това е историческият ограден град, който някога е бил седалище на испанското колониално управление. Тук тесни калдъръмени улички водят до вековни църкви, крепости и площади. Всички те предлагат поглед към колониалното минало на града. Не пропускайте емблематичната църква Сан Агустин, обект на световното наследство на ЮНЕСКО. Известна е със своята зашеметяваща барокова архитектура и богато украсен интериор.

Парк Ризал:

Друго ключово място е паркът Ризал. Наречен е в чест на филипинския национален герой, д-р Хосе Ризал. Паркът е обширно зелено пространство, което служи като убежище сред шума и суетата на града. Посетителите могат да разгледат поддържаните му градини и да се разходят по спокойните му лагуни. Там можете да отдадете почит на паметника на Ризал. Това е извисяваща се бронзова статуя, която стои като символ на филипинския национализъм и устойчивост.

Историческо минало:

В началото:
Преди пристигането на испанските колонизатори през XVI век, Манила е била процъфтяващо селище. Населението на града тогава е било местни народи като тагалозите, капаманганите и висайците. Районът бил известен като Майнилад. Името произхожда от термина „нила“, отнасящ се до цъфтящо мангрово растение. То изобилства в региона.

XVI / XVII век

През 1571 г. испанският конкистадор Мигел Лопес де Легаспи основава град Манила. Определя го като столица на Испанската Източна Индия. Прави го седалище на испанската колониална власт във Филипините. Под испанското управление Манила процъфтява като търговски, религиозен и административен център в Югоизточна Азия. Градът станал център на галеонната търговия Манила – Акапулко. Тя свързвала Азия с Америка чрез печеливши морски маршрути.

Растежът на Манила бил подхранван от притока на китайски търговци, които се заселили в града. Те допринесли за икономическия му просперитет. Местните общности също играят значителна роля в оформянето на културата на Манила. Градът има влияния от малайските, индуистките и ислямските традиции.

XVIII / XIX век

През 1762 г., по време на Седемгодишната война, британските сили превземат Манила от испанците. Те били водени от адмирал Самюъл Корниш и генерал Уилям Дрейпър. Британската окупация продължава почти две години. След това градът е бъде върнат под испански контрол през 1764 г. съгласно условията на Парижкия договор.

След Испанско-американската война през 1898 г. Манила е под американско колониално управление. Градът претърпява модернизация и градско развитие. И0зграждат се пътища, мостове и обществени сгради.

XX век и Втората световна война:

Манила също преживява значителни разрушения по време на Втората световна война. Най-големите от тях са по време на битката за Манила през 1945 г. Тогава градът е тежко бомбардиран и претърпява широко разпространени разрушения.

След Втората световна война Манила преминава през период на възстановяване. Филипините получават Независимост от Съединените щати през 1946 г. Манила става столица на новосъздадената Република Филипини. Градът продължил да расте и да се развива като политически, икономически и културен център на нацията.

Градът днес:

Днес Манила е оживен мегаполис и един от най-населените градове в света. Известен е с оживения си уличен живот и историческите си забележителности. Не по-малко известен обаче е и с разнообразното си културно наследство. Манила предлага богат набор от преживявания, които отразяват нейната вековна история и динамично настояще.

Градът е дом на множество културни и исторически забележителности. Част от тях включват катедралата, двореца Малакананг (официалната резиденция на филипинския президент) и Националния музей на Филипините. Тези обекти показват богатото наследство, изкуство и история на страната.

Манила предлага разнообразни възможности за търговия и развлечения. От луксозни търговски центрове и търговски квартали до оживени улични пазари и нощни пазари. Тук има всичко!

Манила оживява през нощта, предлагайки оживена нощна сцена с множество барове, клубове и развлекателни заведения. Модни барове на покривите, оживените нощни пазари и караоке баровете, известни на местно ниво като „видеоке“, са само част от местата. Манила предлага много възможности за забавление и вълнение през нощта.

Защо да посетите града:

1. Испанското наследство е добре запазено

До днес филипинците признават 300-годишното управление на испанците във Филипините. Включени са в учебната програма на училищата. Също така националното правителство съхранява исторически сгради, забележителности, музеи и други места, построени по време на испанската епоха. Когато посетите Манила, ще видите част от испанската колониална история.

2. Храната определено е задължителна

Филипинците обичат да готвят и да ядат. Ще намерите ресторанти, магазини за бързо хранене, щандове с храна, наречени carinderia. Има и колички с храна, които предлагат разнообразни филипински специалитети. Един от тях е пилешкото (или свинско) адобо, в което месото се маринова в смес от соев сос и оцет. Други известни филипински ястия, които трябва да опитате, са балут (улична храна от патешки ембриони) и синиганг (кисела яхния от месо). Не по-малко важен е любимият филипински десерт хало-хало.

3. Манила е домът на най-стария китайски квартал в света

Китайският квартал на Манила, който е известен като Binondo, е разположен в хълмист пейзаж. Бинодо е създаден първоначално за китайски имигранти, които са се превърнали в католици. 

4. Залезът на Манила Бей

Манила Бей е едно от най-добрите места в страната, където може да се види залеза. Да видиш как слънцето сякаш се спуска над хоризонта на залива без да се отвличаш от нещо на преден план. Какво блаженство! Определено е зашеметяващо преживяване за всеки. Както чужденците, така и местните жители са съгласни, че залеза на Манила Бей е един от най-добрите в света. Ако искате да се насладите на перфектната гледка към морето и залез слънце, отидете на палубата. Можете да го направите и в салона на близките високи хотели. Също така и по време на разходка по плажа в Манила преди зазоряване.

5. Повозете се на карета 

Само във Филипините ще се насладите на пътуване в превозно средство, което е покрито с няколко ярки цветове и силна музика. По същия начин, се възползвайте от възможността да се качите на карета, теглена от коне. Чудесен начин да видите известните исторически забележителности на Манила.

Заключение:

Манила е град, който пленява сетивата и вълнува душата. От богатата си история и културно наследство до модерните си небостъргачи и оживени улици, Манила си заслужава всяка една секунда. Тя предлага едно наистина незабравимо изживяване за посетителите. Така че елате, потопете се в оживения гоблен от гледки, звуци и вкусове. Те правят Манила една от най-динамичните столици на Азия. Отправете се на пътешествие към сърцето на Филипините –> линк

 

За повече информация се свържете с нас на: +359 899 913627 или ни пишете на: voyagebt@gmail.com 

Енигматичният свят на гейша и майко

Въпреки тяхното световно признание, много от тези очарователни фигури остават забулени в мистерия и погрешни схващания.  В този блог ще изследваме историята,

Manila, Philippines