Мелака – историческото сърце на Малайзия

Facebook
X
Telegram
LinkedIn
Pinterest

Още за четене

мелака малайзия
Мелака, Малайзия

 Обикновено свързваме пътуванията в Азия с плажове, екзотични растения и животни. Рядко ги свързваме с места с подобна артистична и еклектична атмосфера като град Мелака.

Мелака често е наричана историческото сърце на Малайзия Тя е очарователен град, който безпроблемно съчетава миналото и настоящето. Разположен на югозападния бряг на Малайския полуостров, Мелака (или Малака) е обект на световното наследство на ЮНЕСКО. Градът изобилства от исторически забележителности, живи културни преживявания и възхитителни кулинарни приключения. 

Разположен недалеч от Куала Лумпур, столицата на Малайзия, този град има всички основания да бъде цветна смесица от континенти и традиции. В миналото той е владян от португалци, холандци и британци. В наши дни е населяван от китайци и мали. Това място носи отпечатък и привкус на всички преминали от там народи. Пресичащата града едноименна река добавя колорит към и така цветното място. През 2011 година централната част на града и нейните традиционни сгради са включени в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство.

Какво можете да видите в Мелака?

За посетителите на града интерес предизвикват най-старата джамия и най-старият китайски храм в страната. Също така традиционната китайска кухня Nyonya, както и безбройните занаятчийски галерии и ателиета. Това е място, в което при по-внимателно вглеждане в сянката на лоджии и растения, ще откриеш ресторанти и кафенета. В тях можете да прекарате спокойни часове, изчаквайки внезапният дъжд да отмине.

Именно зад такива тесни фасади, които на пръв поглед с нищо не биха привлекли вниманието, са скрити и три великолепни места. В тях всеки би могъл да отседне.

Първото от тях Soon Lum и David Chang създават срещу кафенето и ресторанта им. Така го и кръщават – отсреща (Opposite). Те се залавят със задачата да реставрират няколко къщи, строени около 1940 година. Къщите се намират в района на туристическата улица Jonker. Постепенно ги превръщат в съвременни лофт пространства. Ако попаднеш в тях, не би искал да си тръгнеш. Скрити са зад сянката на зеленина и са обърнали гръб на шума от туристите. Тези къщи са истински оазис за гостите. Да откриеш духа и привкуса на Европа в Азия е лукс, който може да бъде преживян, но не и разказан. Опитът на Soon във филмовите продукции и този на David в модата се обединяват в тези проекти. Целта е да се постигне декор, в който успешно съжителстват светлина и сумрак. Откриват се елементи от всякакви епохи и континенти, от различни стилове и теми. Резултатът е може би познат, но по своему пленителен и дава желание да се завръщаш в този малък град на потайностите.

Червеният площад:

В Мелака се намира емблематичният холандски площад, известен още като Червения площад. Наречен е така, благодарение на своите ярки червени сгради. В Stadthuys, старата канцелария на холандския губернатор, сега се помещава Историческият и етнографският музей. Той предлага дълбоко гмуркане в мултикултурното наследство на Мелака.

Наблизо е и църквата Christ Church. Тя е впечатляваща червена сграда с отличителен холандски архитектурен стил. Вътре дървените греди и античните пейки разказват истории за холандската колониална епоха на Мелака.

Jonker street:

Когато слънцето залезе, е най-доброто време да се посети улица Jonker. Тя оживява всяка събота и неделя вечер с нощния си пазар. От местни занаяти и антики до изкусителна улична храна, Jonker Street предлага всичко, нужно на човек. Това е едно чудесно място. Там можете да се насладите на местни деликатеси като пилешки оризови топчета и сендол. Той е сладък десерт, приготвен с настърган лед, кокосово мляко и палмова захар.

Baba & Nyonya

Уникалната перанаканска култура на Мелака е смесица от китайски и малайски влияния. Може да се изживее най-добре в музея на наследството Baba & Nyonya. Музеят се помещава в красиво запазена градска къща в Перанакан. Той демонстрира богатия начин на живот на китайците от Пролива. Сложните мебели, богато украсените костюми и семейните реликви предоставят завладяващ поглед към тази хибридна култура.

Круиз по река Мелака:

Друг акцент в Мелака е спокоен круиз по река Мелака. 45-минутното пътуване по криволичещата река предлага различна гледна точка на града. Минава се покрай очарователни кафенета, цветни стенописи и исторически сгради. Това е релаксиращ начин да видите смесицата на Мелака от чар на стария свят и модерна жизненост.

Дворецът на султана и мемориалът на Независимостта:

Не на последно място, можете да посетите Дворецът на султаната Мелака и Мемориалът на Независимостта. Дворецът на султана Мелака е реплика на двореца от 15-ти век на султан Мансур Шах. В дървената конструкция, разположена сред красиви градини, се помещава Културният музей на Мелака. Той предоставя представа за епохата на Малайския султанат. В непосредствена близост до двореца се намира Мемориалът на Независимостта. Той „описва“ пътуването на Малайзия към Независимостта. Експонатите и снимките предлагат трогателно напомняне за борбата и триумфа на страната.

Заключение:

Мелака е град, който пленява със своята богата история, жизнена култура и изискана кухня. Всяко кътче от този обект на световното наследство на ЮНЕСКО има история за разказване, от колониалното минало до мултикултурното му настояще. 

Вижте нашата програма до Малайзия и Сингапур тук –> линк

 

За повече информация се свържете с нас на: +359 899 913627 или ни пишете на: voyagebt@gmail.com

Енигматичният свят на гейша и майко

Въпреки тяхното световно признание, много от тези очарователни фигури остават забулени в мистерия и погрешни схващания.  В този блог ще изследваме историята,

мелака малайзия