Нара и Уджи – природната красота на Япония

Facebook
X
Telegram
LinkedIn
Pinterest

Още за четене

Сред спокойните пейзажи на японската префектура Нара, се намира едноименният град. Той е пропит с история и традиции. 

Нара се намира в централната част на японския архипелаг, на остров Хоншу. Граничи с градовете Киото на запад, Осака на югозапад и Мие на югоизток.

Със своите древни храмове, живописни паркове и дружелюбни елени, Нара предлага на посетителите да надникнат в богатото културно наследство и природна красота на Япония.

История:

Първата постоянна столица на Япония е основана през 710 г. в Хейджо. Това е градът, известен днес като Нара (奈良). Преди това столицата се мести на ново място, когато нов император се възкачва на трона.

Влиянието и политическите амбиции на могъщите будистки манастири в града се превръщат в сериозна заплаха за правителството. По тази причина столицата е преместена от Нара в Нагаока през 784 г. и няколко години по-късно в Киото.

Географско местоположение:

Нара се намира на по-малко от един час от Киото и Осака. Поради историческото си значение, градът остава пълен с културни съкровища. Тук се намират някои от най-старите и най-големите храмове в Япония.

Какво можете да правите в Нара?:

Потопете се в богатото културно наследство на Нара като изследвате традиционните квартали като Нарамачи. Тук вековни търговски къщи и занаятчийски работилници предлагат поглед към миналото на Япония.

Открийте традиционните изкуства и занаяти, опитайте местните деликатеси и се насладете на топлотата и гостоприемството на местните хора.

Освен културните си атракции, Нара е благословена и със зашеметяващи природни пейзажи. Те включват буйни гори, живописни планини и спокойни реки. 

Възползвайте се от жизнената атмосфера на фестивалите и събитията в Нара. Чрез тях се отбелязват културните традиции и сезонната красота на града. От зрелищната церемония за изтегляне на вода в храма Тодай-джи до цветните фестивали на фенерите, които се провеждат през цялата година, винаги има нещо вълнуващо, което се случва в Нара.

Население:

Към 1 април 2017 г. градът има приблизително население от 359 666 души и гъстота на населението от 1300 души на km2. Най-високата концентрация на домакинства и на население се намира в по-новите бедни квартали. Те се намират по протежение на линията Кинтецу, свързваща града с Осака. В града има около 3000 регистрирани чужденци, от които корейците и китайците са двете най-големи групи.

Легенда и съвремие:

Според легендарната история на светилището Касуга, бог Такемиказучи пристигнал в Нара на бял елен, за да пази новопостроената столица Хейджо-кьо. Оттогава елените се считат за райски животни, защитаващи града и страната. Питомни петнисти елени (известни още като петнисти елени или японски елени) бродят из града, особено в парка Нара. През 2015 г. в Нара е имало повече от 1200 елена. Доставчиците на закуски продават sika senbei (крекери за елени) на посетителите, за да могат да нахранят елените. Някои елени са се научили да се кланят, за да получат сенбей от хората.

Оризовите бисквити, с които обикновено се хранят елените, нямат фибри и други хранителни вещества, от които се нуждаят елените. Когато елените ядат твърде много оризови бисквити, това причинява дисбаланс на чревния микробиом на елените. 7 от 8 разрязани елена са имали „индекс на бъбречна мазнина“ (който измерва колко мазнина е прикрепена към бъбреците) под 40%, което показва недохранване на елена. 

Мъжките елени шика в парка Нара тежат средно само 30 килограма. 

Елените са станали толкова многобройни в парка Нара, че няма достатъчно трева, за да могат всички те да живеят изцяло на трева. Създава се зависимост от хората за оризови бисквити. Тази липса на трева също кара елените да прибягват до ядене на неспецифични за тях храни и растения, които обикновено не биха яли.

Значение на името:

Предложени са редица теории за произхода на името „Нара“. Втората теория в списъка, от забележителния фолклорист Кунио Янагита (1875–1962), е най-широко приета в момента.

  • Нарасу:

Nihon Shoki (Хрониките на Япония, втората най-стара книга за класическата японска история) предполага, че „Nara“ произлиза от narasu (изравнявам). Според този разказ, през септември в десетата година на император Суджин, „водещите избрани войници (бунтовниците) тръгват напред. Те изкачват Нара-яма (хълмове, разположени на север от Хейджо-кьо) и ги подреждат. Императорът набира сили и сплесква дървета и растения, затова планината се нарича Нара-яма. Въпреки че самият разказ се счита за народна етимология и малко изследователи го смятат за исторически, това е най-старото оцеляло предложение. То е лингвистично подобно на следващата теория на Янагита.

  • Плоска земя

Теория за „плоска земя“ (понастоящем най-широко приета): В своето изследване на имената на места от 1936 г. авторът Кунио Янагита заявява, че „топографската характеристика на област с относително лек наклон от склона на планина, която се нарича тайра в източна Япония и хае в южната част на Кюшу, се нарича нару в региона Чугоку и Шикоку (централна Япония). Тази дума води до глагола нарасу, наречието нараши и прилагателното наруши.“ Това се подкрепя от записи в диалектен речник за съществителни, отнасящи се до равнинни области: naru (намерено в област Аида, префектура Окаяма и област Кетака, префектура Тотори) и naro (намерено в префектура Кочи); и също чрез прилагателно наруи, което не е стандартен японски, но се среща в цяла централна Япония, със значения на „нежен“, „леко наклонен“ или „лесен“. Янагита допълнително коментира, че начинът, по който толкова много от тези имена на места са написани с помощта на знака 平 („плоско“) или други знаци, в които той е елемент, показва валидността на тази теория. 

  • Дъб

Идеята, че Nara произлиза от 楢 nara (на японски за „дъб, широколистен Quercus spp.“) е следващото най-често срещано мнение. Тази идея е предложена от лингвист Йошида Того. Това съществително за растението може да се види още в Man’yōshū (7–8 век) и Harima-no-kuni Fudoki (715). Последната книга твърди, че името на място Нарахара в Харима (около днешния Касай) произлиза от това дърво нара, което може да подкрепи теорията на Йошида. Обърнете внимание, че името на близкия град Кашихара (буквално „жива дъбова равнина“) съдържа семантично подобна морфема (японски 橿 kashi „жив дъб, вечнозелен Quercus spp.“).

Nara може да е заемка от старокорейски, свързана със среднокорейски narah и съвременен корейски nara (나라: „страна“, „нация“, „кралство“). Тази идея е представена от лингвиста Мацуока Шизуо. 

Съществува идеята, че Нара е близък до тунгуския na. В някои тунгуски езици като орок (и вероятно език когурьо), na означава земя, земя или други подобни. Някои спекулират за връзка между тези тунгуски думи и старояпонски nawi, архаична и донякъде неясна дума, която се появява в глаголните фрази nawi furu и nawi yoru („настъпва земетресение, да има земетресение“). 

Заключение:

Като цяло, Нара обещава незабравимо и завладяващо пътешествие из миналото и настоящето на Япония. Тук древните традиции, природната красота и топлото гостоприемство се сливат, за да създадат едно незабравимо изживяване.

2. Уджи

Уджи е живописен град, разположен в южната част на префектурата Киото, Япония. Известен е със своята богата история, културно значение и зашеметяваща природна красота. Уджи предлага на посетителите завладяваща комбинация от древни традиции и модерен чар.

Уджи се смята за един от най-важните райони за производство на чай в Япония и е известен с висококачествения си матча (зелен чай на прах) и сенча (зелени чаени листа). Градските чайни плантации и свързаните с тях индустрии процъфтяват от векове. Това прави Уджи мека за любителите на чая.

Забележителности: 

Храмът Бьодо-ин е една от най-известните забележителности на Уджи и е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Построена през 11-ти век, Храмната зала на феникса (Ху-до) е изобразена на монетата от 10 йени и е известна с изящната си архитектура и живописна красота. Спокойните градини на храма са украсени с черешови цветя през пролетта и цветни листа през есента. Те осигуряват спокойно уединение на посетителите.

Река Уджи тече през сърцето на града. Тя предлага живописни гледки и възможности за спокойни плавания с лодка по нежните й течения. 

Уджи е пропит с история и се споменава в много класически японски литературни произведения. Те включват „Разказът за Генджи“ от Мурасаки Шикибу. Това е един от най-ранните романи в света. Посетителите могат да изследват исторически обекти като светилището Уджигами. То е едно от най-старите шинтоистки светилища в Япония, и руините на моста Уджи, който играе значителна роля в развитието на града.

С какво е известен Уджи?:

В допълнение към чайната си култура, Уджи е известен с вкусната си местна кухня. Посетителите могат да се насладят на традиционни ястия като сладкиши от Уджи матча, удон и грилована змиорка (унаги). Могат и да опитат сезонни деликатеси, направени от пресни местни съставки.

Уджи е известен с производството на прибори за чай Uji. Умели занаятчии в Уджи създават традиционни прибори за чай, като купи за чай, лъжички за чай и бъркалки за чай. Те са високо ценени от любителите на чай по целия свят. Уджи е и родното място на чаената церемония в стил Уджи. Чайната церемония в стил Уджи подчертава признателността към матча и е известна със своя фокус върху простотата, спокойствието и уважението.

Уджи е известен със своите традиционни дървени мостове. Градът може да се похвали с няколко живописни дървени моста. Част от тях включват моста Uji и моста Byodo-in Templе. Те добавят специфична нотка към очарованието на градския пейзаж.

Географско местоположение:

Уджи е удобно разположен в близост до Киото и Осака, което го прави идеална дестинация за еднодневна екскурзия за пътешественици, изследващи региона. Градът е достъпен с влак от големите градове. Гарата Уджи служи като основен транспортен център. 

История:

Уджи е основан през 4 век от полумитичния император Оджин, за когото се твърди, че е построил дворец тук. Градът наистина става известен, когато шогунът Ашикага Йошимицу силно насърчава отглеждането и производството на чай в района по време на неговото управление от 1358-1408 г.  

Приказката за Генджи се развива в Уджи. Това е един от първите романи в света.

Написан от Мурасаки Шикибу през 11 век, този литературен шедьовър се развива в град Уджи и дава поглед към периода Хейан в Япония. Уджи има дълга и богата история, датираща от повече от хиляда години.

Градът е важен културен и политически център по време на периода Хейан и играе значителна роля в развитието на японската култура.

Светилището Уджигами е най-старото шинтоистко светилище в Япония. Датиращо от 8-ми век. То има значително историческо и религиозно значение и е обявено за обект на световното наследство на ЮНЕСКО.

Заключение:

Като цяло, смесицата от чайна култура, исторически забележителности, природна красота и кулинарни изкуства прави Уджи завладяваща дестинация за посетители, които искат да се потопят в богатото културно наследство и живописните пейзажи на Япония.

Вижте нашата пролетна програма до Япония тук –> линк

Вижте нашата есенна програма до Япония тук –> линк

 

 

 

 

 

За повече информация се свържете с нас на: +359 899 913627 или ни пишете на: voyagebt@gmail.com

Енигматичният свят на гейша и майко

Въпреки тяхното световно признание, много от тези очарователни фигури остават забулени в мистерия и погрешни схващания.  В този блог ще изследваме историята,