6870 лв

16 дни/13 нощувки
04.08 - 19.08.2024 г. - Има места! Малка, бутикова група!

Остров Борнео и Бруней - приключение в Джунглата

0
Дни
0
Града
0
Забележителности
Дни
Часове
Минути
Секунди

изживей 14 незабравими дни

Програма
НОВО !!! Дива Малайзия, с посещение и на Бруней!

04.08 – 19.08.2024 г. 

София – Куала Лумпур -о.Борнео : Мири ; Мулу ; Бруней ;  Кота Кинабалу ; Сандакан ;   Куала Лумпур – София

 • 6870 лв. с настаняване в 3 и 4 звездни къщи за гости с отлични оценки.

* Обявените дати са за организирано пътуване с група от 8 – 10 човека и водач на български език!

Ако желаете да пътувате индивидуално (без водач), се свържете с нас да ви направим оферта за датите, броя дни и местата, които искате да посетите! Ние ще направим за вас цялата логистика, ще ви дадем съвети и ще ви помогнем да направите пътуването си незабравимо!

 • Самолетен билет София – Куала Лумпур –  Куала Лумпур – София с включени летищни такси
  *Цената на самолетните билети е калкулирана в най-ниската икономическа класа. При желание да се избере друг вариант на полет, различен от предложения се доплаща разликата в цената на самолетния билет
 • Вътрешен полет Куала Лумпур – Мири с включени летищни такси и 1 чекиран багаж от 20 кг.
 • Вътрешен полет Сандакан – Куала Лумпур с включени летищни такси и 1 чекиран багаж от 20 кг.
 • 12 нощувки в 3* и 4*, настаняване в къщи за гости
 • 12 закуски , 8 обяда ,6 вечери
 • Разглеждане на най-известните забележителности в Куала Лумпур, о.Борнео и Бурней
 • Входни такси по местата упоменати в програмата
 • Всички трансфери по програмата
 • Български водач-преводач с опит, пътувал и живял в Югоизточна Азия
 • Медицинска застраховка с покритие 10 000 евро на човек
 • Лични разходи ~ 700лв.;
 • Бакшиши – около 60 долара на човек;
 • Допълнително се заплаща ~ 700 лв. за единична стая;
 • Допълнителен транспорт или мероприятие извън програмата
 • Застраховка „Отмяна на пътуване“
 • 100 лева капаро при записване
 • Плащане на  депозит до 50%  от сумата по банков път до 5 месеца преди датата на отпътуване.
 • Местата се гарантират единствено и само чрез плащането на депозита! Възможно е плащане на вноски – обадете се и заедно ще измислим най-доброто решение! Доплащане на цялата сума 30 дни преди заминаването.
 • Копие на международния Ви паспорт
  Важно!

  Международният паспорт трябва да е валиден най-малко 6 месеца от датата на заминаване.
 • За контакти:  Воаяж Би Травел ЕООД, лиценз No РК-01-7617 Борислава Илиева, Мениджър Пътувания 
 • Тел. : 0899 913 627 
 • имейл:  voyagebt@gmail.com
 • Банкови данни:  Воаяж Би Травел ЕООД Уникредит Сметка в лева IBAN – BG92UNCR70001522746415
 • Моля, при платежното нареждане отбележете : 1. Основание: Екскурзия до Борнео и Бруней 2. Получател: Воаяж Би Травъл ЕООД 3. Наредител: Вашето име
 •  

Визов режим: Не се изискват визи за българи.

Програмата, която Ви предлагаме, е изключителна, защото в нея е събрано най-доброто от о-в Борнео и Бруней и е уникална на пазара.

Местата за настаняване, с които работим, са подбрани за да предоставят както нужното удобство, така и много важната централна локация. Има няколко вътрешни полети, за да е максимално удобно за клиентите ни и да не се губи излишно време в пътуване. 

Специални сме, защото работим с фиксирани цени – не Ви искаме впоследствие допълнителни пари за самолетния билет. Ще ви дадем алтернатива, ако конкретен полет се е покачил, но най-важното е, че цената остава СЪЩАТА.

Ако изберете нас, няма да имате скрити плащания, ще сте запознати с всичко още от самото начало!

 Едно автентично приключенско изживяване в сърцето на тропическите гори на остров Борнео. Програма, създадена с много ентусиазъм и любов от приключенци за приключенци , любители на природата и търсачи на силни усещания.

Борнео е третият по големина остров в света и единственият, чиято територия е поделена между 3 държави – Малайзия, Индонезия и Бруней. По-голямата част от него е заета от гъсти екваториални гори, които според някои учени са едни от най-старите в света. Борнео се отличава от останалите части на света със своето огромно био разнообразие  удивляващо учените, които често намират там нови и непознати до сега видове растения и животни. Островът е известен с огромното си разнообразие от орхидеи и Гигантската Рафлезия, най-голямото растение в света с диаметър повече от 1 м и тежащо над 10 кг.  Гостите на Борнео могат да се насладят на девствената му джунгла, останала последен дом на множество застрашени видове.

С нашето пътешествие ще имате възможност да се потопите в различните местни култури , да опознаете  столицата на Малайзия – Куала Лумпур и пещерите Бату Кару, изключителните природни богатства на остров Борнео – Посещение на уникални по рода си пещери, Трекинг в Джунглата до спиращите дъха със своята магична красота скални образувания- Пинакълс ,Живописни круизи с лодка, даващи възможност да изследваме дивата природа по-обстойно ,посещение на резерват за орангутани.

Ще се потопим във водите на естествени минерални извори , ще разгледаме ботаническата градина на Кота Кинабалу, разходки в тропическите гори , ще  усетим живота и културата на месните от  близо ,като нощуваме в техните традиционни дълги къщи ,ще посетим една екзотична и много интересна страна Бруней Даруссалам. 

Отиваме в най-подходящото и приятно време от годината – сухия сезон.

Полет до Куала Лумпур. Полетът е вечерен, с кратък престой в Истанбул. Пристига се в Куала Лумпур късния следобед на следващия ден. Ще имаме време за кратка разходка, вечеря и почивка.

Може да се отправим към някой от нощните пазари, откъдето да започнем нашето екзотично приключение в оживената столица на Малайзия.

След закуска ще отидем до известните пещери Бату (Batu Caves), намиращи се на варовиков хълм на около 13 км от централната част на града. Името си получават от Сунгай Бату (Каменната река), която тече покрай хълма.

Пещерите Бату са едно от най-популярните индуистки светилища извън Индия, посветено на Муруган – бог на войната и водач на армиите на боговете. 43-метровата му статуя, която ни посреща пред хълма, се е превърнала в един от символите на Малайзия. Догоре ще се изкачим по 272 цветни стъпала. По тях свободно се разхождат маймуни, затова по време на посещението трябва да скриете всички бижута, очила и телефони в раниците и чантите си и да ги затворите добре!

*Нощувка в Куала Лумпур

След закуска ще се качим на кулата Menara Kuala Lumpur, където от 420 м височина ще се насладим на гледка към целия град. Ще продължим към китайския храм Thean Hou. Този богато украсен китайски храм е посветен на Небесната царица Теан Хоу, защитница на хората, които изкарват прехраната си от морето. Храмът заимства от будистки, даоистки и конфуциански традиции. Панорамните гледки от храма към Куала Лумпур наистина си заслужават. 

Ще посетим и Кралския дворец (Istana Nagara), който е част от търговския център “Златният триъгълник“ (Golden Triangle) заедно с Площада на независимостта (Merdeka Square) и Националната джамия (Masjid Jamek Mosque).

Полет до Мири в 17:15 (~ 2:20 часа е продължителността).

*Нощувка в Мири.

Закуска. Полет от Мири до Мулу.

След като пристигнем ще оставим багажа си и ще се отправим на 3 км разходка през тропическата гора, която ще ни отведе до две съседни пещери.

Пещерата Deer – дълга над 2 километра и висока 174 метра – най-големият пещерен проход в света, докато пещерата Ланг – по-занижена в своите пропорции – съдържа интересни сталактити и сталагмити. Ще останем за „изселването на прилепите“ по здрач.

Deer Cave е дом на 2 до 3 милиона прилепа, принадлежащи към 12 вида (повече отколкото в която и да е друга пещера в света).

Всеки ден между 16:00 и 18:00 часа (освен ако не вали) милиони прилепи излизат от пещерата в спираловидни, въртящи се облаци, които приличат на рояци пчели. Това е вдъхновяваща гледка, когато се наблюдава от обсерваторията на прилепите в парка (нещо като амфитеатър извън пещерата). 

Направени са изчисления , че прилепите на Deer Cave поглъщат 30 тона комари всяка нощ. Ако вали, прилепите обикновено остават вкъщи, защото ехолокацията (начинът, по който намират плячка) не е много добра по време на дъжд.

Вечеря. Нощувка.

Закуска.

По пътя нагоре по река Мелинау до Clearwater и Wind Caves ще спрем в селището Penan, за да посетим сутрешния им пазар.

Пенан са номадски аборигенски народ, живеещ в Саравак и Бруней. Те са едни от последните останали такива народи. Penan са известни с практиката си на „molong“, което означава никога да не се взема повече от необходимото. Повечето пенан са били номадски ловци-събирачи, докато мисионерите след Втората световна война не заселват много от пенан, главно в областта Улу-Барам и в областта Лимбанг. Те ядат растения, които също се използват като лекарства, а животинския улов освен за храна използват и кожите и други части за облекло и подслон.


Пещерата Clearwater е най-дългата пещера в Азия, с размери около 107 км. Има подземна река, част от която е плавателна с лодки. За да стигнем до нея ще пътуваме с дълга лодка по река Мелинау, като ще спрем при Wind Cave по пътя. Обикновено отнема около 15 минути, за да стигнете до Wind Cave с лодка. Когато нивото на водата е ниско, пътуването отнема повече време, тъй като лодкарят често трябва да бута лодката.

Пътека води от брега на реката до входа на Вятърната пещера, наречена така заради прохладния бриз, който може да се усети. Вятърната пещера, която е част от системата Клиъруотър, има много впечатляващи сталактити, сталагмити, скали, хеликтити и скални корали, някои от които са осветени.


След посещение на Вятърната пещера нашето пътуване отнема около 5 минути. 200 стъпала водят нагоре през гората до устието на пещерата Clearwater. Със своята подземна река, Клиъруотър е завладяваща пещера. Пътеки и малки плаващи мостове правят това лесно и приятно изживяване. Има отлични възможности за снимки за тези, които желаят да си направят малко пещерна фотография.

След обиколката ще слезем по стъпалата до мястото за пикник. В основата на стъпалата има кристално чист басейн, който се пълни с вода, изтичаща от пещерата. Това е отлично място за плуване и може да се освежим или просто да се отпуснем на пейките за пикник и да се полюбуваме на пейзажа на тропическите гори или може би да наблюдаваме рояците пеперуди, които често се срещат да пърхат наоколо близо до брега на реката. Ако имате късмет, може да видите пеперудата Раджа Брук с нейните огромни яркозелени крила.

Ще имаме трекинг до Кемп 5. Разположен до бистър поток, лагер 5 е идеално място за плуване и почивка след разходката.

Вечеря. Нощувка

Закуска.

Днешният преход е до причудливите скални образувания Пинакълс. Походът започва около 06:30. Пътеката до върха е дълга само 2,4 км, но се издига на 1200 метра до гледката. Последният участък от пътеката е почти вертикален с въжени секции и стълби за изкачване. За мнозина слизането е по-трудно и може да отнеме 5 часа и повече.

Изкачването обаче си заслужава, тъй като кулминира в невероятни гледки към формациите на скалните образувания, някои от които се издигат на височина до 50 метра. Самата пътека, която се изкачва стръмно от дефилето Мелинау, минава през интригуваща варовикова гора и когато достигнете по-високата надморска височина, включва някои впечатляващи растения като редки орхидеи и планински земеровки.

Пътеката Pinnacle се счита за екстремно изкачване (не преход) по естествен маршрут. Помощта, създадена от човека, идва под формата на вертикални стоманени стълби, завинтени в скалните стени и въжета. Ако страдате от световъртеж или страх от височини, това изкачване не е за вас. Нужна е добра екипировка и добра техническа подготовка също да се спазват стриктно инструкциите на водача.

Обяд.

Вечеря. Нощувка

Закуска.

Когато ловът на глави е бил в разгара си, преди сто години, бойните отряди Каян от Барам си проправили път през района на Мулу, за да атакуват Мурут и китайските фермери по река Лимбанг. Плавайки с бойните си канута нагоре по река Мелинау до дефилето Мелинау, те ги влачат 3 километра по суша до извора на река Терикан. „Пътят Каян“ е пътека с ширина 4 м с прътове, поставени напречно за улесняване на влаченето на лодките.


Днес е така наречената „Пътеката на ловците на глави“ и ние ще тръгнем по този път, за да стигнем до традиционните дълги къщи и да нощуваме в една от тях.

Обяд.

Дългата къща е дървена конструкция, построена върху кокили, като едната страна е разделена на редица отделни семейни стаи, а другата е използвала отворена социална зона и място за срещи. Ако друг местен жител на Ибан или семейство пристигне, за да се присъедини към общността, тогава къщата просто се удължава, за да ги побере, откъдето идва и името.

Да отседнем заедно при общността на Ибан (произнася се ee-barn) ще е едно от най-ценните ни преживявания . Ще можем да видим от близо племенните традиции ,които все още съществуват на острова и да се потопим в автентичната атмосфера.

Вечеря. Нощувка.

Закуска. Днес ще прекосим границата с Бруней, а след като пристигнем ще направим сититур.

Султанство Бруней, официално название Държава Бруней Даруссалам  е суверенна държава, разположена на северния бряг на остров Борнео в Югоизточна Азия. Освен от Южнокитайско море, страната е напълно заобиколена от малайзийския щат Саравак, който я разделя на две части. Бруней е единствената суверенна държава, разположена изцяло на остров Борнео. Останалата част от територията на острова е разделена между държавите Малайзия и Индонезия. 

Обяд.

Бруней е малък, богат на петрол султанат с по-малко от половин милион души, което го прави най-малката страна в Югоизточна Азия по население.

Вечеря. Нощувка.Закуска. 8 часа среща пред хотела. Тази сутрин отпътуваме до градчето Кота Кинабалу за около 3,4 часа.

12:30 , 13:00 часа се настаняваме в хотела .

Свободно време за релакс и разходки.

Нощувка.

Закуска. Среща в 8 часа . Ще се отбием до пазара  Набалу от където можем да направим красиви снимки с гледката към планината Кинабалу. След това ще направим приятно преходче в Ботаническата градина на Кинабалу и ще отидем за обяд до местен ресторант.

15:30 ще посетим Минералните извори Поринг, където ще можем да се накиснем ,разходим и отпочинем.

17:30 Пристигаме в хотел и се чекираме.

Нощувка.

Закуска. Настаняване в хижа и обяд.

15:30 Чаена почивка с местни деликатеси (кафе и чай)

16:00 Следобеден круиз с лодка, за да продължим да изследваме красивата дива пророда.

18:00 Връщаме се в хижата за вечеря и нощувка.

Ставаме рано. Среща в 5 часа за кафе,чай и тост.

5:30 Отново се качваме на лодката и продължаваме да изследваме дивата природа.

8 часа Връщаме се за закуска 

10:00 часа освобождаваме стаите и се трансферираме до BORNEO SEPILOK RAINFOREST LODGE за обяд.

13:30 Ще посетим резервата за орангутани в Сепилок

Притежаван и управляван от отдела за диви животни Sabah, центърът се намира в горския резерват Sepilok-Kabili, който обхваща площ от 43 кв. км. Удобствата включват клиника, лечебно отделение и детски ясли. Днес около 60 до 80 орангутана живеят независимо в резервата на тропическите гори, а приблизително 25 осиротели орангутана са настанени и се грижат за тях. Тези орангутани се наслаждават на свободата да се скитат. Осигурена им е допълнителна храна, която им се дава ежедневно. 

Към 16 часа ще направим къс преход до Откривателския Център на Дъждовната гора.

След разходката ще ни трансферират до Сандакан и се чекираме в Sabah Hotel. Нощувка

Закуска . Освобождаваме хотела и се отправяме за обиколка на града 

Обяд в  Чайна Агнес .

Сандакан, бившата столица на Сабах, е оживен пристанищен град, разположен на живописен залив на източния бряг на Сабах. Богатството на града първоначално е било изградено върху дървен материал, но днес маслодайната палма и туризмът движат икономиката на града. Сандакан е бил окупиран от японците по време на Втората световна война и е бил мястото на прословутите маршове на смъртта, принудителни маршове, довели до смъртта на хиляди съюзнически военнопленници. Самият град има няколко атракции и е достатъчно приятно място за разходка. Интересните места включват оживената крайбрежна улица, къщата на Агнес Кийт, английската чайна, мемориалния парк Сандакан и китайския храм на Богинята на милостта. Сандакан също има някои добри ресторанти и кафенета и някои от най-добрите морски дарове в Сабах.

Кратка разходка до Паметника на войната. Отправяме се към летището за полет до Куала Лумпур.

Нощувка в Куала Лумпур.

Закуска. Свободно време в Куала Лумпур

Куала Лумпур, столицата на Малайзия, се намира в западно-централния полуостров (Западна) Малайзия. Това е най-голямата градска зона в страната и нейният културен, търговски и транспортен център. 

Градът e смесица от модерна и традиционна архитектура; структури като небостъргачи от стъкло и бетон, елегантни джамии, китайски магазини (семейно управлявани магазини, чийто бизнес се разполага на приземния етаж, а жилищното пространство на семейството на горния етаж), колиби на скуотери и малайски кокили kampungs („села“) издават западни, близкоизточни, източноазиатски и местни влияния. Докато центърът му по насипния Келанг е силно пренаселен, общинската му зона и предградията са добре планирани. Търговският квартал, наречен Златният триъгълник, е концентриран от източната страна на реката. Сред неговите елегантни високи сгради са две от най-високите сгради в света: кулите близнаци Петронас с височина 1483 фута (452 метра), проектирани от аржентинско-американския архитект Сезар Пели; и една от най-високите мачти за излъчване и телекомуникации, Кулата на Куала Лумпур с височина 1381 фута (421 метра).

Вечерта – възможност за посещение на кулите “Петронас” (Petronas Towers), символ на Малайзия, и поглед към града от въздушния мост („sky bridge”), свързващ двете сгради, издигнaт между 41-ия и 42-ия етаж на 452–метровите сгради. Допълнителна екскурзия, която се заявява и заплаща от България.

Късен полет (23:05 ч) и пристигане в София на следващия ден сутринта (8:35 ч). Полет през Истанбул с 2:30 часа престой.

Запознай се с Малайзия

Запознай се с Бруней

Галерия

Имате въпроси?