Интересни факти за остров Борнео

Facebook
X
Telegram
LinkedIn
Pinterest

Разгледайте чудесата на остров Борнео: убежище за търсачи на приключения и любители на природата!

Остров Борнео е третият по големина остров в света и е рядък скъпоценен камък, който примамва пътешествениците с недокоснатата си красота, мистичен чар и жив културен гоблен. Простирайки се в три нации – Малайзия (включваща щатите Сабах и Саравак), Индонезия (известна като Калимантан) и малкия, но богат султанат Бруней – Борнео предлага разнообразна гама от преживявания.

Опознайте го и ще се влюбите в този прекрасен остров: (линк към нашата програма)

Островна дестинация за авантюристи:

Потопете се в спокойствието и разкрийте магията на остров Борнео по редица причини:

Той е един от най-големите острови

Ако можем да опишем остров Борнео с една дума, то това би било „масивен“. Това, което го прави още по-удивително, е фактът, че има невероятна екосистема и невероятно биоразнообразие! Борнео е дом на безброй видове флора и фауна, на многобройни етнически племена и на удивителни пейзажи. 

Там са едни от най-красивите залези

Тук в Борнео има различни места, където залезите (и изгревите) са нереално красиви. Спрете и се взрете с благоговение към слънцето, залязващо под хоризонта, оцветяващо небето с прекрасен изблик от цветове в розово, оранжево и жълто. Тук в Борнео има различни места, където можете да ги наблюдаваме.

Тук са едни от най-добрите места за гмуркане.

Барракуда Пойнт, разположен на остров Сипадан, Сабах Малайзия е едно от най-добрите места за гмуркане в целия свят! Това е така,  особено заради хилядите баракуди (откъдето идва и името му), които водолазите могат да видят по време на гмуркането си. Наистина е хипнотизираща гледка! Също така има възможности за наблюдение на морски костенурки и акули чук. 

Остров Борнео е място на природни чудеса – там, където всяка гледка е шедьовър и всеки момент, вдъхва страхопочитание. 

Там се намира най-голямата пещера

Борнео е дом на една от най-големите подземни пещерни камери в света! Борнео не би бил цял без неговите мистериозни пещери. В националния парк Гунгун Мулу в Саравак, пещерата Саравак се намира в необятността си. 

Планината Кинабалу

Тя е един от най-високите и могъщи върхове в Югоизточна Азия, който се намира на 4095 м надморска височина. Да бъдеш на един от най-високите и най-могъщи върхове в Югоизточна Азия е вдъхновяващо изживяване.

Издига се на 4095 м над морското равнище, планината Кинабалу се намира в Сабах, Малайзийски Борнео и има няколко фолклорни легенди за него, включително за дракон, който живее в планината. Заснемането на изгрева от върха на планината Кинабалу е една от най-великите сцени с изгрев, които някой някога ще преживее.

Тук се намира най-дългата река

Река Кинабатанган е най-дългата река в Сабах, малайзийско Борнео и втората по дължина река в цяла Малайзия. Дълга е 560 км и е ценен източник на живот за всеки, който живее около Кинабатанган.  Селяните зависят от реката, ловят риба и се придвижват с лодки.

По протежение на реката ще намерите и Sukau Rainforest Lodge, горд член на уникалните ложи на National Geographic в света, както и центъра за изследвания и доброволчески туризъм, Sukau Ecotourism Research Centre (SERC). Тъй като река Кинабатанган има една от най-високите концентрации на диви животни и растения, тя е рай за изследователи и академици, учени и студенти.

В Борнео ще се удивите на биоразнообразието в тропическите гори

Тук е най-голямото цвете на света

Теглото на Рафлезия арнолди може да достигне 10 кг, а в диаметър – около 1 м. Известна със своята големина (и мирис), Рафлезия е едно от най-големите цветя в света и е паразитно цъфтящо растение. 

Тук е най-голямото тропическо дърво на света

Най-високото дърво в света се намира в Сабах, малайско Борнео и е открито през 2019 г в долината Данум. Жълтото дърво меранти (Shorea faguetiana), което е високо 100,8 метра, е изключителен гигант, на който е дадено името “Menara”, което означава кула на малайски език.

Тук е най-старата тропическа гора 

Дъждовните тропически гори на Борнео са на около 140 милиона години, в сравнение с дъждовните гори на Амазонка, които са на само 55 милиона години, което ги прави една от най-старите гори в света! Това определено обяснява защо островът е удивителна зона с огромно биоразнообразие, където от време на време се откриват нови видове. Пътешествениците могат да изпитат буйните тропически гори на Борнео. Заслужава си напълно!

Прегърнете и усетете живота на острова с ритъма на спокойствието в Борнео.

Тук може да се види приматът с най-големия нос

Тази маймуна се среща само в Борнео и е позната с уникалния си нос, който при мъжките може да достигне до 18 см. Само мъжките обаче имат дълъг и голям нос, и колкото по-голям е носът, толкова по-привлечени са женските.

Тук е една от най-разнообразните култури 

В Сабах, малайско Борнео, има 33 местни племена и над 200 субетнически групи. Нациите, които съставляват Борнео, имат многобройни етнически групи, наследство и култури, което го прави наистина колоритна културна дестинация за посещение. Най-голямата етническа група в Сабах е племето Кадазан-Дусун, което съставлява 30% от населението му. В Саравак, Малайзия, от друга страна, има общо около 30 етнически групи. 

Тук е и най-малкият бозайник 

Борнео е и дом на известния слон пигмей и борнеовата слънчева мечка, които са най-малките видове слон и мечка в света съответно. Като най-големият остров в цяла Азия и третият по големина в света, иронично е, че Борнео е дом на някои от най-малките бозайници в света. Борнейската пигмейна катерица, например, е мъничка, достигаща до 7,5 сантиметра и тежи само 20 грама! Средната катерица обикновено е 18 см висока и тежи 400-600 грама.

Това е едно автентично приключенско изживяване. Програма, създадена с много ентусиазъм и любов от приключенци за приключенци, любители на природата и търсачи на силни усещания. 

С нашето пътешествие ще имате възможност да опознаеш столицата на Малайзия – Куала Лумпур и пещерите Бату Кару и изключителните природни богатства на остров Борнео – пещерите. Ще се разходим с лодка, ще си направим трекинг в джунглата до спиращите дъха със своята магична красота скални образувания- Пинакълс. Ще се потопим във водите на естествени минерални извори, ще разгледаме ботаническата градина на Кота Кинабалу,  ще  усетим живота и културата на месните от  близо като нощуваме в техните традиционни дълги къщи, а за финал ще посетим една екзотична и много интересна страна Бруней Даруссалам, наричан  „Домът на мира“, заради гостоприемните си жители.

Очакват ви много невероятни преживявания. В рамките на този девствен рай винаги се крие нещо необикновено зад следващия завой. От орангутани из гъстите джунгли и села, запазили вековни традиции и начин на живот, до спокойна разходка с лодка по безбройните реки – всеки момент си заслужава по време на това необикновено пътуване.

Прегърнете приключенията и спокойствието, които Борнео обещава -Разгледайте програмата ни тук

Още за четене

Колумбийското кафе

В сърцето на колумбийските Анди се намира земя, където кафето не е просто напитка – то е начин на живот. Колумбийското кафе,

Таджикистан – Интересни факти

Таджикистан е очарователна страна с богата история и уникални културни аспекти. Tя е планинска страна в Централна Азия и може да се