Пътуване за приключенци в Хива

Facebook
X
Telegram
LinkedIn
Pinterest

Още за четене

Хива, Узбекистан все още е сравнително неоткрита от масовия туризъм. Тя предлага необичайно пътуване за приключенци. Всички, които искат да изследват скрити скъпоценности и да се потопят в автентични културни преживявания, са добре дошли!

Зашеметяващата архитектура, цветните пазари и оживените улици на Хива предоставят безкрайни възможности за заснемане на завладяващи образи на красотата и очарованието на града. От изгрев до залез над древните минарета до неочаквани снимки през ежедневието, Хива предлага богатство от теми. Те вдъхновяват посетителите за уникални фотографии.

История:

Хива има древен произход. Археологически доказателства сочат, че районът е бил обитаван от древни времена. Стратегическото местоположение на града по протежение на Пътя на коприната го прави център за търговия и културен обмен между Изтока и Запада.

Хива е част от Хорезъмската цивилизация. Тя процъфтява в региона от VI век пр.н.е. до IV век н.е. Хорезъмците са известни със своите усъвършенствани системи за напояване, селскостопански практики и градско развитие. Градове като Хива служат като важни центрове за търговия и култура.

През 7-ми век Хива е под арабско управление след ислямското завладяване на Централна Азия. Градът става част от Абасидския халифат и по-късно от турската империя Хоразм. Тя играе значителна роля в разпространението на исляма и развитието на ислямската цивилизация в региона.

XVI век – до наши дни:

През 16 век Хива става столица на Хивинското ханство. То е независима държава, управлявана от узбекската династия на ханите. През този период Хива преживява период на просперитет и културен разцвет. Изграждат се великолепни дворци, джамии, медресета и укрепления, които все още стоят и са видими и днес.

В края на 19 век Хива е завладяна от Руската империя като част от експанзията си в Централна Азия. Градът става част от Руската Туркестанска губерния, а по-късно и от Съветския съюз. Преминава през значителни политически, социални и икономически промени под съветското управление.

След разпадането на Съветския съюз през 1991 г. Узбекистан обявява независимост. Хива става част от новата независима република. Богатото културно наследство на града и добре запазеният стар град са го направили обект на световното наследство на ЮНЕСКО. Туристи от цял свят идват да изследват древните забележителности и да изпитат жизнената му култура.

С какво е известна Хива?

→ Добре запазен Стар град: 

Старият град на Хива е известен като Ичан Кала. Той е обект на световното наследство на ЮНЕСКО и един от най-добре запазените примери за средновековен централноазиатски град. Вътре в древните стени, Ичан Кала е лабиринт от тесни улички, исторически сгради, джамии, медресета и минарета. Те показват богатото архитектурно и културно наследство на града.

→ Исторически забележителности: 

Хива е дом на множество исторически забележителности, които датират от векове. Най-забележителните места включват високия малък минарет Калта и орнаментирания дворец Тош-Ховли. Не по-малко известна е изящната джамия Джума с уникалните си дървени колони и изящно декорирания минарет Ислям Ходжа и медресето.

Какво можете да правите в Хива?:

Посетителите могат да разгледат работилници, където занаятчиите създават керамика, текстил, килими и други ръкоделски изкуства. Те използват традиционни техники, предавани от поколение на поколение.

Хива е популярна туристическа дестинация в Узбекистан, която привлича посетители от цял свят. Те идват да изследват добре запазените исторически забележителности, да се потопят в ярката й култура и да изпитат очарованието на Пътя на коприната

Вижте нашата програма Узбекистан с юрта –> тук
Както и нашата програма до Узбекистан и Таджикистан –> тук 

За повече информация се свържете с нас на: +359 899 913627 или ни пишете на: voyagebt@gmail.com

Енигматичният свят на гейша и майко

Въпреки тяхното световно признание, много от тези очарователни фигури остават забулени в мистерия и погрешни схващания.  В този блог ще изследваме историята,