Помпей на Централна Азия – Пенджикент

Facebook
X
Telegram
LinkedIn
Pinterest

Още за четене

Пенджикент е древен град, разположен в днешния Таджикистан. Той има богата история, датираща отпреди 2500 години.

Пенджикент често е наричан „Помпей на Централна Азия“. Той е завладяваща дестинация в Таджикистан, която предлага богата комбинация от история, култура и природна красота. Сгушен в живописната долина Зеравшан, този древен град някога е бил процъфтяващ център на согдианската цивилизация.

История:

Пенджикент е основан през 5 век пр.н.е. като селище на Согдианската цивилизация. Тя процъфтява в Централна Азия по Пътя на коприната. Градът служи като важен търговски и културен център, свързващ Изтока и Запада. По този начин се улеснява обмена на стоки, идеи и култури.

Согдийците са известни със своята напреднала градска цивилизация. Също така с усъвършенствани системи за напояване, монументална архитектура и динамични търговски мрежи в цяла Централна Азия.

Пенджикент играе важна роля в търговския път на Пътя на коприната. Служи като ключова спирка за търговците, които пътували между Китай, Индия, Персия и Средиземноморието. Стратегическото местоположение на града на брега на река Зеравшан го прави важен център за търговия на стоки като коприна, подправки, скъпоценни метали и екзотични плодове.

През 8-ми век Пенджикент е под арабско управление след ислямското завладяване на Централна Азия. Градът става част от Абасидския халифат и преживява период на ислямизация и културна асимилация. Арабският става доминиращ език. Ислямът става преобладаваща религия.

Пенджикент достига своя връх през 8 и 9 век, но започва да намалява през 10 век поради комбинация от фактори. Част от тях са: политическа нестабилност, икономически упадък и промени в околната среда. Градът е изоставен през 13 век, след монголските нашествия и срива на търговските пътища по Пътя на коприната.

XX – XXI век:

През 20-ти век Пенджикент получава международно внимание като важен археологически обект. Разкопките са проведени през XX и XXI век. Те разкриват руините на древни дворци, храмове, пазари и жилищни квартали. Хвърля се светлина върху градската планировка, социалната структура и културните практики на града.

Днес Пенджикент е обект на световното наследство на ЮНЕСКО и популярна туристическа дестинация. Градът привлича посетители от цял свят, които идват да изследват древните му руини и да научат за богатата му история и културно наследство. 

Забележителности:

Археологическите обекти на града включват: Музея на местните знания в Пенджикент. Той предлага представа за согдийската цивилизация и нейния принос в световната история.

В Пенджикент има впечатляващи археологически обекти, които датират от преди повече от 2500 години. Те включват: руините на древни дворци, храмове, пазари и жилищни квартали. 

Пенджикент е признат за световно наследство на ЮНЕСКО, което подчертава неговата изключителна универсална стойност и значение за човечеството. 

Заключение:

Посещението в Пенджикент ви позволява да се потопите в местната култура и начин на живот. Взаимодействието с приятелските местни жители, изследването на оживените пазари и опита на традиционна кухня осигуряват автентични културни преживявания, които подобряват пътуването ви.

Вижте нашата програма до Узбекистан и Таджикистан тук –>

За повече информация се свържете с нас на: +359 899 913627 или ни пишете на: voyagebt@gmail.com

Енигматичният свят на гейша и майко

Въпреки тяхното световно признание, много от тези очарователни фигури остават забулени в мистерия и погрешни схващания.  В този блог ще изследваме историята,