Приказки за Тбилиси, Грузия

Facebook
X
Telegram
LinkedIn
Pinterest

Още за четене

Park of Europe, Tbilisi, Georgia
Тбилиси, парк на Европа, Грузия

Град Тбилиси – столицата на Грузия. Тук всеки уличен ъгъл крие история, а всяка алея нашепва тайни за град, пропит с история и култура.

По време на нашата разходка виждаме първия грузински куклен театър – Театъра Габриадзе. Сградата е красиво декорирана с прекрасна часовникова кула и на всеки кръгъл час между 12 и 17 ч излиза ангел, който отброява часа. Решаваме да и се насладим в компанията на кафе, чай и, разбира се, вкусното грузинско хачапури. То представлява печен хляб, пълнен с кашкавал. Минаваме покрай църкви, манастири и джамии и градската крепост Нарикала. Усещаме духа на Тбилиси.

Сгушен в сърцето на Кавказ, Тбилиси е хипнотизираща смесица от чар на стария свят и модерна жизненост. Присъединете се към нас във виртуално пътешествие из този очарователен град, докато разкриваме скритите му скъпоценни камъни. Ще се наслаждаваме се на кулинарните му изкушения и ще се потопим в богатия гоблен от традиции.

Глава 1: Вечният чар на стария град

Пренасяме се в Стария град на Тбилиси, където калдъръмените улици се вият покрай вековни църкви, цветни къщи с балкони и оживени пазари. В тесните улички на квартал Абанотубани, серните бани примамват уморени пътници с обещания за подмладяване. Емблематичната крепост Нарикала, кацнала на върха на хълм с изглед към града, предлага панорамна гледка към силуета на Тбилиси. Колко вълнуващо!

Глава 2: Кулинарни изкушения и гастрономически приключения

Нито едно пътуване до Тбилиси не е пълно, без да се отдадете на неговата апетитна кухня. По време на престоя си в града непременно опитайте традиционни грузински ястия като хачапури (хляб с пълнеж от сирене), хинкали (кнедли) и месо на скара в местни заведения за хранене и уютни таверни. Допълнете всичко това с чаша грузинско вино. То е известно с уникалните си вкусове и древни техники за винопроизводство. 

Глава 3: Изкуство, култура и творчество

Тбилиси е град, в който се натъкваме на изкуство и креативност на всяка крачка. Оживената сцена на уличното изкуство е видна навсякъде. Тук цветни стенописи украсяват стените на града, отразявайки неговия динамичен дух. Можете да се докоснете до грузинската литература и театър от първа ръка в емблематични забележителности като театъра Руставели и Дома на писателите на Грузия. Съвременната художествена сцена на града включва галерии и изложби. Те представят творби на местни и международни художници.

Глава 4: От миналото към настоящето: кратка история и съвременни чудеса на Тбилиси

Районът на днешния Тбилиси е обитаван от древни времена, с доказателства за човешко селище, датиращо от 4-то хилядолетие пр.н.е. Стратегическото местоположение на града по търговските пътища между Европа и Азия допринася за ранното му развитие като център на търговията и културата.

Тбилиси се очертава като важно селище по време на управлението на Кралство Иберия през V век пр.н.е. Градът е бил столица на различни грузински кралства и княжества през древността. Той е играел ключова роля в политическия и културен пейзаж на региона.

През 7 век Тбилиси е под арабско управление след ислямското завладяване на Грузия. През този период градът процъфтява като важен център на ислямската култура и образование. Създават се джамии, медресета и други религиозни институции.

Тбилиси преживява период на културно и икономическо възраждане по време на грузинския ренесанс от 11 до 13 век. Под управлението на династията Багратиони градът се превръща в център на изкуството, литературата и архитектурата. Построяват се редица забележителности като църквата Метехи и катедралата Сиони.

През цялата си история Тбилиси е изправен пред нашествия и окупации от различни чужди сили, включително монголите през 13 век и персите през 17 век. Тези периоди на чуждестранно управление донесли разруха и сътресения в града. Също така обаче допринесли и за неговия космополитен характер и културно разнообразие.

В началото на 19 век Тбилиси е под руски контрол след руско-персийските войни. Градът става административен център на Тифлис губернаторство в рамките на Руската империя. Подлага се на бърза урбанизация и модернизация.

Тбилиси става част от Съветския съюз в началото на 20 век и служи като столица на Грузинската съветска социалистическа република. През този период градът преживява индустриален растеж и демографски промени. Изграждат се нови фабрики, жилищни комплекси и инфраструктурни проекти.

След разпадането на Съветския съюз през 1991 г. Грузия придобива независимост и Тбилиси става столица на новосъздадената Република Грузия. Оттогава градът преминава през значителни трансформации, с усилия за запазване на културното му наследство, насърчаване на икономическото развитие и укрепване на демократичните институции.

Заключение:

Тбилиси се гордее с множество исторически забележителности и архитектурни чудеса, които отразяват богатата и разнообразна история на града. От древни църкви и крепости до елегантни модерни сгради и структури от съветската епоха, хоризонтът на града е осеян с емблематични забележителности.

Въпреки че Тбилиси е пропит с история, той също прегръща модерността с отворени обятия. Разходете се из модерните квартали Вера и Сололаки. Тук шикозни кафенета, бутикови магазини и иновативна архитектура се смесват с исторически сгради. Разгледайте авангардните дизайни на музикалния театър и изложбената зала Rhike Park и футуристичния мост на мира, минаващ над река Кура.

С приключването на нашето пътуване през Тбилиси се надявам, че сте се пренесли мислено и сте закопняли за този завладяващ град и има защо. Градът е известен със своите серни бани, които от векове се използват за лечебни свойства. В Тбилиси има вкусна и разнообразна кухня, характеризираща се с богати вкусове, пресни съставки и уникални кулинарни традиции.

Грузия е един от най-старите винарски райони в света, а Тбилиси е центърът на винарската култура в страната. Градът е пълен с винени барове, ресторанти и зали за дегустация, където посетителите могат да опитат голямо разнообразие от грузински вина, включително известните квеври, направени в традиционни глинени съдове.

 

 

Вижте нашата програма до Азербайджан, Грузия и Армения тук –> линк

 

 

 

 

 

За повече информация се свържете с нас на: +359 899 913627 или ни пишете на: voyagebt@gmail.com

Енигматичният свят на гейша и майко

Въпреки тяхното световно признание, много от тези очарователни фигури остават забулени в мистерия и погрешни схващания.  В този блог ще изследваме историята,

Park of Europe, Tbilisi, Georgia