Романтично бягство в Да Лат

Facebook
X
Telegram
LinkedIn
Pinterest

Още за четене

Намиращ се в южната част на Виетнам, очарователният Да Лат е известен като топ дестинация за хора от всякакви възрасти. Градът е разположен в Южните централни планини на Виетнам.

Да Лат е предимно планински/хълмист град. Той е  бил станция по време на френския колониален период. Тогава хората са идвали тук на почивка в търсене на по-хладно време. В резултат на това ще намерите живописна френска колониална архитектура из целия град и някои от най-добрите пейзажи в страната. Освен самия град, околностите на Да Лат са известни с великолепните си езера, цветни градини и зелени гори. Известен е с умерения си климат, френската колониална архитектура, красиви пейзажи и оживени пазари. 

По време на колониалната епоха Да Лат (Đà Lạt) е бил “площадката” на французите, които са строили вили в града с чист планински въздух. Те целели да избягат от топлината и влажността на равнините и крайбрежните райони. Да Лат прилича донякъде на кръстоска между Виетнам и провинциална Франция. Много от хотелите и къщите му са построени в европейски/френски стил. Градът се простира сред поредица от покрити с борове хълмове, с малко езеро в центъра и заобиколен от изкуствено езеро и по-високи върхове. Това създава красива природа, доста различна от останалата част на Виетнам. 

Температура:

Температурите са приятно топли през деня и хладни през нощта, до около 10°C. Голямата надморска височина (1500–2000 m) и плодородният пейзаж на Далат го правят една от водещите селскостопански зони на Виетнам. Тук се отглеждат различни видове плодове, зеленчуци, чай, кафе и цветя, които не растат в низините. На пазари далеч на север като Ханой и Хайфон, продавачите на зеленчуци и цветя рекламират своята продукция, „отглеждана в Да Лат“.

Ето и някои ключови аспекти за Да Лат:

  1. Да Лат е заобиколен от зелени хълмове, борови гори и спокойни езера. Това го прави популярна дестинация за любителите на природата. Не случайно посетители от цял свят идват за романтично бягство. По-студеният климат на града, в сравнение с по-голямата част от Виетнам, също допринася за привлекателността му.
  2. По време на френския колониален период Да Лат се развива като курортен град и много от сградите му отразяват това влияние. Посетителите могат да разгледат елегантните френски вили, църкви и градини. Те са разпръснати из града. По този начин изцяло ще се потопите в културата на Виетнам.
  3. Някои от популярните атракции в Да Лат включват – езерото Сюан Хуонг. То предлага живописни разходки с лодка. Както и Долината на любовта – романтичен парк с цветни градини и живописни гледки. Друга забележителност е пагодата Лин Фуок. Тя е известна със сложната си мозайка. Не на последно място поставяме Цветни градини Да Лат, които показват голямо разнообразие от цветя.
  4. Да Лат също е и център за приключенски спортове и дейности на открито. Посетителите могат да се разхождат по околните планини, да карат планински велосипеди по живописни пътеки или да се спускат по водопади.
  5. Да Лат е известен със своите пресни продукти. Част от тях включват ягоди, авокадо и артишоци, които растат на хладен климат. Посетителите могат да вкусят разнообразни местни ястия, включително гореща каша, печено месо и виетнамски багети.

Какво можете да правите в Да Лат?:

Да Лат предлага широка гама от дейности и атракции за посетителите независимо дали се интересувате от приключения на открито, културни преживявания или просто отдих сред зашеметяващи природни пейзажи. В Да Лат има нещо за всеки.

Можете да посетите езерото Сюан Хуонг. То предлага спокойна разходка с водно колело с формата на лебед. Това е един от начините да се изследва това живописно езеро, разположено в сърцето на Да Лат. Друга атракция е Crazy House (Hang Nga Guesthouse). Това е уникално архитектурно чудо, проектирано от виетнамския архитект Данг Виет Ня (Đặng Việt Nga). Лудият дом е приказна структура с изкривени стълби, нетрадиционни стаи и сюрреалистични дизайни. 

Открийте цветните градини в Да Лат. Разходете се из оживените цветни градини, където има зашеметяващо разнообразие от цветя. Тук ще можете да се насладите на рози, орхидеи и хортензии. Не пропускайте характерния цветен часовник и сложните цветни скулптури.

Разгледайте Летния дворец Бао Дай. Върнете се назад във времето с посещение на Летния дворец, някога резиденция на последния император на Виетнам Бао Дай. Разгледайте добре запазените стаи, градини и артефакти и научете за кралската история на Виетнам.

Посетете пагодата Линх Фуок. Удивете се от сложните мозайки, украсяващи пагодата. Този будистки храм е известен със своята уникална архитектура и сложни декорации, включително скулптура на дракон с дължина 49 метра.

Включили сме посещението на Да Лат в нашата програма до Виетнам – сърцето на Дракона –> линк ще намерите тук.

За повече информация се свържете с нас на: +359 899 913627 или ни пишете на: voyagebt@gmail.com

Енигматичният свят на гейша и майко

Въпреки тяхното световно признание, много от тези очарователни фигури остават забулени в мистерия и погрешни схващания.  В този блог ще изследваме историята,