Сафари- приключението на живота ви! Част 1

Снимка от южните паркове от началото на 2019г.- вижда се прайда лъвове, събрани до едно дърво на почивка, приближили сме се до тях, защото може да се кара офроуд.

Сафари- приключението на живота ви! Част 1

Преди да резервирате екскурзия до Африка с включено сафари, е хубаво да знаете какво да очаквате и как да се подготвите. Танзания е една от малкото държави в Африка, в които няма ебола и тероризъм, които са наистина много големи плюсове за страна, която има големи възможности за туризъм.  Танзания е една прекрасна страна, с наистина много запазена природа, но има голяма разлика що се отнася до сафаритата, които се предлагат в различните природни паркове и дивечови резервати в Танзания. Нека все пак да започнем с малко информация за Танзания- това е държава в Източна Африка, която граничи с Кения, Уганда, Руанда, Бурунди и Демократична република Конго, Замбия, Малави и Мозамбик. Съставена е от континентална част и архипелаг Занзибар. До 1964 г. Държавата се е наричала Танганийка, а чак след Освобождението и Съединението със Занзибар, държавата е прекръстена на Танзания. Столица на държавата е Додома. Произходът на думата сафари идва от думата за пътуване на суахили и е използвана за пръв път през 1859г от Ричард Бъртън. Първоначално сафарито е било синоним на пътуване с изследователска цел, но все повече значението се е изменило като форма за приключенски туризъм. Миналият век е много популярно сафари пътуването с цел обстрел на диви животни, но сега Африка се е превърнала в една голяма снимачна площадка и все повече радва очите ни през фотообектива.

Как да се подготвим за пътуване до Танзания и Занзибар? 

Ваксинацията за жълта треска не е задължителна, а препоръчителна за Танзания, изключение е единствено когато минавате с ферибот между Дар ес Салаам и Занзибар, тогава ще ви проверят жълтата книжка на пристанището, но и това би могло да се избегне, разбира се. И все пак съветвам всички, които желаят да пътуват повече в Африка, Южна и Централна Америка да си направят ваксинацията за жълта треска, тя вече е доста пречистена. Хубаво е да се подготвите с антималарийна терапия още преди да заминете- Маларон и производните му се пият по схема. Има разбира се и други варианти, като например хомеопатия против малария или просто пазене от ухапване- с дълги ръкави и постоянно пръскане на кожата и помещенията. Купете си добри репеленти за тропически зони и се покривайте добре. Изберете си светли дрехи за сафарито. Подгответе си много добра техника за снимане, за да можете да пълноценно да запечатате най- красивите снимки. 

И така какво да очаквате при сафари пътуването си? 

Сафарито се предлага с два типа настаняване- в лоджи (тип хотели ) или на къмпинги. Когато изберете да се настаните в лоджа, разбира се получавате една доста луксозна услуга, но и доста скъпа, особено много цената се качва в зависимост от локацията на лоджата, т.е най- евтини са лоджите извън парковете, по- скъпи вътре в парка, но сравнително близко до някой от гейтовете и най- скъпи са тези, които са близо до миграционните пътища на животните и естествено част от световни хотелски вериги като например Four season. Вероятно ще ме попитате какво значение има дали си вътре или извън парка? И ще ви отговоря, че когато си вътре в парка е много по- голяма вероятността да се видят хищници сутринта на зазоряване. Всички хищници се хранят през нощта и през денят си почиват и спят, затова и по обед можем да видим някой лъв как се е излегнал в храстите например, но трудно ще го видим по това време да напада плячка. 

Когато разглеждаме вариантите за настаняване в парковете в къмпинги е добре да сте наясно какво да очаквате от тези места. Танзания предлага държавни или публични къмпинги, както и частни къмпинги. Все повече се ограничават пространствата за паркове и лоджи вътре в парковете в Танзания, както е и в Южна Африка например, за да бъдат оставени животните да живеят във възможно най- естествена среда. Така че къмпингите са наистина лимитирани и всички къмпинги вътре в парковете са държавна собственост. Какво представлява къмпингът? Има обособено място за баня, площ за палатките, където да се разпънат и най- често сграда или навес където се готви. Когато сте на сафари с палатки задължително всеки джип си има и личен готвач за сафарито. Храната е доста добра, използват се натурални и чисти продукти и е наистина вкусно. Получавате няколко хранения на ден- закуска, обяд и вечеря, като ви сервират и малки похапвания за следобедна закуска с чай. Обедите са в парка, получавате ги в кутия за храна и се спира на специално уредени места в парковете за хранене. Алкохолът естествено не е включен и трябва предварително да сте се подготвили, за да можете да си кажете наздраве под чудесното африканско небе. В този вид сафари, местната фирма ви осигурява всичко необходимо като оборудване за къмпинга- палатки, матрак и тн., но аз препоръчвам на всички при този вариант да използват личния си спален чувал. Независимо кой от двата варианта ще изберете- къмпинг или лоджи, местната агенция калкулира цената на 6 места в джип, т.е ако сте повече хора, както е и при организираните групи цената е по- ниска, отколкото за индивидуално пътуващи, които ще заплатят за целия джип. До всеки от пътуващите има прозорец, през който има добра видимост, а може и да се изправите, за да погледнете през отвореният прозорец на тавана. При сафарито гидът е много важен, често това са хора с много добър английски или друг език, които са обучени да разпознават животните от далече и да ви ги показват. Те разказват любопитни факти за флората и фауната, разказват как живеят хората и всичко от което вие бихте се поинтересували.

Трябва ли да оставям бакшиш когато съм на сафари в Танзания? 

Да, бакшишът е по-скоро задължителен при сафарито. Местните хора, които работят в туризма очакват от вас да им оставите бакшиш и то добър бакшиш спрямо дните, които е продължило сафарито. Счита се, че около 5 долара на човек на ден е минимумът. 

Каква е разликата между Национален природен парк и дивечов резерват?

Най- съществената разлика е, че дивечовия резерват дава много повече свобода на туристите. В дивечовия резерват- например Селу в Южна Танзания има възможност да се излезе извън очертания път, да се кара офроуд и да се доближите възможно най- много до животните. В Селу мога да се похваля, че съм била на една ръка разстояние от лъвове, просто шофьорът кара офроуд и се приближи наистина съвсем близо. Дивечовите резервати обаче са доста по- големи като територия и броят животни на единица площ често е доста по- малък. Затова пък и туристите също са по- малко. Когато изберете да посетите Национален парк като например Серенгети, то трябва да сте наясно, че джипът ще се движи само по пътя и чакате животните да се приближат към вас, а не вие към тях. 

Очаквайте информация какво можете да видите като флора и фауна в различните паркове на Танзания, най- подходящото време за посещение и разказ за племената, с които можете да се запознаете в следващата част. 

Груповата ни програма можете да разгледате тук

Площ947 303 km²; (на 31-во място‎)‎
Води (%) 6,4
климаттропичен
СтолицаДодома
Най-голям град Дар ес-Салаам
Официален езиксуахили английски език
Религия християнство (61,4%); ‎ислям‎ (35,2
Демонимтанзаниец
Население (2018)56 313 438; (на 26-о мяст
Население (2016)55 572 201
Гъстота на нас.60,5 души/km²
Градско нас.35,2%; (на 160-о място‎)‎
Управление
Формаунитарна еднопартийна президентска република
ПрезидентДжон Магуфули
ВицепрезидентСамия Салуху
ОрганизацииООН
История
На територията и е имало ловци- събирачи10 000г.
Вашку да Гама е първия европеец достигнал източните брегове на Африка1498г.
Занзибар е превзет от Португалската империя1505г.

заселване на араби от Оман в Занзибар

началото на XVIII век
Кайзерова Германия завладява континентална ТанзанияВ края на 19 век
Европейско изследване на вътрешността на страната

средата на 19 век

Суверенна държава1964г
Икономика
БВП (ППС, 2018)
$186,060 млрд
 
БВП на човек (ППС): $3574
БВП (ном., 2020) $61,032 млрд
БВП на човек (ном.)
$1172‎
 
ИЧР (2018) 0,528 (нисък); (на 159-о място‎)‎
Производство и износВодеща роля има земеделието, царевица, ориз, кафе, банани, карамфил
Прод. на живота

65,0 години; (на 149-о мяс.

Детска смъртност
 
Грамотност 69,4%
(на 136-о място)
Валута
Танзанийски шилинг (TZS)
Други данни
Часова зона  EAT (UTC+3)
Формат на дататамм-дд-гггг
Авт. движениеляво
Код по ISOTZ
Интернет домейн.tz
Телефонен код+255
ITU префикс5HA-5IZ