Свещената река-майка: Ганг

Facebook
X
Telegram
LinkedIn
Pinterest

Още за четене

Boat cruise, river Ganges, Varanasi, India
Това е пътуване, различно от всяко друго. Докато слънцето изгрява, хвърляйки ефирни нюанси върху древния град, ние ще се носим по “реката майка” покрай вековни гхати, където поклонници изпълняват ритуали, а търсачите на духовно просветление медитират край брега на водата.

 Река Ганг е известна като Ганга Ма или „Майка Ганг“. Тя е почитана като богиня, чиято чистота очиства греховете на вярващите и помага на мъртвите по пътя им към небето. 

Но макар и духовната й чистота да е безспорна от хилядолетия, физическата й чистота се е влошила. Процъфтяващото население на Индия й налага все по-тегнещо бреме. В наши дни реката е „болна“ от замърсяването на човешки и промишлени отпадъци. Заплахата от замърсяване не е само въпрос на здраве за населението, живеещо около реката, а и въпрос на вяра. Според известна индийска поговорка Ганг дава спасение на местните и културата им ще приключи, ако хората спрат да ходят на реката. Съгласно индуистките вярвания – ако пепелта на мъртвите се разпръсне в реката, ще им бъде осигурен плавен преход към следващия живот или дори ще бъдат освободени от цикъла на прераждането. Същевременно индуистите считат, че божествените води на Ганг пречистват онези, които се потопят в нея. Дори се казва, че една капка вода от реката, пренесена от вятъра на голямо разстояние, може да очисти цял живот от грехове.

Река Ганг, известна като Ганга на хинди, е нещо повече от река за хората в Индия. Това е спасителен пояс, символ на чистота и почитана богиня. Историята на тази величествена река е вплетена в културата, духовността и поминъка на милиони. Течаща през равнините на Северна Индия и Бангладеш, Ганг се простира на над 2525 километра от извора си в Хималаите до Бенгалския залив.

Древни начала и митологични корени

Произходът на Ганг е потопен в митове и легенди. Според индуската митология реката е донесена на Земята от небесата от аскетичния крал Бхагиратха. Счита се, че той извършил интензивно покаяние, за да спаси душите на своите предци. Богинята Ганга се спуснала върху сплъстените кичури на Бог Шива, като по този начин осигурила нежното течение на реката.

Археологическите доказателства сочат, че човешките селища са процъфтявали по поречието на Ганг още през 3000 г. пр.н.е. Реката е била люлка на древната цивилизация от долината на Инд. Тя процъфтява по бреговете й, възползвайки се от плодородните си равнини и изобилието от водоснабдяване.

Ганг в древните текстове

Значението на Ганг е подчертано в древните индийски писания и текстове. Ригведа, един от най-старите известни текстове, споменава реката като свещено същество. Епосът Махабхарата и Рамаяна също споменават Ганг, подчертавайки нейното духовно значение. Тези текстове описват реката не само като физическо същество, но и като божествено присъствие. Според тях тя е източник на живот и освобождение.

Спасителният пояс на империите

През цялата история Ганг е бил в центъра на възхода и падението на империите. Империите Маурия и Гупта, две от най-големите древни индийски империи, процъфтявали по бреговете му. Реката улеснява търговията и селското стопанство. Постепенно се превръща се в гръбнак за икономически просперитет. Градове като Варанаси и Паталипутра (днешна Патна) стават важни културни и политически центрове.

Ганг и духовността

Ганг е почитан като пречиствател на греховете и символ на надежда и обновление. Милиони индуси изпълняват ритуали по бреговете му, от ежедневни молитви до потапяне на праха на починалия. Те вярват силно в силата на реката да дарява мокша или освобождаване от цикъла на живота и смъртта.

Реката също е дом на много важни места за поклонение. Варанаси е един от най-старите непрекъснато населени градове в света. Той е важен религиозен център, където хиляди се събират за духовно пречистване. Кумбх Мела, провеждан на всеки дванадесет години, привлича милиони поклонници. Те идват да се изкъпят в свещените води.

Това ще направим и ние по време на нашето пътуване из мистиката на Индия → линк.

Съвременни предизвикателства и усилия за опазване

В съвременността Ганг е изправен пред значителни екологични предизвикателства. Замърсяването от промишлени отпадъци, отпадни води и религиозни дарове е повлияло сериозно на здравето на реката. Усилията за почистване и запазване на Ганг продължават.

Заключение:

Въпреки тези предизвикателства, Ганг продължава да бъде траен символ на културното и духовно наследство на Индия. Водите му все още вдъхват благоговение и надежда сред милиони. Историята на Ганг е доказателство за неговото непоколебимо присъствие в сърцето на историята и идентичността на Индия.

Река Ганг остава мощна сила, свещена нишка, преминаваща през тъканта на индийския живот, история и духовност. Докато тече във времето, той носи със себе си вечните истории за цивилизации, божества и поклонници.

Вижте нашата програма до Индия тук → линк

 

За повече информация се свържете с нас на: +359 899 913627 или ни пишете на: voyagebt@gmail.com

Енигматичният свят на гейша и майко

Въпреки тяхното световно признание, много от тези очарователни фигури остават забулени в мистерия и погрешни схващания.  В този блог ще изследваме историята,

Boat cruise, river Ganges, Varanasi, India