Таджикистан – Интересни факти

Facebook
X
Telegram
LinkedIn
Pinterest

Таджикистан е очарователна страна с богата история и уникални културни аспекти. Tя е планинска страна в Централна Азия и може да се похвали с богато културно наследство и разнообразни етнически групи. Разположен между Китай и Афганистан, Таджикистан предлага впечатляващо количество дива планинска природа. Със зашеметяващите 93% от земята, заета от планини, страната привлича авантюристични пътешественици и посетители от цял свят. Този скрит скъпоценен камък, който се намира в сърцето на Централна Азия, чака да бъде изследван! Често тази планинска страна е засенчена от своите по-известни съседи, но всъщност предлага съкровищница от спиращи дъха пейзажи и автентично изживяване при пътуване като никоя друга.

Tadjikistan flag
Ако търсите приключението на живота си, ви съветваме да посетите Таджикистан! Ето и 10 интересни факта за страната:
Древни корени: Регионът на днешен Таджикистан е обитаван от хиляди години. Бил е част от различни древни империи, включително Персийската и по-късно Саманидската империя. 
  Памирският възел: Таджикистан често е наричан „Покривът на света“, защото е дом на планините Памир, които понякога се наричат „Памирски възел“, защото свързват няколко от най-високите планински вериги в света, включително Хималаите, Каракорум, Хиндукуш и Тян Шан.
   Език: Таджикистан е една от малкото страни в света, където персийският (таджикски) е официален език. Той е тясно свързан с фарси, който се говори в Иран.
    Независимост: Таджикистан получава независимост от Съветския съюз през 1991 г. Страната празнува Деня на независимостта си на 9 септември.
     Разнообразна култура: Тази невероятно държава е дом на различни етнически групи, включително таджики, узбеки, руснаци и памирци. Това разнообразие е отразено в неговото културно наследство, включително музика, танци и кухня. От мелодиите на традиционната памирска музика до сложните модели на таджикските занаяти, всеки ъгъл на Таджикистан е пропит със същността на неговия народ. Споделянето на храна с местните жители предлага бърз поглед към топлото им гостоприемство, с традиционни ястия като плов (оризов пилаф) и шашлик (месни шишчета на скара), които непременно ще ви допаднат.
     tadjikistan dances
      Пътят на коприната: Таджикистан е бил важна част от древния търговски път на коприната, който свързвал Изтока и Запада. Страната има няколко исторически града и археологически обекти по Пътя на коприната, включително Худжанд и Истаравшан. Пътуването през тези земи е като да се върнете назад във времето, с “ехо” от минали империи, отекващо в историческите градове и археологическите обекти.
       Планини и езера: Освен планините Памир, Таджикистан е известен със своите зашеметяващи природни пейзажи, включително планински вериги, долини и езера. Езерото Искандеркул е едно от най-живописните измежду тях.
        Връх Ленин: Един от най-високите върхове в Таджикистан е връх Ленин, стоящ на 7134 метра (23 406 фута) над морското равнище. Това е популярна дестинация за планинари и катерачи.
         Икономика: Икономиката на Таджикистан разчита до голяма степен на селското стопанство, особено на производството на памук и алуминий. Паричните преводи от таджикските работници мигранти в чужбина също играят значителна роля в икономиката на страната.
          Язовир Нурек: Таджикистан е дом на язовир Нурек, който е един от най-високите язовири в света. Разположен е на река Вахш и осигурява водноелектрическа енергия за голяма част от региона.

          Тези факти очертават колко е богата историята, културата и природната красота на Таджикистан, а изследването на тази страна означава не просто да видите нови места, а да се потопите в свят, недокоснат от масовия туризъм, където всяка среща оставя незаличима следа в душата ви.

           Таджикистан продължава да си проправя пътя към модерността на 21 век. Той стои на прага на промяната и възможностите. Инвестициите в инфраструктура и туризма носят обещание за по-светло бъдеще, като същевременно запазването на културното наследство остава от първостепенно значение.

           За тези, които желаят да се отклонят от утъпкания път, Таджикистан привлича с отворени обятия, канейки ви да разгадаете неговите мистерии и да откриете душата на Централна Азия. Така че, опаковайте багажа си и тръгнете на пътешествие до Таджикистан, където приключенията ви очакват на всяка крачка и духът на Пътя на коприната е още жив.

           Можете да разгледате нашата програма до Узбекистан и Таджикистан тук <-

           Свържете се с нас на: +359 899913627 или ни пишете на voyagebt@gmail.com

           Още за четене

           Колумбийското кафе

           В сърцето на колумбийските Анди се намира земя, където кафето не е просто напитка – то е начин на живот. Колумбийското кафе,

           Храмовете в Сием Рип

           Посещението на храмовете в Сием Рип не е просто разглеждане на забележителности. Това е дълбоко потапяне в богатия гоблен от история и