Токио – от Едо до най-големия метрополис в света

Facebook
X
Telegram
LinkedIn
Pinterest

Още за четене

Токио е оживената столица на Япония. Това е град, който безпроблемно съчетава традиция с иновация.

 Историята му е завладяващо пътешествие от малко рибарско селище до един от най-влиятелните градове в света. Нека се потопим в богатия гоблен от миналото на Токио.

Произходът на Токио се проследява назад до малко селце на име Едо. През 1603 г. Токугава Иеясу създава шогуната Токугава и избира Едо за свое седалище на властта. Това бележи началото на периода Едо. Периодът Едо е време, характеризиращо се с мир, икономически растеж и изолация от останалия свят.

Едо се разраства бързо, превръщайки се в един от най-големите градове в света до 18 век. Градът е щателно планиран със система от ровове и канали и е разделен на квартали. Всеки имал собствена функция. Самурайската класа живяла близо до замъка на шогуна. Търговци и занаятчии заемали външните райони.

Отваряне: Реставрацията на Мейджи (1868-1912)

Реставрацията Мейджи през 1868 г. бележи значителна повратна точка за Едо. С падането на шогуната император Мейджи премества столицата от Киото в Едо, преименувайки я на Токио. Токио означава „Източна столица“. Тази епоха е време на бърза модернизация и озападняване. Построени са железопътни линии и сгради в западен стил. Населението нараства, тъй като хората се стичат в града за нови възможности.

Токио през 20-ти век

В началото на 20 век Токио се превръща в модерен метрополис. Той обаче е изправен пред значителни предизвикателства. Голямото земетресение в Канто през 1923 г. опустошава града, убива над 100 000 души и оставя голяма част от Токио в руини. Градът е възстановен с по-широки улици и по-модерна инфраструктура, само за да бъде отново силно повреден по време на Втората световна война от въздушни нападения.

Следвоенният Токио преживява период на бърз икономически растеж. Олимпиадата в Токио през 1964 г. символизира възстановяването и повторното появяване на Япония на световната сцена. Инфраструктурата на града е модернизирана и нови квартали като Шинджуку и Шибуя се превръщат в търговски и развлекателни центрове.

Токио днес

Днес Токио е най-големият град в света по население, с над 37 милиона жители в по-голямата столична зона. Това е глобален финансов център, център за технологии и иновации. Токио е град, известен с уникалната си комбинация от традиционна култура и авангардна модерност.

Всеки район на Токио има свой уникален характер. От историческия Asakusa, дом на древния храм Sensō-ji, до ултрамодерния Odaiba с неговата футуристична архитектура, градът предлага динамично и разнообразно изживяване. Емблематичният Shibuya Crossing, кварталът на високата мода Harajuku и райът на електрониката Akihabara подчертават еклектичната природа на Токио.

Културно наследство и фестивали

Въпреки модернизацията си, Токио запазва дълбока връзка с културното си наследство. Традиционните фестивали, като Sanja Matsuri в Асакуса и Kanda Matsuri в Chiyoda, се празнуват с голям ентусиазъм. Многобройните музеи в града, включително Националния музей на Токио и Музея Едо-Токио, съхраняват и демонстрират богатата му история.

Представяме Ви част от забележителностите на града, които си заслужава да посетите:

Шинджуку гьоен – красивия парк в Шинджуку

Националният парк Шинджуку Гьоен в Токио е един от най-известните и красиви паркове в града. През пролетта е едно от най-добрите места за наблюдаване на цъфтежа на вишните. Създаден е през периода Едо (1603-1868) като резиденция на феодалния владетел. По-късно се превръща в ботаническа градина. През 1903 се използва за почивка и забавление на гостите на императорското семейство. По време на Втората световна война е почти напълно унищожен, но е реставриран и през 1949 г. отваря като обществен парк. В днешни дни паркът е под юрисдикцията на Националното министерство на околната среда. 

Има три вида градини:

Традиционна японска градина – най-старата част. Състои се от просторни езерца с островчета и мостове, както и с малки традиционни постройки. Една от по-известните е Kyu Goryotei в тайвански стил. През ноември в тази част се провежда изложба на хризантеми.

Френска градина и английска градина – широки поляни, заобиколени от вишневи дръвчета

Най-старата е традиционна японска пейзажна градина с големи езера, осеяни с острови и мостове. Добре поддържани храсти и дървета заобикалят водата заедно с няколко павилиона. Kyu Goryotei (наричан още Тайванският павилион) е построен по случай сватбата на императора Showa (124 тия император на Япония роден началото на 20 ти век). През първите две седмици на ноември в японската градина се провежда изложба на хризантеми с множество цветни дисплеи.

Другите основни градини на парка включват симетрично подредена официална френска градина и английска пейзажна градина. Тя включва широки, открити морави, заобиколени от цъфтящи черешови дървета. Останалата част от парка се състои от гористи площи, тревни площи и няколко структури. Има и ресторант, информационен център и художествена галерия. Тук ще намерите и красива оранжерия с много тропически и субтропични цветя.

2. Мейджи джингу – най-големия шинтоистки храм в Токио 

Построен е в чест на император Мейджи, по времето на когото в Япония настъпват големи промени. Именно те превърнали страната в модерна държава. 

Император Мейджи е първият император на модернизирана Япония. Възкачва се на трона на 1867 г. по времето на Реставрацията Мейджи. Това е период, в който феодалното управление (шогунатът) пада и властта се връща на императора.

Мейджи джингу е шинтоистко светилище. Преминаваме през голямото тории (елемент от шинтоизма, който разграничава земния от божествения свят). 

Какво е шинто?

Шинто се нарича древната система от вярвания на Япония, която е дълбоко вкоренена в японския начин на живот. Шинто няма основател, нито свещена книга. Ето защо не е правилно да се разглежда като религия. Има изконно шинтоистки ценности като например, хармония с природата и добродетели като магокоро (искрено сърце). В шинто съществуват безброй божества, наречени ками. Те обаче не са канонизирани. На тях по-скоро се гледа като на “божествен дух”. Те могат да обитават от най-малката тревичка до цяла скала или планина. Ками присъстват в митологията. Според мита за сътворението на света, Япония е страна с божествен произход. Императорът е наследник на богинята на Слънцето – Аматерасу. От древни времена японците посещават шинтоистките светилища, където се молят или благодарят на ками. Много от тези светилища са посветени на определено божество.

Още малко информация за Мейджи джингу:

Мейджи джингу е посветен на божествените души на император Мейджи и неговата съпруга императрица Шокен. 

Император Мейджи умира през 1912 г., а императрица Шокен през 1914 г. След смъртта им хората искат да почетат техните добродетели и да създадат нещо трайно в тяхна чест. Ето защо те даряват 100 000 дървета от цяла Япония и от чужбина. Същевременно работят доброволно, за да създадат тази гора. Така, благодарение на искреното сърце на народа, Мейджи джингу е създаден на 1 ноември 1920 година.

Светилището е унищожено по време на Втората световна война, но е възстановено скоро след това.

В първите дни на Нова година Мейджи джингу ежегодно посреща повече от три милиона посетители за първите молитви (хацумоде) – повече от всяко друго светилище или храм в страната. През останалата част от годината тук често се провеждат традиционни японски сватби.

Основната постройка (хонден) е от кипарисова дървесина, а покривът е от мед

Преди да влезем в светилище задължително първо трябва да се пречистим! 

Продължавате към темидзуя – пречистващо място с течаща вода. Тук изплаквате първо дясната, а после лявата ръка. С лявата ръка изплаквате и устата. Моля, не докосвайте ‘черпачето”  директно до устата си.

Как да поднесем респект в светилището: 

  1. Хвърляме монетка (обикновено 5 йени) на определеното за това място (шинтоистките богове обичат шума на монети 🙂
  2. Бием камбанката
  3. Покланяме се два пъти
  4. Пляскаме 2 пъти с ръце (прави се, за да привлечем вниманието на боговете, за да чуят желанието ни)
  5. Пожелаваме си нещо
  6. Покланяме се още веднъж. 

3. Императорския дворец

Можете да видите красивите източни градини на Императорския дворец (The Imperial Palace). Те са част от вътрешния дворец и са отворени за посещение. Нито една от основните сгради не е запазена до днес, но все още могат да се видят ровове, стени и входни порти. Замъкът Едо е бил резиденция на шогуна Токугава. Той управлявал Япония от 1603 до 1867 г., а след това и на император Мейджи до 1888 г. Сградите на първоначалния дворец са разрушени от въздушните нападения през Втората Световна Война. Настоящият дворец е завършен през 1968 г.

4. Пешеходната пътека Шибуя

Шибуя (渋谷) е един от 23-те градски квартала на Токио, но често се отнася само до популярната търговска и развлекателна зона. Тя намира около гара Шибуя. В това отношение, Шибуя е един от най-цветните и оживени квартали в Токио. Той е пълен с магазини, ресторанти и нощни клубове, обслужващи множеството посетители.

Шибуя е център на младежката мода и култура. Улиците й са родното място на много от модните и развлекателни тенденции в Япония. Многобройни универсални магазини и търговски центрове могат да бъдат намерени в района, обслужващи всички видове купувачи. Много от големите търговски комплекси в района принадлежат на Tokyu или Seibu. Това са две конкуриращи се корпорации.

Най-известната забележителност на Шибуя е оживеният кръстопът пред Hachiko Exit на гарата. Кръстопътят е силно украсен с неонови реклами и гигантски видео екрани и се наводнява от пешеходци всеки път, когато светлините станат зелени. Това го прави популярно място за снимки.

Станция Шибуя и околностите в момента са подложени на мащабна реконструкция, продължаваща почти две десетилетия. През последните години са открити няколко нови сгради. Те включват Шибуя Хикарие (в 2012 г.), Шибуя Стрийм (2018 г.), Шибуя Скрамбъл Скуеър (2019 г.) и Мияшита Парк (2020 г.). Още повече ще бъдат открити, докато работите не приключат около 2028 г. В допълнение, потокът от пешеходен трафик около гарата постепенно се подобрява.

Заключение:

Гледайки напред, Токио продължава да се развива. Докато градът се подготвя за бъдещи предизвикателства, той остава фар за иновации. 

Посетете Токио благодарение на нашите програми до Япония.

Вижте нашата пролетна програма до Япония „с дъх на пролет и вишни“ тук –> линк

Вижте нашата есенна програма до Япония тук –> линк

Вижте нашата програма „Древни традиции и съвремие“ Япония тук –> линк

 

 

 

 

 

За повече информация се свържете с нас на: +359 899 913627 или ни пишете на: voyagebt@gmail.com

Енигматичният свят на гейша и майко

Въпреки тяхното световно признание, много от тези очарователни фигури остават забулени в мистерия и погрешни схващания.  В този блог ще изследваме историята,