Тонле Сап – живот на кокили

Facebook
X
Telegram
LinkedIn
Pinterest

Още за четене

Къщи на кокили в Тонле Сап
Една от най-отличителните черти на Тонле Сап са неговите плаващи села. Тези общности живеят в къщи, построени на кокили или плаващи на салове, адаптирайки се напълно към сезонните промени на езерото.
Езерото Тонле Сап е сгушено в сърцето на Камбоджа. Животът на местните там е на „кокили“, заради къщичките, сградите, училищата, които „плават“ по водата.

Тонле Сап е не само най-голямото сладководно езеро в Югоизточна Азия, но и оживен център на живот и култура. Общностите, живеещи на и около това езеро, са развили уникален начин на живот. Животът им е дълбоко преплетен с природните ритми и ресурси на езерото.

Езерото е близо до столицата Пном Пен и древния град Сием Рип. Намира се в биосферния резерват Тонле Сап, който е обявен за част от Световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Какво представлява „Тонле Сап“?:

Тонле Сап е един от най-продуктивните вътрешни риболовни райони в света. През сухия сезон езерото покрива площ от около 2700 квадратни километра. През влажния сезон размерът му се разширява до приблизително 16 000 квадратни километра, което го прави почти шест пъти по-голямо.

Една от най-отличителните черти на Тонле Сап са неговите плаващи села. Тези общности живеят в къщи, построени на кокили или плаващи на салове. Адаптират се напълно към сезонните промени на езерото. По време на дъждовния сезон езерото набъбва до пет пъти от размера си през сухия сезон и домовете се издигат с нивото на водата. Създава се сюрреалистичен плаващ пейзаж.

Животът в тези плаващи села е очарователна смесица от традиция и адаптация. Жителите пътуват с лодки и основни услуги като училища, пазари и дори храмове “плават” по водата. Риболовът е основният поминък. Семействата разчитат на богатите видове риба в езерото, които са жизненоважни както за храна, така и за търговия.

Цикличната природа на езерото е оформила много културни практики. Фестивалите, ритуалите и събиранията на общността често съвпадат с фазите на езерото. Например, Bon Om Touk, или Фестивал на водата, празнува обръщането на течението и бележи края на сезона на мусоните. Този оживен фестивал включва състезания с лодки, музика и танци. Те отразяват дълбоката културна връзка с водата.

Флора и фауна:

Тонле Сап е биосферен резерват на ЮНЕСКО, дом на богато разнообразие от видове. 

Наводнените гори около езерото са доминирани от дървета като Barringtonia и Melaleuca. Те са се адаптирали към екстремните колебания в нивата на водата. Тези гори са от решаващо значение за здравето на езерото. Осигурят места за размножаване на риба и местообитание за множество видове птици.

Тонле Сап може да се похвали с впечатляващ набор от диви животни. Това е критично местообитание за застрашени видове като сиамския крокодил и гигантския сом. Езерото е и рай за наблюдателите на птици, с над 150 вида. Тук можете да видите редкия голям адютант и пеликан с петно.

Предизвикателства и усилия за опазване

Въпреки естественото си богатство, Тонле Сап е изправен пред значителни предизвикателства. Прекомерният риболов, замърсяването и изменението на климата заплашват деликатната му екосистема. Правителството на Камбоджа и с международни организации работят активно върху усилията за опазване. Инициативите включват практики за устойчив риболов, възстановяване на местообитанията и проекти за екотуризъм в общността. Те са насочени към запазване на биоразнообразието на езерото, като същевременно подкрепят местния поминък.

Езерото е повече от просто водно тяло. Това е жизнена система, която поддържа както природата, така и човешките общности. Взаимодействието на живота във водата, от плаващите села до разнообразната флора и фауна, създава уникален културен и екологичен гоблен.

Трябва да признаваме и подкрепяме усилията за опазване, за да помогнем и да гарантираме, че този природен рай ще продължи да процъфтява за поколения напред.

Като цяло езерото Тонле Сап е не само жизненоважен природен ресурс за Камбоджа, но и очарователна дестинация за туристи. Тук можете да изпитате уникалното биоразнообразие и културно наследство на региона.

Хайде заедно да се отправим на едно вълшебно пътешествие до езерото по време на нашата програма Виетнам и Камбоджа → линк
или по време на пътешествието ни до Камбоджа, Тайланд и Лаос –> линк

За повече информация се свържете с нас на: +359 899 913627 или ни пишете на: voyagebt@gmail.com 

Енигматичният свят на гейша и майко

Въпреки тяхното световно признание, много от тези очарователни фигури остават забулени в мистерия и погрешни схващания.  В този блог ще изследваме историята,

Къщи на кокили в Тонле Сап