3850 лева

ДАТИ: 9 дни/7нощувки + 1 ранен чек аут : 16.06 - 24.06.2025 г. - ИМА МЕСТА!

Екскурзия до Узбекистан - открийте древните богатства по пътя на коприната с включена нощувка в юрта!

Дни
0
Града
0
Забележителности
0
Дни
Часове
Минути
Секунди

изживей 10 незабравими дни

Програма
Екскурзия до Узбекистан - открийте древните богатства по пътя на коприната с включена нощувка в юрта!

ДАТИ: 

16.06 – 24.06.2025г. 

МАРШРУТ: София – Хива – Букхара – Шахрисабз – Самарканд – Ташкент – София

При сключване на договор се заплаща капаро в размер на 1000 лв. Мястото Ви се гарантира само чрез договор + заплатено капаро. До 50% от сумата се заплаща до 6 месеца преди отпътуване, а последните 50% – до месец преди отпътуване.

* Обявените дати са за организирано пътуване с група от около 10 човека и водач от България! Ако желаете да пътувате индивидуално (без водач), се свържете с нас да ви направим оферта за датите, броя дни и местата, които искате да посетите! Ние ще направим за вас цялата логистика, ще ви дадем съвети и ще ви помогнем да направите пътуването си незабравимо

Самолетен билет София – Ургенч – Ташкент – София с включени летищни такси

*Цената на самолетните билети е калкулирана в най-ниската икономическа класа. При желание да се избере друг вариант на полет, различен от предложения се доплаща разликата в цената на самолетния билет

 • Багаж – 30 кг. регистриран багаж и 8 кг. ръчен 
 • Всички трансфери по програмата
 • Билет за влак – Самарканд – Ташкент
 • Ранно настаняване в хотел първия ден
 • Хотели с 3 и 4 звезди – общо 7 нощувки + 1 ранен чек аут 
 • 7 закуски и 7 вечери и 1 обяд в Шахрисабз
 • Всички входни такси за забележителности  включени в програмата
 • Фолклорно шоу в Букхара
 • Майсторски клас за готвене на национално ястие – плов
 • Майсторски клас за плареве на хляб
 • Опитен ВОДАЧ с български език. По време на целия престой той ще бъде с Вас, за да Ви дава подробна информация за цялата програма, ще Ви съветва, превежда и оказва съдействие.
 • Местни водачи през цялото време
 • Медицинска застраховка с покритие 10 000 евро и Ковид 19 покритие

Лични разходи

Бакшиш за местните водачи

застраховка Отмяна на пътуване (Застраховката е валидна при спазване на сроковете за плащане, изискване от Застрахователите.)

Доплащане за единично настаняване – 350лв

 • При сключване на договор се заплаща капаро в размер на 1000 лв. Мястото Ви се гарантира само чрез договор + заплатено капаро. До 50% от сумата се заплаща до 6 месеца преди отпътуване, а последните 50% – до месец преди отпътуване.
 • Местата се гарантират единствено и само чрез заплащането на депозит! Доплащане на цялата сума 30 дни преди заминаването.
 • Копие на международния Ви паспорт
  Важно!

  Международният Ви паспорт трябва да е с валидност най-малко 6 месеца от датата на заминаване.
 • За контакти: Воаяж Би Травел ООД, лиценз No. РК-01-7617 Борислава Цекова, Мениджър Пътувания 
 • Тел.: 0899 913 627 
 • e-mail: voyagebt@gmail.com
 • Банкови данни: Воаяж Би Травел ООД Уникредит Сметка в лева IBAN – BG92UNCR70001522746415
 • Моля, на платежното нареждане отбележете : 1.Основание: Екскурзия до Узбекистан
 • 2.Получател: Воаяж Би Травъл ООД 3.Наредител: Вашето име

Електричество

Узбекистан използва контакти и щепсели от тип C & F. 

Напрежението е 220 V.

Тип C – Стандартният европейски щепсел. Често се използва в Европа, Южна Америка и Азия, но също и в немалко други страни. Щепселите от тип E и F също ще се поберат в контакт от тип C.

Тип F – Използва се в почти всички европейски страни и Русия. Известен още като щепсел Schuko. Щепселите от тип C и E също ще се поберат в гнездо тип F.

Безопасно ли е да пиете чешмяна вода?

Пиенето на чешмяна вода не се препоръчва. Бутилирана вода може да се купи в цялата страна.

Език

Официалният език е узбекски, но основната част от населението може да говори руски. В някои райони (Самарканд, Бухара) хората говорят и по таджикски. Английският става все по-популярен сред младите хора.

Валута

Националната валута на Узбекистан е сума (също сом, сум). 

Банкнота от 200 суми, 500 суми, 1000, 5000, 10000 суми, 50000 суми и 100 000.

В Узбекистан се предлагат монети в номинали от 1, 5, 10, 25, 50, 100 и 500 суми.

1.00 лв. =

6,412.4096 сум

Може ли да се плаща с карта?

На някои места в Ташкент е възможно да плащате с кредитни карти. Master Card и Visa се приемат.

Бакшиш

В повечето случай бакшишът е включен към цената в ресторанти, кафенета и барове, но се оценява ако оставите.

Wi-fi 

Има Wi-Fi Hotspots, но ако се нуждаете от постоянна интернет връзка може да наемате джобен Wi-Fi.

uzbekistan.html

https://uzwifi.com 

При пътуване за Узбекистан и престой до 30 дни е необходимо да притежавате само  валиден задграничен паспорт. Валидността на паспорта трябва да изтича 6 месеца след планираната дата за напускане на страната. 

Програмата ни обхваща едни от най-красивите, забележителни и световно известни забележителности по пътя на Коприната.

Специални сме, защото работим с фиксирани и обявени цени, без скрити такси и допълнителни, неупоменати плащания. Подбираме маршрута на програмата и атракциите след предварително обстойно проучване на място и ви предлагаме уникална туристическа програма за най-великата страна в света. Водачът ни познава страната удивително добре, посещавал я е многократно и е живял за известен период от време на територията и. 

Предлагаме ви пътуване назад към дните на Великия път на коприната в 8-дневно приключение през Узбекистан. Ще кацнем в Ургенч, западен Узбекистан и ще се придвижим към Хива – първият обект в Узбекистан в списъка на ЮНЕСКО. Ще открием заедно светите места в Бухара, ще продължим към Самарканд, където ще се удивим на славната му архитектура и за финал ще посетим древните паметници на Шахрисабз. Обещаваме ви приятелско посрещане на всяка крачка, ще се присъединим към кулинарен час по готвене на традиционно ястие   и ще се насладим на узбекски фолклорен спектакъл.  От средновековни градове и цветни пазари до харизматични общности, Узбекистан има толкова много неща да разкрие.

Тръгваме към Ургенч с нощен полет с прекачване и кратък престой в Истанбул. Пристигаме в този град в западен Узбекистан в 07:05 ч. и следва трансфер около 40 км до Хива. Ранно настаняване в хотела, след което ще закусим и ще можем да си починем в стаите преди да се отправим на сити тур. 

Според археологически данни градът Хива е създаден преди около 1500 години. Това е бившата столица на Хорезмия, ханството Хива и Хорезмската народна съветска република. Хива е и първият обект в Узбекистан, който е вписан в Списъка на световното наследство през 1991 г.

Следва обиколка на града:

Мохамед Амин Хан Медреса и Калта Минор – построена през 1850 г. и служеща от новото време като хотел Хива.

Джума джамия (X – XVII в) катедрална джамия, чийто покрив лежи върху 212 дървени резцови колони с уникална акустика и оригинални технически идеи, естествено осветление Мавзолей на Сейид Алаудин (XIV в) с надгробната плоча от цветна майолика в уникална сред световна архитектурна керамика;

Куня ковчег (XVII в) – вътрешна крепост с административни сгради, барутници, съдилища, джамия.

Комплекс Пахлаван Махмуд (XIV – XIX в) – най-забележителният архитектурен мемориален комплекс в Хива с уникални плочки.

Минаре и медресе Ислам Ходжа (1908 г.) – 45 м височина е най-високата сграда в Хива с наблюдателната зона.

Вечеря в ресторанта с фолклорна музика. 

Настаняване в хотел Grand Capital 4* или подобен. 

След закуска ще се придвижим до Букхара (453km, 8-9h). 

Вечеря в местен ресторант.

Настаняване в хотел Sultan Bukhara 3* или подобен

След закуска продължаваме със забележителностите на града. 

Ще започнем с Крепост ARK (VI – XIXв.) – през средновековието е бил цял град с къщата на емирите, със съпруги, монетен двор на джамии, държавни институти, складови помещения, затвор и площад за публични екзекуции. 

Следва Архитектурен ансамбъл „Пойкалон“ (XII – XVIв.) в центъра на стара Бухара – включва катедралната джамия „Масджид Калон“, медресето „Мири Араб“ и най-високото минаре (46 м) по това време в Ориента.

Продължаваме с Медресета Улугбек (1417г.) е най-ранната от трите, поръчани от просветения владетел Тимутид (другите две щандове в Самарканд и Гиджуван) и неговото светско влияние доминира във външния дизайн на религиозния колеж.

Ще посетим Абдул Азиз Хан Медресе (1652г.) и Тим Абдулахан. Построен през 1577 г.  е една от най-елегантните търговски зали в Бухара, където коприна и вълна се продават от афганистански занаятчии.

Пешаходна обиколка из стария град с Tok-i-Zargaron (1570) – Jeweller’s Bazaar, Tok-i-Tilpak Furushon – Cap Maker’s Bazaar, Tok-i-Sarrafon – Moneychanger’s Bazaar, където все още се предлагат пъстър набор от стоки, включително бродерии, бижута, подправки, занаяти и всякакви съкровища на Пътя на коприната. Ще посетим и чаена къща „Spices of the Silk Road“.

Комплекс Laby Khauz  –  един от централните площади на Бухара, създаден през 16-17 век. Централната част на площада е заета от хаус (басейн, езерце), който е най-големият и най-древен сред конструкциите от този тип в цяла Централна Азия. Водоемът е осмоъгълно езерце, стените на басейна имат формата на каменни стъпала. Оригинална бронзова статуя на Ходжа Насреддин, остроумие и герой от народни истории, е издигната сред дърветата в близост до медресето Диван-Беги.

Chor – Minor – уникална и една от най-изненадващите сгради в Бухара с четири минарета – по един за всеки ъгъл. Построен е през 1807 г. от туркменския търговец Халиф Ниязкул.

Вечеря в местен ресторант.

Настаняване в хотел Sultan Bukhara 3* или подобен

След закуска ще се отправим към Айдаркул. По път ще се спрем в Шахрисабз. Историческият център, който е побрал в себе си  колекция от изключителни паметници и древни квартали, които свидетелстват за светското развитие на града, и особено за периода на апогея му под управлението на Амир Темур и Темуридите, през 15-16 век. Ще посетим  останки от двореца Ак-Сарай, мавзолей на Jakhongir и Omar-Shaykh. Още и Мавзолей на Дор-ут Тиловат, където са погребани бащата на завоевателя Тамерлан, както и Кок-Гумбаз джамия. 

Ще обядваме в местен ресорант, а след това придвижим до Айдаркул.

*Юртовият лагер в пустинята се намира в местност с безкрайни пясъчни дюни, огромно лазурно езеро, запазена девствена природна красота, хранилище на древна номадска култура и цивилизация, богата флора и фауна. Това е пътуване до мистериозен и омагьосващ свят, който ще ни донесе незабравими емоции и усещания. За вас ще организираме най-вълнуващите пътувания през Кизил- пустиня Кум! Преходи с камини и коне, сафари с джипове, лов и риболов! Лагерът разполага с юрти, които са богато украсени с ръчно изработени килими и черепици от местни майстори, както и със стационарни тоалетни, душове с водопроводни инсталации, павилиони, шикозен ресторант и зона за забавления. Богат асортимент от ястия Професионални готвачи ще Ви изненадат с кулинарни изкушения! 

Настаняване в юртовия лагер. 

След закуска ще отпътуваме за Самарканд, за да се впуснем в очарователното му културно наследство. Градът отдавна е център на занаятчии и търговци и притежава богата и сложна история. Ще посетим Мавзолей Гур Амир (XV в) – династичен гроб на Тимуридите,  където ще научим историята за могъщия владетел Тимур. Великолепен паметник на архитектурата със синьо оребрен теселиран купол. След това ще отидем до емблематичния площад Регистан (XV – XVIIв) официален център на империя Тимур, състоящ се от грандиозни медресета на Улугбек, Шер Дор и Тиля Кари, джамия Bibi-Khanym, с изглед към оживения и колоритен базар Siob, пълен с оживени сергии и приятелски настроени местни търговци. Продължаваме към свещения комплекс Шах-и-Зинда, така нареченият „Град на мъртвите“, с повече от 20 красиво декорирани уникални сгради на различна възраст. 

Ще завършим разходката с Музей на винопроизводството към винарна Ховренко с дегустация (Khovrenko Winery), ще имате и дегустация на вино. 

А след това сме ви подготвили специална вечеря, където не само ще  опитаме националното ястие на Узбекистан, но и ще се научим да го готвим. Узбекските мъже се гордеят със способността си да приготвят най-уникалния и изискан плов, вкусно оризово ястие, приготвено на открит пламък в традиционен котел.

Вечеря в Националната къща с майсторски клас за подготовка на PLOV.

Настаняване в хотел Arba 3* или подобен.

Днес ще отделим още време за Самаркханд, известен със своите джамии и мавзолеи.

След закуска се отправяме за майсторски клас за правене на хляб. Ще продължим с обсерватория на Улугбек (XV в) – това е първата обсерватория в Ориента с 30-метров секстан, построена от Улугбек, за да направи точен астрономически каталог. 

Ще разгледаме гробницата на Свети Даниил, а след това ще отидем до село Конигил (Konigil village), за да се запознаем с традиционния начин за приготвяне на хартия от Самарканд от черница и с едни от малкото хора в Централна Азия, който продължават да произвежда хартия по 1000-годишен метод. 

Вечеря в местния ресторант.

Настаняване в хотел City palace 4* или подобен. 

Закуска.

Трансфер до гарата с бърз влак Afrosiab.

След като пристигнем в Ташкент ще посетим старата градска част на града. Ще започнем с комплекс Хаст-Имам, където е запазен световноизвестният Коран на халифа Усман – османски. Включва още Медресе от Барак-Кан, Джамия Тиля-Шейх,

Мавзолей на Свети Абу Бакр Кафал Шаши и Ислямския институт на Имам ал Бухари.

Следва Музей на приложните изкуства – ярки резбовани гипсови украси (ганч) и дърворезба Самата сграда на музея е атракция. Има и експонати от керамика, текстил, бижута, музикални инструменти и играчки.

Продължаваме с разгледането на колоритния  Chorsu Bazaar – един от най-големите и най-старите пазари в Централна Азия. 

Ще се съберем за вечеря за да си кажем довиждане с Узбекистан.

След вечеря, за който иска ще направим и вечерна обиколка на още забележителности в Ташкент:

Ще отидем пеша към Бродуей – е една от най-известните туристически улици в Ташкент. Местните го наричат Бродуей за забавления, кафенета и изкуства покрай пътя. След това до площад Амир Тимур. Площад Мустакилик – бивш „Червеният оръженосец”, главният оруженосец на Ташкент с паметника на жертвите от Втората световна война.

Фонтанът пред операта в Навои – към 1940 г. съветските планери са решили, че театърът значително ще подобри района, известен като Пиянския базар, заради своя винен пазар. Японски военнопленници завършват строителството през 1947 г.

Вечеря в местния ресторант.

Настаняване в хотел City palace 4* или подобен. 

Ранен чек аут. Трансфер до летището за полет с турските авиолинии до София през Истанбул. Пристига се на същия ден.

Знаме на Узбекистан

Запознай се с Узбекистан

Галерия

Имате въпроси?